Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Hur funkar Energieffektivitet-testet på Webperf?

Vy över flera vindkraftverk.

Energieffektivitet i Webperf-testerna är communityts egenbyggda. Det kanske är självklart varför ett bra betyg är viktigt, men vi har det för att elektricitet behöver hushållas med.


Avsnitt:


Varför vara sparsam med energi?

Att inte slösa med elektriciteten genom hur webbplatsen byggs är viktigt av flera anledningar. Elektricitet kostar pengar, förbrukning sliter på batterier i användares prylar, det går åt sällsynta metaller och ibland är inte elektriciteten ens särskilt miljövänlig.

“I Katrineholm ska Amazon nu bygga ut en dieselgenerator till en kapacitet på 660 megawatt, ungefär lika mycket som en kärnkraftsreaktor.”
Ledare: Digitaliseringen – det okända hotet mot klimatet (Dagens Nyheter)

Som med alla andra ändliga ting behöver nyttan av något motivera kostnaden. Är en sidvisning på en viss webbplats värd 7 gram koldioxid per besökare, eller hade det gått lika bra med 1 gram? Tänk exempelvis på kommuner som strikt sett har identiska uppdrag. Hur mycket energi och koldioxid är kommunens startsida värd?

Tredjeparters energiförbrukning

Och det är inte bara på din webbserver det här händer. Nästan alla använder någon form av tredjeparter som bidrar till upplevelsen av webbplatsen. Det kan vara teckensnitt, videotjänster, rekommendationssystem, chatbotar och liknande.
Finns också mer dolda verktyg. Som annonssystem som bakom kulisserna har en budgivning om vilken annonsör som ska få skicka fram sin annons. Vi har analyssystem och mycket mer. Alla dessa förbrukar energi. Många håller loggar som kräver lagring. För att inte tala om backuper.

Detta är delar av den dolda kostnaden en webbplats kan orsaka. Och det är fullt möjligt att vissa behöver allt detta. Många har nog bara inte tagit ställning till det.

“The Cloud now has a greater carbon footprint than the airline industry. A single data center can consume the equivalent electricity of 50,000 homes.” The Staggering Ecological Impacts of Computation and the Cloud

Hur funkar testet?

Tidigare återanvände vi Website Carbon, men inte längre. Numera är det vårt eget test och som med alla andra tester inom Webperf Core är det opensource, vilket gör att du kan ta reda på exakt hur det funkar.
Energy Efficiency

Betyget beror på hur tung sidan är. Alltså dess storlek. Utöver betyget beskrivs hur webbplatsen placerar sig bland alla andra på Webperf.se

Mer om energieffektivitet