
Changelog – justeringar som är viktiga att känna till
I ett försök till god transparens följer här tidpunkter och insatser som påverkar bedömningar och betyg på Webperf. Listan kommer uppdateras allt eftersom.
I ett försök till god transparens följer här tidpunkter och insatser som påverkar bedömningar och betyg på Webperf. Listan kommer uppdateras allt eftersom.
Du som jobbat en längre tid med webbutveckling känner garanterat till robots.txt och vad den filen används till på en webbplats. Så varför behöver du också en security.txt på din webbplats? Låt oss förklara lite mer exakt med denna bloggpost.
Julen 2019 släpptes det första utkastet av Webperf Core, ett öppet projekt för utvecklare och tekniskt kunniga som då kunde testa med många av samma tester som körs här på Webperf. Under 2020 har mycket arbete lagts ner på att fixa till denna kod, lägga till nya tester, med mera. Nu är 2.0 släppt!
Igår var det ett väldans spektakel om det SMS som Folkhälsomyndigheten och MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) stod som avsändare för. Att det skulle komma ett SMS till hela befolkningen förvarnades veckan innan i en presskonferens.
För de som inte har en enormt välbesökt webbplats kan det faktiskt funka att byta Google Analytics till Matomo och drifta den själv på ett webbhotell. Det är precis vad vi gör på Webperf. Här är en artikel om hur det går till att byta till Matomo.
I slutet av november körde vi på Webperf igenom 698 st webbplatser inom offentlig sektor för att se vilka verktyg för webbanalys som används. Sedan 2015, då Schrems för första gången satte fingret på personuppgifter, till 2018 när GDPR slog igenom, och slutligen sommaren 2020 då Max Schrems för andra gången fick rätt, har det blivit allt svårare att hålla fast vid utomeuropeiska tredjeparter för webbanalys.
Datainspektionen meddelade i slutet av november att de började granska klagomål inlämnade av None of Your Business (NOYB), i ljuset av Schrem II-domen från i somras. Coop har hamnat i fokus för att de använder Google Analytics.
Cirka 150 deltagare i detta spår efter lunch och massor med metadiskussioner i chatten.
Chatfield ses som en av Storbritanniens mest insiktsfulla tänkare kring digitalisering, nya medier och framtidens kompetensområden.
Gov 2.0 - digital allemansrätt - är ett av ett flertal spår under måndagen på Internetdagarna. Mycket av det Webperf jobbar med att uppnå och stötta är inom offentlig sektor, så detta är det naturliga valet.
Internetdagarna arrangeras av Internetstiftelsen. Alltså de som har hand om den svenska toppdomänen .se. De har en mängd initiativ för att höja Sveriges digitala mognad, där Goto10 är en, ett internetmuseum och så Internetdagarna förstås.
“Inte så jävla krångligt” var titeln på Jonas Söderströms senaste bok till kommunikatörer. Den poängen går att återanvända i fler sammanhang. Som för oss som bygger webbplatser - gör inte tekniken så jävla krånglig. Ett mätbart sätt att kolla detta är Yellow Lab Tools, vilket är ett av Webperfs tester.
Vi får emellanåt in tips på att organisationer är på väg att släppa en ny webbplats. Med tips följer ofta frågeställningen ifall de nya webbplatserna blir märkbart bättre på sånt man kan kolla med automatiserade tester som de vi kör här på Webperf. Nu senast kom tipset om att Ekerö kommun skulle lansera nytt.
Det finns många sorters utvärderingar man kan göra på en webbplats. En av dem sticker ut. Har man visat respekt och proaktiv omsorg nog för att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen? Detta har Webperf undersökt på finalisterna i Sitevision-priset Guldhanden 2020.
Nu har årets finalister i Guldhanden offentliggjorts. Guldhanden är CMS-bolaget Sitevisions årliga pris för de som har just Sitevision som system bakom sin webbplats eller intranät.
23:e september fick webbplatser som bedriver digital offentlig service ett antal krav på sig. Ett av dem var att publicera en tillgänglighetsredogörelse. Så hur många har fått tummen ur nu en vecka efter att lagen gäller både nya och gamla webbplatser?
T12t-gruppen kämpar på trots covid-19 vidare med sina träffar. Fast online som så många andra. Tacksamt för de av oss som inte bor nära Stockholm och att materialet blir digitaliserat av bara farten för att ta del av och dela i efterhand till folk som behöver se. Till denna träff var drygt 200 personer anmälda.
