Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Blogg

Webperf #5

Webperf #5

Nyhetsbrevet Webperf #5 - skickat 21:a oktober, 2020.

Guldhanden 2020 - hur bra är finalisterna på tillgänglighet?

Det finns många sorters utvärderingar man kan göra på en webbplats. En av dem sticker ut. Har man visat respekt och proaktiv omsorg nog för att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen? Detta har Webperf undersökt på finalisterna i Sitevision-priset Guldhanden 2020.

Guldhanden 2020 - finalisterna offentliga idag

Nu har årets finalister i Guldhanden offentliggjorts. Guldhanden är CMS-bolaget Sitevisions årliga pris för de som har just Sitevision som system bakom sin webbplats eller intranät.

Video + anteckningar: T12t Stockholms träff 23:e september

T12t-gruppen kämpar på trots covid-19 vidare med sina träffar. Fast online som så många andra. Tacksamt för de av oss som inte bor nära Stockholm och att materialet blir digitaliserat av bara farten för att ta del av och dela i efterhand till folk som behöver se. Till denna träff var drygt 200 personer anmälda.

Webperf #4

Nyhetsbrevet Webperf #4 - skickat 16:e september, 2020.

Uppgradera en webbplats till IPv6 (utöver IPv4)

På sikt kommer internetprotokollets (IP) sjätte version att ersätta den fjärde versionen, IPv4. Men under en ganska lång övergångsperiod behöver vi som jobbar med tjänster på internet stödja både version 4 och 6 av internetprotokollet IP.

Webperf #3

Nyhetsbrevet Webperf #3 - skickat 12:e augusti, 2020.

Pingdom: ett verktyg för webboptimering och datadriven insikt

Pingdom har länge erbjudit ett verktyg för att mäta upptid och svarstid för webbplatser. Sedan några år tillbaka har de fler verktyg i verktygslådan. Här följer en utvärdering av Pingdoms tjänster för webboptimering och webbprestanda.

CSS-testet är nu uppgraderat

Ut med det gamla och in med det nya. Nu kommer en efterlängtad uppfräschning i hur Webperf testar ifall en webbplats CSS-kod följer webbstandard.

Tillgänglighetstestet Axe

Det finns två olika tillgänglighetstest här på Webperf. Det ena är Pa11y men fokus här är Axe som utvecklas av Deque – som också släpper andra paketeringar av Axe. Bland annat finns ett tillägg du kan använda direkt i din webbläsare.

Webperf #2

Nyhetsbrevet Webperf #2 - skickad 10:e juli 2020.

Webperf #1

Nyhetsbrevet Webperf #1 - skickat i slutet av juni 2020.

Turism – ny kategori

Vår senaste kategori av webbplatser som undersöks automatiskt är turismwebbplatser. I dessa tider av “hemester” blir dessa mer relevanta än någonsin tidigare.

Prestandarapporter för maj månad 2020

Runt världen pågår ovanligheter hela tiden i dessa coronatider. När det gäller webbkommunikation kan vi notera att allt fler har börjat få till det med att hålla sina webbplatser igång under föränderlig belastning. Och många inom offentlig sektor har förstått att de behöver ha med teckentolkar i sina videosändningar. Det är positivt!

Gratis kriswebb till alla svenska kommuner

Sitevision erbjuder alla svenska kommuner en gratis kriswebb i deras molnmiljö under 2020 om behovet uppstår. Fin produktivitet att ha något att falla tillbaka till redan innan en eventuell kris, för både Sitevisions befintliga kunder och även de andra som erbjuds samma sak utan baktankar.

Snabbtest: Är er krisinformation tillgänglig?

Många har krisinformation på sina webbplatser idag. Särskilt hos samhällsaktörer är det viktigt att denna information når fram till alla som efterfrågar den.

Corona-viruset (covid-19) och hur det påverkar 1177.se

Vid tidigare extraordinära tillfällen har Marcus Österberg delat med sig av webbplatsstatistik från berörda webbplatser han har tillgång till. Nu i tider av diskussion om pandemi och influensa blir det relevant att jämföra med åtminstone svininfluensan för snart 10 år sedan.

Webperfs första tillägg - ledartavla

Johan Kronberg har på Github publicerat ett tillägg för Webperf Core - den öppna varianten av många tester som körs här på Webperf.se

Bonus för premium: många tester var 12:e timme

Från och med 14:e januari kommer premium-webbplatser att testas var 12:e timme. Testet påbörjas strax efter sex på morgonen och 18 på eftermiddagen, UTC-tid.

Erbjuder webbplatsen standardfiler?

Ett test som började köras i januari 2020 är att kolla efter webbplatsers standardfiler. Erbjuder webbplatserna några av de standardfiler man kan förvänta sig både som användare och maskin?

Test av användbarhet tas bort 2020

Om man anropar Google Pagespeed API 2.0 istället för version 4, som används för prestandan, får man lite kommentarer på hur bra användbarheten är på webbplatsen. Detta tas bort 2020.

