Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Om webperf / vanliga frågor och svar

Snabblänkar:

Vad utvärderar Webperf?

Tanken är att mäta ifall webbplatser som är viktiga för det svenska samhället följer god praxis. Så det är dels ett sätt att sätta press på de som inte gör så bra ifrån sig samtidigt som de som vill bygga en bra webbplats får hjälp att veta hur det blev. Allt är inte enkelt att mäta automatiskt, men vi kommer pö om pö att lägga till fler tester.

Följande är de tester som körs 2020:

 1. Google Pagespeed API v4
 2. Kvalitet på frontend-kod med Yellow Lab Tools
 3. Tillgänglighet enligt Pa11y
 4. Användbarhet enligt Google Pagespeed API v2
 5. Validerar CSS enligt W3C
 6. Validerar HTML enligt W3C
 7. HTTP statuskod 404
 8. Integritetstest med Webbkoll
 9. Standardfiler
 10. Tillgänglighet enligt Axe
 11. Sitespeed.io
 12. Google Lighthouse Performance
 13. Google Lighthouse Sökmotoroptimering (SEO)
 14. Google Lighthouse Best Practice
 15. Google Lighthouse Progressive Web Apps

Exempel på fler tester vi har på vår shortlist är:

 1. Säkerhet och integritet.
 2. Fler och nyare tester av användbarhet.
 3. Koll av standardfiler som robots.txt och sitemaps.xml, samt koll på deras innehåll och om de validerar.
 4. Följer man god praxis för namngivning av URL:ar? Som att undvika mellanslag, understreck, svenska bokstäver, m.m?
 5. Innehållsanalys som att mäta läsbarhetsindex (LIX), längd på sidtitlar, antal länkar per sida med mera.

Vi har mängder med historiska data. För vissa webbplatser ända sedan 2010 pga att webperf.se är arvtagaren till en nu nedlagd webbtjänst, vid namn webbfunktion.com, som hjälpt till med webbkvalitet sedan 2004.

Vilka webbplatser får vara med?

Nu under webbplatsens inkörningsperiod är det (nästan) bara svensk offentlig sektor som är med och andra webbplatser av nationellt intresse. Sådana webbplatser är de som tillhör riksdagspartierna eller på annat sätt har med Sveriges demokratiska eller digitala utveckling att göra.

Webbplatsen ska också ha ett något sånär representativt innehåll. Därför avlistas webbplatser som enbart har text som att de är under konstruktion. Detta görs manuellt och tips mottages tacksamt.

Vilka tekniska krav är det på listade webbplatser?

En mer teknisk kvalifikation är att webbplatsen måste vara på sin egen domän eller subdomän. Det är inte meningsfullt att jämföra olika undersidor på en och samma webbplats då de normalt sett har samma karaktärsdrag.

I extremfall listas testwebbplatser, kriswebbplatser och liknande. Tanken är dock inte att de ska dyka upp i topplistor.

Vad är premium?

En premium-webbplats har inga fördelar när det gäller exempelvis betygsättning. Dock kan de som ansvarar för webbplatsen räkna med att få support, att testerna körs mer frekvent och inom någon månad kommer en inloggning finnas där man kan läsa mer detaljer om utförda tester.

Vem står bakom Webperf?

Främst är det Marcus Österberg som jobbar med webperf på sin fritid. Marcus har ett förflutet som webbutvecklare och har varit frälst kring webbprestanda och webbstandard sedan slutet på 90-talet. Marcus har också skrivit böcker om webbutveckling, bland annat boken om webbanalys som du kan läsa gratis här på webperf

Vilken del av webbplatsen är det som testas?

Om det inte står något annat är testet enbart utfört på webbplatsens startsida eller den adress som anges på webbplatsens profilsida på Webperf.

Ibland har en webbplats nämligen inte sin startsida i webbplatsens rot. Exempelvis har vissa kommuner delat upp så att turismdelen och delen för de egna invånarna lever parallellt, exempelvis som kommun.se/invanare.html, det är den som vänder sig till invånarna som är i fokus här.

När felsidan (404) testas är det en slumpmässigt namngiven HTML-fil som anropas i webbplatsens rot.

Ibland kan det stå hur många webbsidor som testats och då är testets värden ett genomsnitt för alla webbsidorna.

Fått dåligt betyg i något test - vad göra?

Först och främst ska man inte ta några drastiska beslut baserat på det som visas på Webperf. Testerna kan faktiskt strula för enskilda webbplatser och visa ett betyg som inte är helt rättvist. Vissa webbplatser använder dessutom kommande webbstandarder som inte är implementerat i testerna.

Så ta det lugnt och undersök vidare, eller tala med dina webbkonsulter, innan du skrider till verket. Du rekommenderas att pröva några olika verktyg för att kolla respektive sorts test vi har på Webperf.

Det är bara de som har premium-tjänsten som kan räkna med support, men det lönar sig oftast att ge sig in på Webperfs Slack-kanal för att fråga hur andra gjort för att fixa vissa sorters problem på sina webbplats.

Mer information om Slack-kanalen

Hur funkar kategorierna?

Tanken med kategorierna är att man ska kunna jämföra sin webbplats med sina likar. Att få ett jämförelsetal vilket flera av de frekventa användarna av Webperf berättat att de haft nytta av när de argumenterat och prioriterat förbättringar internt.

Alla kan inte vara bättre än genomsnittet, men ett bra riktvärde är att man vill ha minst 3,0 i totalbetyg, bra tillgänglighet och skydd av besökarnas integritet.

En webbplats totalbetyg och delbetygen?

Det finns tre olika sorters betyg – 1 till 5:

 1. Enskilda testers betyg – för respektive test, exempelvis tillgänglighet eller om man följer HTML-standarden.
 2. Kategoribetyg – grupperar olika enskilda betyg, exempelvis de två olika tillgänglighetstesterna, och visar deras genomsnittsbetyg.
 3. Totalbetyg – är genomsnittsbetyget för alla enskilda tester, har alltså inte med kategoribetygen att göra.

Tanken med kategoribetygen är att kunna jämföra en webbplats prestation inom webbstandard, tillgänglighet, etc, med andra webbplatser. Det blir finkornigare att kunna se om en webbplats är bättre än medel på vissa sorters betyg men klart sämre på något annat.

Mer detaljer om de olika betygen finns i en egen bloggpost

Hur och när räknas betygen ut?

För de enskilda testerna anges datumet intill.

När det gäller kategoribetygen och totalbetygen så anges ingen tidpunkt. Tanken är att det ska uppdateras varje vecka, men åtminstone innan respektive månadsrapport släpps för den kategori webbplatsen ingår i.

Anledningen till att det inte görs i realtid, eller åtminstone oftare, är för att det är extremt prestandakrävande så som Webperfs databas är designad.

Min webbplats har besökts av Webperfs bot? Vad handlar det om?

De webbplatser som bevakas av Webperf kan i sina loggar hitta spår av följande useragent:

Mozilla/5.0 (compatible; Webperfbot/1.0; +https://webperf.se/om/#11

Det är inga konstigheter med det. Det innebär bara att du fått ett besök av Webperfs automatiserade bot precis som du säkert har många andra icke-mänskliga besök av Google, Bing, säkert en massa spammare och många fler.

Till toppen