Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Dags att skapa en tillgänglighets­redogörelse!

De som lyder under lagen om tillgänglighet till digital offentlig service ska ha en tillgänglighets­redogörelse på sin webbplats om webbplatsen lanserades efter 23 september 2018. Lagen gäller de inom offentlig sektor och de som bedriver service, exempelvis offentligt finansierad sjukvård.

Datum när lagen aktiveras

För de som publicerat en webbplats, app eller intranät (som omfattas av lagen) sedan september 2018 ska senast 23:e september 2019, alltså inom en månad från skrivande stund.

De som har en äldre lösning, som släpptes innan 23:e september 2018 har fram till 23:e september 2020 på sig. Alltså ett år ytterligare.

Vad innebär en tillgänglighetsredogörelse?

En tillgänglighetsredogörelse är den information man ger sina användare om hur det är ställt med tillgängligheten på webbplatsen. Om man är medveten om brister i tillgängligheten ska de listas och orsaken bakom bristen och eventuella alternativ.

Kanske mer plågsamt för de med brister är att man ska lämna ut kontaktinformation om hur användare rapporterar in de hinder de stöter på. Nu är det transparens som gäller samt att man måste vara öppen för de brister man inte själv upptäckt.

DIGG - Myndigheten för digital förvaltning - är kontrollmyndighet för denna lag. De har vänligt nog lagt ut en mall man kan fylla i för att få med allt som förväntas vara med i tillgänglighetsredogörelsen. Se länk nedan.

Mer om tillgänglighetsredogörelse och lagen om tillgänglighet till digital offentlig service