Om tillgänglighets­testet Pa11y

Pa11y är ett av tillgänglighets­testerna som körs på Webperf. Namnet kommer sig av *a11y*, vilket är en förkortning av engelskans *accessibility*, som börjar med a, följt av 11 bokstäver, och slutar med ett y.

Hur funkar betygen på Webperf, egentligen?

Det efterfrågas mer detaljer emellanåt och här kommer en bloggpost som försöker reda ut det hela. Det finns nämligen tre nivåer av betyg. Och deras inbördes relation kanske inte är helt intuitiva.

HTTP/3 är på ingång

CDN-leverantören Cloudflare samt webbläsarna Chrome och Firefox lägger till stöd för HTTP/3.

Tillgänglighet: DOS-lagen träder i kraft idag

Idag, 23:e september 2019, träder DOS-lagen i kraft. Alltså lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Det innebär att väldigt många svenska webbplatser behöver leva upp till vissa krav när det gäller tillgänglighet. Det är webbplatser som lanserats det senaste året som lagen gäller från och med idag.

Digital klimatstrejk

Vi som driver webbplatser kan vara med och uppmärksamma klimatet nu i september. Detta görs simpelt med att stoppa in ett Javascript någonstans i ens kod.

Hur en hobbysajt om böcker blev Sveriges bästa* webbplats

Av Pär Lannerö: Häromdagen gick boksamtal.se upp i topp vad gäller totalbetyg på webperf.se. Förbi hundratals myndigheter, medieföretag, webbyråer och andra organisationer. Hur kunde det gå till, och hur kan också din sajt enkelt bli betydligt bättre med hjälp av webperf.se?

Dags att skapa en tillgänglighets­redogörelse!

De som lyder under lagen om tillgänglighet till digital offentlig service ska ha en tillgänglighets­redogörelse på sin webbplats om webbplatsen lanserades efter 23 september 2018. Lagen gäller de inom offentlig sektor och de som bedriver service, exempelvis offentligt finansierad sjukvård.

Nytt betyg: följs webbstandard

I början av augusti 2019 tillkom ett nytt betyg på webbplatser som helhet. Det väger samman de betyg som har med webbstandard att göra.

Högtider för webbnördar

Nästan allt tycks ha sin egen dag numera, även sådant som rör webben och det digitala. Nedan dagar är utmärkta tillfällen att fira vårt engagemang i nischade frågor, en ursäkt att bjuda kollegorna på fika eller ha ett arbetspass för att ta tag i något.

En prestandabudget för offentlig sektor

Offentlig sektor står för det mesta utan konkurrenter. Om ens kommuns webbplats är trög och otillgänglig är det inte bara att välja grann­kommunen istället. Därför är det extra viktigt att offentlig sektor inte ställer för låga krav när de beställer webbplatser.

Test av Google Pagespeed

Förutom att vi kör Sitespeed.io testar vi även med Googles Pagespeed, dock inte deras Insights utan det API som erbjuds.

Urval av politiska partier

För att få med etablerade politiska partier har definitionen hämtats från vilka partier som får statligt partistöd. Eftersom vi också har representanter i EU tas även de partierna med.

Test av webbprestanda och sitespeed.io

Du som undrar över vårt test av webbprestanda så är det baserat på det utmärkta tekniska ramverket Sitespeed.io som vi kör via Docker. Den uppkoppling vi kör på är 4G mobilt bredband via Telenor, med andra ord ganska representativt för de flesta svenskar med en modern mobil.

När kommer prestanda­testerna?

Planen är att lansera prestanda- och tillgänglighetstesterna med hjälp av Sitespeeds ramverk. Till skillnad från tidigare när det var Googles Pagespeed API som gällde.

Använder webbplatsen HTTP/2?

Kontroll om webbplatsen använder sig av den senaste versionen av internet­protokollet HTTP, ofta kallad HTTP/2 eller HTTP 2.0

Är CSS-koden korrekt?

CSS är en förkortning av Cascading Style Sheets och är språket på webben för layout och visuella saker som färger, textstorlekar och liknande.

Följer webbplatsen HTML-standarden?

I slutet på augusti 2018 lades HTML-testet till. Anledningen till att det är relevant att HTML-koden är något så när bra skriven hänger ihop med tillgänglighet och förutsägbarhet.

Medier vi valt ut för kvalitetskontroll

Medier har en viktig funktion i ett öppet samhälle, därför vill vi ha med dem på denna webbplats. Men det visade sig svårt att välja vilka som får vara med.

Diskutera webbprestanda på Slack

Vill du lära av andra, dela tips eller diskutera högpresterande webbplatser i största allmänhet är du välkommen till Webperfs kanal på Slack.

Kontroll av HTTP 404

En del av att följa webbstandard är att använda protokollet HTTP på rätt sätt. Detta för att teknik och prylar som kommunicerar över internet ska förstå varandra.

Hej världen!

Nu smyger vi igång webperf.se – en tjänst som kollar hur bra webbplatser är byggda.

Till toppen