Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webbkoll: Värnar webbplatsen användarnas personliga integritet?

Webbkoll: Värnar webbplatsen användarnas personliga integritet?

Vi har sedan juli 2019 fått med integritets­testet från dataskydd.net, kallat webbkoll.

Vi har till en början fått ok på att testa direkt via deras webbtjänst, tack för det! Därför kommer vi uppföra oss som goda netizens och bara testa ungefär en gång var fjärde vecka, vi har trots allt drygt 1700 webbplatser för närvarande på Webperf.

Vill du kolla en webbplats med webbkoll gör du det enkelt här

Varför kolla integritet?

Utan att lägga allt för mycket värdering vid frågan om personlig integritet på nätet så är det något som gemene man har rätt dålig koll på. Det är något som vi som skapar webbplatser måste tänka på proaktivt för våra användares skull. Förutom att man inte kan förväntas ha god koll som besökare på en webbplats är det inte helt enkelt att skydda sig på ett effektivt sätt ens om man förstår och bryr sig.

Betygssystemet för integritet på webperf…

Ja, betygen är en soppa. De ärunder intrimning och den första gissningen av vad som var rimligt, det vill säga ett genomsnittligt betyg, visade sig inte alls stämma. De allra flesta webbplatserna fick betyg 1 av 5. Men, det kanske de förtjänar?

Tanken med den första versionens betyg var att jämföra antalet lyckade ansträngningar som värnar integriteten mot saker man missat eller kanske prioriterat bort.

Betygen på första utkastet är en pinne per lyckat värnande av integriteten:

  • HTTPS som standard
  • Strict Transport Security
  • Content Security Policy
  • Referrer Policy
  • Subresource Integrity (SRI)

Lyckas man med alla fem, vilket är minst sagt ovanligt, får man 5 av 5 möjliga i betyg.

Planer framåt kring integritet på webbplatser

Vi ska också börja dra nytta av de tester av integritet som våra kompisar på sitespeed.io gör. Först när både Sitespeed och Webbkoll finns med kommer det bli ett delbetyg kring personlig integritet här på Webperf, vilket gör att det kommer med i de månatliga jämförelserna.

Övriga tips kring integritet

Mer om de olika betygen på Webperf