Siteimprove är nog ett bekant namn för många som jobbar med webbkommunikation. Beroende på när du hörde talas om dem kan du tro allt från att de letar brutna länkar till att de har en bred produkt för både kvalitativ och kvantitativ analys av en webbplats.
På sikt kommer internetprotokollets (IP) sjätte version att ersätta den fjärde versionen, IPv4. Men under en ganska lång övergångsperiod behöver vi som jobbar med tjänster på internet stödja både version 4 och 6 av internetprotokollet IP.
Siteimprove arrangerade en dag om tillgänglighet på webben den 27:e augusti, med anledning av lagen om tillgänglighet till offentlig service som från och med 23:e september gäller samtliga webbplatser.
Pingdom har länge erbjudit ett verktyg för att mäta upptid och svarstid för webbplatser. Sedan några år tillbaka har de fler verktyg i verktygslådan. Här följer en utvärdering av Pingdoms tjänster för webboptimering och webbprestanda.
Ut med det gamla och in med det nya. Nu kommer en efterlängtad uppfräschning i hur Webperf testar ifall en webbplats CSS-kod följer webbstandard.
Det finns två olika tillgänglighetstest här på Webperf. Det ena är Pa11y men fokus här är Axe som utvecklas av Deque – som också släpper andra paketeringar av Axe. Bland annat finns ett tillägg du kan använda direkt i din webbläsare.
Vår senaste kategori av webbplatser som undersöks automatiskt är turismwebbplatser. I dessa tider av “hemester” blir dessa mer relevanta än någonsin tidigare.
Runt världen pågår ovanligheter hela tiden i dessa coronatider. När det gäller webbkommunikation kan vi notera att allt fler har börjat få till det med att hålla sina webbplatser igång under föränderlig belastning. Och många inom offentlig sektor har förstått att de behöver ha med teckentolkar i sina videosändningar. Det är positivt!
Sitevision erbjuder alla svenska kommuner en gratis kriswebb i deras molnmiljö under 2020 om behovet uppstår. Fin produktivitet att ha något att falla tillbaka till redan innan en eventuell kris, för både Sitevisions befintliga kunder och även de andra som erbjuds samma sak utan baktankar.
Många har krisinformation på sina webbplatser idag. Särskilt hos samhällsaktörer är det viktigt att denna information når fram till alla som efterfrågar den.
Vid tidigare extraordinära tillfällen har Marcus Österberg delat med sig av webbplatsstatistik från berörda webbplatser han har tillgång till. Nu i tider av diskussion om pandemi och influensa blir det relevant att jämföra med åtminstone svininfluensan för snart 10 år sedan.
Johan Kronberg har på Github publicerat ett tillägg för Webperf Core - den öppna varianten av många tester som körs här på Webperf.se
Från och med 14:e januari kommer premium-webbplatser att testas var 12:e timme. Testet påbörjas strax efter sex på morgonen och 18 på eftermiddagen, UTC-tid.
Ett test som började köras i januari 2020 är att kolla efter webbplatsers standardfiler. Erbjuder webbplatserna några av de standardfiler man kan förvänta sig både som användare och maskin?
En sen julklapp som till råga på allt är illa inslagen (ganska mycket fulkod för närvarande), men här kommer lite öppen kod för dig som vill köra tester mot valfri webbplats.
Nu när 2019 snart är till ända börjar många summera året. Så varför inte gräva lite i webbplatsstatistiken på Webperf.
Om man anropar Google Pagespeed API 2.0 istället för version 4, som används för prestandan, får man lite kommentarer på hur bra användbarheten är på webbplatsen. Detta tas bort 2020.
Pa11y är ett av tillgänglighetstesterna som körs på Webperf. Namnet kommer sig av *a11y*, vilket är en förkortning av engelskans *accessibility*, som börjar med a, följt av 11 bokstäver, och slutar med ett y.
Det efterfrågas mer detaljer emellanåt och här kommer en bloggpost som försöker reda ut det hela. Det finns nämligen tre nivåer av betyg. Och deras inbördes relation kanske inte är helt intuitiva.
Idag är lite av en högtidsdag, årets rapport Svenskarna och internet släpptes.
CDN-leverantören Cloudflare samt webbläsarna Chrome och Firefox lägger till stöd för HTTP/3.
