Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #4

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #4 - skickat 16:e september, 2020.

“Don’t mistake activity with achievement.”
- John Wooden

Intro

September 2020 är en speciell månad när det gäller tillgänglighet på webben. För de som omfattas av lagen om digital offentlig service är det nu man ska publicera en tillgänglighetsredogörelse och även äldre webbplatser är inkluderade från och med nu.

Du som har en webbplats som listas på Webperf bör vara uppmärksam på nedan artikel om IPv6 eftersom det kommer att påverka din webbplats betyg från och med i oktober.

/Webperf Crew

Så vem var bäst i september 2020?

Nyheter i listorna sedan i augusti är att nu finns massor av kommunala bostadsbolag med i bolag ägda av offentlig sektor. I övrigt har det inte hänt några större förändringar.

Men du har väl inte missat att den nya designen av Webperf har med en topp 50-lista som listar de bästa oavsett vilken kategori de tillhör.

50 bästa webbplatserna på Webperf ⟩

Konferenser och andra resurser

Apropå septembers tema om tillgänglighet på webben har Meetup-gruppen t12t en träff just kvällen den 23:e september, samma dag som “Webbdirektivet” börjar gälla även webbplatser som har två eller fler år på nacken.

Anmälan: t12t meetup online - Blixttal med MTM ⟩

Om du vill kolla in föregående träffar som t12t arrangerat så rekommenderas deras YouTube-kanal - t12t Stockholm Accessibility Meetup ⟩

Psst! Visste du att Webperf numera har en sida med tips om konferenser?

Artikel: Varför ska man ha IPv6?

På sikt kommer internetprotokollets (IP) sjätte version att ersätta den fjärde versionen IPv4. Men under en ganska lång övergångsperiod behöver vi som jobbar med tjänster på internet stödja både version 4 och 6 av internetprotokollet IP.

“IPv6 går faktiskt snabbare. Om man på sin webb aktiverar IPv6, HTTP2 och TLS 1.3 så går det 40 procent snabbare och nästan allt beror på IPv6. Det blir mindre belastning för routrarna när de slipper NAT. Det är ju samma routrar, så det är helt och hållet protokollet vinsten kommer av.”

– Torbjörn Eklöv, konsult på Interlan, Gävle, i artikeln Sverige hopplöst efter på IPv6. Varför går införandet så trögt?

Läs hela artikeln: Uppgradera en webbplats till IPv6 (utöver IPv4) ⟩

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du höstläsning?