Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #25

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #25 – skickat 23:e juni 2022.

”However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results”
- W. Churchill, men omdebatterat

Intro

Låt oss börja med att önska en härlig midsommar!

Så här strax innan industrisemestern är det lätt hänt att summera vad som gjorts sedan nyår och kanske fundera på vad man kommer behöva ta tag i under höstterminen.

För i höst finns ett antal spännande konferenser som du kan ta en titt på:

Konferenser och evenemang

Webperf fyller fyra år i juli. Men beroende på hur man ser på saken så är historiken långt längre då det under namnet Webbfunktion gjordes prestandautvärderingar redan 2011. En nyhet för Webperf är dock att det lär komma en mer stadig ström av funktioner och innehåll i höst eftersom Marcus går ner i arbetstid och på så sätt får mer fritid att lägga på Webperf. Först kommer fokus läggas på premium-funktioner men det finns också mycket dokumentation att jobba ikapp.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

 1. Riksdagspartierna rör på sig
 2. Vilka webbplatser var bäst i juni?
 3. Hur bra är webbplatserna i de olika kategorierna
 4. Intressanta fynd i nyhetsflödet

Riksdagspartierna rör på sig

Moderaterna i ledning men Miljöpartiet klättrar

Det finns två riksdagspartier som sticker ut av de åtta. Moderaterna som dagen innan midsommar har 4,17 av 5 men som sedan nyligen har Miljöpartiet flåsandes i nacken med 4,05. Som du ser i ovanstående visualisering så rör det på sig bland våra riksdagspartier nu med bara några månader kvar till valet.

Varför spelar det här betyget någon roll? Ja, det är inte alla delbetyg på Webperf som återspeglar möjligheten att konkurrera om uppmärksamheten i sökmotorer eller är tydligt kopplade till en bra användarupplevelse på webbplatsen som sådan. Men många av testerna är viktiga för att nå ut och nå fram med sitt budskap.

Centerpartiet och Vänsterpartiet trängs i botten av listan. Se aktuell topplista för riksdagspartierna här:

Bäst av riksdagspartierna?

Så vem var bäst i juni 2022?

Nya webbplatser på senare tid är Vetlanda, Bollnäs som har beskrivits som kundcase av webbyrån Soleil, Hudiksvall likaså som klättrat 50 platser, Sundsvall, Region Halland och Umo (men låg redan innan högt på Webperf)

Webperfs kategorier i juni:

 • Politiska partier – Moderaternas topposition bland riksdagspartierna utmanas nu av Miljöpartiet som i juni klättrat till plats 13.
 • Svenska kommuner – Hudiksvall har klättrat in på topp 10 med sin nya webbplats och Sundsvall är nu på plats 13 från att nyligen legat på 149.
 • Svenska regioner – Region Halland, Skåne och Sörmland leder. VGR är ute från topp 3.
 • Övrig offentlig sektor – Polisen leder i vanlig ordning, MUCF och Integritetsskydds­myndigheten delar på andraplatsen
 • Offentlig sektors webbtjänster – Hallå konsument, DIGG:s webbriktlinjer och så ligger Ineras olika webbplatser som vanligt högt upp
 • Medier – Tidningen Svensk Polis, Skånes Taltidning och Helsingborgs Dagblad
 • Hälso- och sjukvård – Karolinska snuvar förstaplatsen strax före Södra Älvsborgs Sjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. GeBlod.nu ligger dock märkbart ensamma i botten av listan.
 • Kulturverksamheter – Hälsinglands museum strax före Sahlgrenskas Medicinhistoriska museum och Nordiska Akvarellmuseet
 • Patientorganisationer
 • Tankesmedjor och intresseorganisationer – Lokala Partiers Nätverk, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Tankesmedjan Balans
 • Insamlingsorganisationer
 • Fackförbund & professions­föreningar – Pappers är nu utanför topp 3. Transport är först, följt av Svensk förening för röntgensekreterare och Polisförbundet
 • Utbildning och forskning – Umeå universitet, Örebro universitet och välkommen Linköpings Universitet till tredjeplatsen från sjundeplatsen i maj
 • IT-bolag och webbyråer – Kodagent har maximalt betyg i alla tester som vanligt, Nimble Initiatives är nära toppbetyg, Internetverkstan på tredjeplats, Whitespace strax efter och följs av Itiden.
 • Övrigt digitalt – Texta mig, Municipiu och Begripsam
 • Bolag ägda av offentlig sektor – Härnösandshus, Sydvatten och Krokomsbostäder
 • OMX 30 Stockholm – H&M, Astra Zeneca och Nordea
 • Svensk turism – kategorin med lägst genomsnittsbetyg, men topp 3 har inget att skämmas över. Bräcke Nästa, Ragundadalen ochOsby Turism
 • Svenska och europeiska moln – Samlingstjänsten ”European alternatives”, GAIA-X och Strato
 • Samhällsservice
 • All offentlig sektor i juni – det är väldigt tajt i toppen.
  1. Polisen – 4.86
  2. Piteå – 4.85
  3. Umeå universitet – 4.78
  4. Örebro universitet – 4.77
  5. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälles­frågor, samt Integritetsskydds­myndigheten – 4.71

Hur bra är webbplatserna i de olika kategorierna

Har du noterat att Webperfs olika kategorier har en ganska stor spridning på genomsnittsbetygen? Spannet är mellan 3,9 av 5 för regionerna ner till 3,3 av 5 för turismwebbplatser.

Hypoteser är att turismwebbplatser ”behöver” mer bilder, vara mer inspirerande eller annat som gör dem tunga och komplicerade. Eller att regionerna är stora organisationer som är duktigare beställare / utförare. En hypotes som behöver bortse ifrån faktumet att Region Stockholm i juni ligger i botten av regionlistan, med 3,19 i betyg, samt är sämre än genomsnittet i den sämsta kategorin. Undantaget som bekräftar regeln?

I nedan lista ser du kategoriernas genomsnittsbetyg dagen innan midsommar:

Intressanta fynd i nyhetsflödet

Tillgänglighet i ditt CMS?

Har du behov av tillgänglighet för webbredaktörer?

Lexical är ett verktyg för WYSIWYG som följer WCAG-standarden!

Svårt att hitta en favicon?

Random Favicon Generator har nära på 2000 faviconer som faller under den öppna MIT-licensen.

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du läsning i hängmattan?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!