Changelog – justeringar som är viktiga att känna till

Changelog – justeringar som är viktiga att känna till

I ett försök till god transparens följer här tidpunkter och insatser som påverkar bedömningar och betyg på Webperf. De listas i omvänd kronologisk ordning. Listan kommer uppdateras allt eftersom.

404-testet justerat (2020-02-20)

Fram till idag har det varit webbplatsens första statuskod som räknats. Har den inte varit just 404 har webbplatsen inte fått godkänt just på delen för rätt statuskod. Det har handlat om ett avdrag om 2 av 5 möjliga i det betyget.

Från och med kvällen 20:e februari kommer 404-testet att acceptera hänvisningar så länge som man i slutändan landar på en adress som har statuskod 404. Ett exempel på när detta var ett problem var om webbplatsen skiftat från/till www-prefixet och först hänvisar med en 301/302 till med eller utan www och först senare gav ifrån sig en 404. De webbplatserna kommer nu få två poäng bättre på detta betyg.

Bättre betyg i Sitespeed.io att vänta framöver (2020-01-14)

Från och med 14:e januari 2020 körs inte testerna för Sitespeed.io längre på en mobiluppkoppling på 4G-nätet. Det är rimligt att anta att det kommer ge fler webbplatser högre betyg på just Sitespeed eftersom betyget baseras på speedindex. Speedindex är en siffra om exakt hur lång tid det tar att ladda hem och visa upp en webbsida. Mer detaljer om Speedindex hos Sitespeed.io

Nu är, enligt Bredbandskollen, svarstiden under 20 millisekunder vilket är cirka en tredjedel mot tidigare och gynnnar de med många filer på sin webbplats. Nu är nedladdningshastigheten 200-300 Mbit/s till skillnad mot vanligtvis 4-20 Mbit/s tidigare, vilket gör skillnad för de med tyngre filer.

Testet med standardfiler påverkar totalbetyg och kategoribetyget för webbstandard (2020-01-11)

Från 11:e januari 2020 tillkom testet av standardfiler. Det påverkar både en webbplats totalbetyg men också kategoribetyget för om en webbplats följer webbstandard.

Alla webbplatser kan inte testas utifrån alla kriterier, men för delbetyget om webbstandard är det numera sex olika betyg istället för fem som utgör genomsnittet. För totalbetyget är det som mest elva olika tester som räknas samman.

Axe och användbarhet från Google Pagespeed API v2 plockas bort (2019-12-30)

Axe är tänkt att återkomma, men användbarhetsbetyget tas bort vid årskiftet. Detta kommer påverka webbplatsernas totalbetyg (som är ett genomsnitt av alla testers betyg) och att kategoribetyget för tillgänglighet tills vidare enbart baseras på Pa11y.

HTML-varningar ska inte räknas som fel (2019-12-07)

HTML-testet går via W3C och i dagarna tycks det åtminstone ibland vara så att varningar har räknats som fel. För vissa webbplatser har detta varit kännbart, exempelvis om inga fel funnits men där man haft några varningar. Då kan man ha fått en tre eller fyra i betyg istället för en femma som det är tänkt.

Just för HTML-testet sparas det inte ner något mer från utfört test än den sammanfattande texten som syns på respektive webbplats sida. Därför går det inte att säga om detta test har fungerat på olika sätt över tid. Vi bör nog utgå från att denna brist funnits sedan start sommaren 2018.

2019-12-21 Uppdatering

Nu är allt i sin ordning igen. Gissningsvis var det fel på W3C:s egen HTML-kod, för Webperf har inte hunnit med någon åtgärd.


Publicerat: 2020-02-20

‹ till bloggen

Omslag för boken Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse

Boken Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse finns nu att läsa här på webperf. Läs eller ladda ner webbanalys-boken