Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Följer webbplatsen HTML-standarden?

Följer webbplatsen HTML-standarden?

I slutet på augusti 2018 lades HTML-testet till. Anledningen till att det är relevant att HTML-koden är något så när bra skriven hänger ihop med tillgänglighet och förutsägbarhet.

Med tillgänglighet avses att både funktionsnedsatta människor (via sina hjälpmedel) och de botar och maskiner som kravlar runt på nätet kan tolka innehållet.

Vad är HTML?

HTML är en förkortning och uttyds HyperText Markup Language (läs mer om HTML på Wikipedia). Det är ett språk för att beskriva det innehåll och struktur som du kan hitta på webbens olika webbsidor.

Vad kan felaktig HTML orsaka?

Om en webbplats utger sig för att följa exempelvis XHTML förväntas den följa och validera som ett XML-dokument. Lite mer modernt är att man anger sig följa HTML5-standarden vilket är mindre strikt.

Som tur är är webbläsarna byggda att vara förlåtande och toleranta när det gäller felaktig HTML. Men felhanteringen för webben går ut på att ignorera det webbläsaren inte förstår, så risken är att viktigt innehåll går förlorat, inte blir korrekt formaterat, eller liknande, om nu kodningen inte är korrekt.

Webperfs test av HTML-validering

Webperf använder sig av den validator av (X)HTML som W3C erbjuder. W3C (World Wide Web Consortium) är de som ger de rekommendationerna som kallas för webbstandard, alltså den samarbetsyta som finns för att komma överens om webbens utveckling.

W3C:s valideringstest kan du nå på följande adress:

validator.w3.org

Betygsättning

Betygen kring HTML hänger på hur många fel man har i sin HTML-kod för den sida som testats. Normalt sett startsidan på webbplatsens domän, om inget annat anges. Vi ignorerar varningar, räknar endast fel.

Följande betyg kan en webbplats få:

  1. Fler än 30 fel.
  2. 16-29 st fel.
  3. 6-15 st fel.
  4. 1-5 st fel i koden.
  5. Inga upptäckta fel i koden.
Till toppen