Webbkoll: Värnar webbplatsen användarnas personliga integritet?

Publicerat: 2019-07-04

Webbkoll: Värnar webbplatsen användarnas personliga integritet?

Vi har sedan juli 2019 fått med integritetstestet från dataskydd.net, kallat webbkoll. Vi har till en början fått ok på att testa direkt via deras webbtjänst, tack för det. Därför kommer vi uppföra oss som goda netizens och bara testa ungefär en gång var fjärde vecka, vi har trots allt drygt 1500 webbplatser för närvarande på webperf.

Vill du kolla en webbplats med webbkoll gör du det enkelt här

Varför kolla integritet?

Utan att lägga allt för mycket värdering vid frågan om personlig integritet på nätet så är det något som gemene man har rätt dålig koll på. Det är något som vi som skapar webbplatser måste tänka på proaktivt för våra användares skull. Förutom att man inte kan förväntas ha god koll som besökare på en webbplats är det inte helt enkelt att skydda sig på ett effektivt sätt ens om man förstår och bryr sig.

Betygssystemet för integritet på webperf…

Ja, betygen är en soppa. De är just nu under intrimning och den första gissningen av vad som var rimligt, det vill säga ett genomsnittligt betyg, visade sig inte alls stämma. De allra flesta webbplatserna fick betyg 1 av 5. Det kanske de förtjänar?

Tanken med den första versionens betyg var att jämföra antalet lyckade ansträngningar som värnar integriteten mot saker man missat eller kanske prioriterat bort. Det vill säga:

bra grejer / dåliga grejer = resultat

Betygen på första utkastet är:

  • Betyg 5 där >85% värnad personlig integritet, med bedömningen “Webbplatsen är bra på integritet!”
  • Betyg 4 där >65% — // —, med bedömningen “Webbplatsen kan bli bättre, men är helt ok.”
  • Betyg 3 där >50% — // —, med bedömningen “Genomsnittlig integritet men borde bli bättre.”
  • Betyg 2 där >30% — // —, med bedömningen “Dålig integritet.”
  • Betyg 1 där <30% — // —, med bedömningen “Väldigt dålig integritet!”

Planer framåt kring integritet på webbplatser

Vi ska också börja dra nytta av de tester av integritet som våra kompisar på sitespeed.io gör. Först när både Sitespeed och Webbkoll finns med kommer det bli ett delbetyg kring personlig integritet här på webperf, vilket gör att det kommer med i de månatliga jämförelserna.

Övriga tips kring integritet

‹ till bloggen

Omslag för boken Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse

Boken Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse finns nu att läsa här på webperf. Läs eller ladda ner webbanalys-boken