Idag, 23:e september 2019, träder DOS-lagen i kraft. Alltså lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Det innebär att väldigt många svenska webbplatser behöver leva upp till vissa krav när det gäller tillgänglighet. Det är webbplatser som lanserats det senaste året som lagen gäller från och med idag.
Vi som driver webbplatser kan vara med och uppmärksamma klimatet nu i september. Detta görs simpelt med att stoppa in ett Javascript någonstans i ens kod.
Av Pär Lannerö: Häromdagen gick boksamtal.se upp i topp vad gäller totalbetyg på webperf.se. Förbi hundratals myndigheter, medieföretag, webbyråer och andra organisationer. Hur kunde det gå till, och hur kan också din sajt enkelt bli betydligt bättre med hjälp av webperf.se?
De som lyder under lagen om tillgänglighet till digital offentlig service ska ha en tillgänglighetsredogörelse på sin webbplats om webbplatsen lanserades efter 23 september 2018. Lagen gäller de inom offentlig sektor och de som bedriver service, exempelvis offentligt finansierad sjukvård.
I början av augusti 2019 tillkom ett nytt betyg på webbplatser som helhet. Det väger samman de betyg som har med webbstandard att göra.
Lathunden är tänkt som en visualiserad guide för granskning av tillgängligheten av webbplatser, e-tjänster och appar.
Jobbar du med digitala ting i offentlig sektor eller erbjuder du konsulttjänster till offentlig sektor? Då har du säkert koll på webbdirektivet eller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service som den egentligen heter.
En ikon kommer visa om en webbplats är med i premium-konceptet på Webperf.
Vi har sedan juli 2019 fått med integritetstestet från dataskydd.net, kallat webbkoll.
De senaste veckorna har nya kategorier tillkommit. Patientorganisationer är med då de bevakar patienters rättigheter och stöttar medmänniskor.
Nästan allt tycks ha sin egen dag numera, även sådant som rör webben och det digitala. Nedan dagar är utmärkta tillfällen att fira vårt engagemang i nischade frågor, en ursäkt att bjuda kollegorna på fika eller ha ett arbetspass för att ta tag i något.
Offentlig sektor står för det mesta utan konkurrenter. Om ens kommuns webbplats är trög och otillgänglig är det inte bara att välja grannkommunen istället. Därför är det extra viktigt att offentlig sektor inte ställer för låga krav när de beställer webbplatser.
Är du något sånär bra på kodning eller villig att kämpa så finns nu början på ett nyttigt projekt på Github.
Förutom att vi kör Sitespeed.io testar vi även med Googles Pagespeed, dock inte deras Insights utan det API som erbjuds.
För att få med etablerade politiska partier har definitionen hämtats från vilka partier som får statligt partistöd. Eftersom vi också har representanter i EU tas även de partierna med.
Du som undrar över vårt test av webbprestanda så är det baserat på det utmärkta tekniska ramverket Sitespeed.io som vi kör via Docker. Den uppkoppling vi kör på är 4G mobilt bredband via Telenor, med andra ord ganska representativt för de flesta svenskar med en modern mobil.
Planen är att lansera prestanda- och tillgänglighetstesterna med hjälp av Sitespeeds ramverk. Till skillnad från tidigare när det var Googles Pagespeed API som gällde.
Kontroll om webbplatsen använder sig av den senaste versionen av internetprotokollet HTTP, ofta kallad HTTP/2 eller HTTP 2.0
CSS är en förkortning av Cascading Style Sheets och är språket på webben för layout och visuella saker som färger, textstorlekar och liknande.
I slutet på augusti 2018 lades HTML-testet till. Anledningen till att det är relevant att HTML-koden är något så när bra skriven hänger ihop med tillgänglighet och förutsägbarhet.
Medier har en viktig funktion i ett öppet samhälle, därför vill vi ha med dem på denna webbplats. Men det visade sig svårt att välja vilka som får vara med.
Vill du lära av andra, dela tips eller diskutera högpresterande webbplatser i största allmänhet är du välkommen till Webperfs kanal på Slack.
En del av att följa webbstandard är att använda protokollet HTTP på rätt sätt. Detta för att teknik och prylar som kommunicerar över internet ska förstå varandra.
Nu smyger vi igång webperf.se – en tjänst som kollar hur bra webbplatser är byggda.