Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Test av webbprestanda och sitespeed.io

Test av webbprestanda och sitespeed.io

Du som undrar över vårt test av webbprestanda så är det baserat på det utmärkta tekniska ramverket Sitespeed.io som vi kör via Docker. Den uppkoppling vi kör på är 4G mobilt bredband via Telenor, med andra ord ganska representativt för de flesta svenskar med en modern mobil.

För dig med fiberuppkoppling går det förstås ännu snabbare (för det mesta).

Varje webbplats anropas tre gånger och de siffror som anges är genomsnittet av dessa anrop. Här kan fel inträffa som dels handlar om hur Telenors mobila bredband mår i Dalsland och Göteborg, men det kan också handla om tillfälligheter i andra änden - att respektive webbplats hade en driftstörning. Så ta det i åtanke när du tittar på värdena från detta test.

Vad är det vi mäter?

Primärt är det ett värde kallat “Speedindex” vi utgår från.

“The Speed Index is the average time at which visible parts of the page are displayed. It is expressed in milliseconds and dependent on size of the view port.”

Speed Index - WebPagetest Documentation

Utöver Speedindex ger vi ett allmänt betyg (se nedan), samt plockar in ett flertal värden som Sitespeed.io erbjuder. Andra värden är laddtid, sidans storlek, antal requests. Den sista handlar om att räkna antalet filer som behöver skickas över för att sidan ska bli komplett. Vi mäter allt som allt femton värden, men dessa ingår i vår första version.

Hur vi sätter betyg

Vårt betyg baseras på värdet Speedindex som webbplatsen får. Ett lågt Speedindex är bra då det indikerar att man har en snabbladdad webbplats.

Betyg delas ut på följande sätt:

  • 5 får de webbplatser som har 500 eller mindre i Speedindex.
  • 4 blir det om man har mer än 500 och mindre än 1200.
  • 3 är betyget för de som har 1200-2500 i Speedindex.
  • 2 för de som har 2500-3999 i Speedindex.
  • 1 blir det om man har 4000 eller mer i Speedindex.

Läs mer om hastighet på webben och SiteSpeed