Om webperf

Vad utvärderar webperf.se?

Tanken är att mäta ifall webbplatser som är viktiga för det svenska samhället följer god praxis. Så det är dels ett sätt att sätta press på de som inte gör så bra ifrån sig samtidigt som de som vill bygga en bra webbplats får hjälp att veta hur det blev. Allt är inte enkelt att mäta automatiskt, men vi kommer pö om pö att lägga till fler tester.

Exempel på tester vi har på vår shortlist är:

  1. Följer man praxis gällande HTTP:s statuskoder? Vi har redan börjat med att kolla 404-meddelanden.
  2. Hur bra står man sig inom Googles Pagespeed-test när det gäller hastighet och användbarhet?
  3. Koll av standardfiler som robots.txt och sitemaps.xml, samt koll på deras innehåll och om de validerar.
  4. Följer man god praxis för namngivning av URL:ar? Som att undvika mellanslag, understreck, svenska bokstäver, m.m?
  5. Tekniska tester som om man kör med HTTP/2, moderna filformat, aktiverat komprimering etc.
  6. Innehållsanalys som att mäta läsbarhetsindex (LIX), längd på sidtitlar, antal länkar per sida med mera.

Vi har mängder med historiska data. För vissa webbplatser ända sedan 2010 pga att webperf.se är arvtagaren till en nu nedlagd webbtjänst, vid namn webbfunktion.com, som hjälpt till med webbkvalitet sedan 2004.

Vilka webbplatser får vara med?

Nu under webbplatsens betaperiod är det bara svensk offentlig sektor som är med och andra webbplatser av nationellt intresse. Sådana webbplatser är de som tillhör riksdagspartierna eller på annat sätt har med Sveriges demokratiska utveckling att göra.

En mer teknisk kvalifikation är att webbplatsen måste vara på sin egen domän eller subdomän. Det är inte meningsfullt att jämföra olika undersidor på en och samma webbplats då de normalt sett har samma karaktärsdrag.

Vem står bakom webperf?

Främst är det Marcus Österberg som jobbar med webperf på sin fritid. Marcus har ett förflutet som webbutvecklare och har varit frälst kring webbprestanda och kodkvalitet sedan slutet på 90-talet. Marcus har också skrivit böcker om webbutveckling, bland annat boken om webbanalys som du kan läsa gratis här på webperf.

Saknas en webbplats, eller vill du bidra?

Hör av dig per mejl via Twitter på @webperf_se så ska vi kolla på ditt förslag inom någon dag.

Du som vill hjälpa till på ett eller annat sätt är också välkommen att höra av dig. Det är främst inom utveckling av nya tester eller dra nytta av befintliga där det behövs hjälp.