Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Tillgänglighetstestet Axe

Bild av en skärm med texten Designers should always keep their users in mind

Det finns två olika tillgänglighetstest här på Webperf. Det ena är Pa11y men fokus här är Axe som utvecklas av Deque – som också släpper andra paketeringar av Axe. Bland annat finns ett tillägg du kan använda direkt i din webbläsare.

Tillgänglighetstest för att upptäcka funktionshinder

Axe försöker upptäcka funktionshinder som finns på en webbplats. Alltså ‘funktionshinder’ i den bemärkelsen som Pär Lannerö på Metamatrix brukar prata om det under sina föreläsningar – ett hinder som kan undanröjas så fler kan använda tjänsten.

”Please note that only 20% to 50% of all accessibility issues can automatically be detected. Manual testing is always required.”
– Deque, utvecklarna bakom Axe

Automatiska verktyg som Axe kan inte upptäcka alla sorters funktionshinder. Uppskattningar av andelen funktionshinder som kan upptäckas är att mellan 20-50 % kan fångas av automatiska tester. Med andra ord är det fullt möjligt att ha en otillgänglig webbplats och att dessa verktyg inte hittar några problem. Därför är det viktigt att inte enbart göra automatiserade tester, emellanåt behöver man göra manuella granskningar och gärna då och då anlita en professionell tillgänglighetsgranskare, eller själv lära sig mer om manuell tillgänglighetsgranskning.

Vad utvärderas av Axe?

Axe utvärderar webbplatser enligt tillgänglighetsriktlinjerna WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) på nivå AA, det vill säga samma sak som för offentlig sektor regleras i lagen om digital offentlig service (DOS-lagen).

Saker som Axe kan upptäcka är bland annat:

  • Läsbarhet: Dålig kontrast mellan text gentemot bakgrunden.
  • Att bilder saknar alternativtext och därför inte kan uppfattas av synskadade användare.
  • Länkar saknar textinnehåll vilket gör att blinda inte vet vad som avses med länken.
  • Namnkonflikter mellan olika element på en webbsida, som gör att flera element kan ha samma identitet.
  • Avsaknad av namn på iframes.

Rent tekniskt utvärderas webbplatsen (nästan alltid enbart startsidan) genom verktyget Lighthouse och då genom en mobil vyport.

Hur fungerar betyget?

Till skillnad från Pa11y-testet här på Webperf räknas inte alla individuella problem utan snarare antalet typer av problem med tillgänglighet. Det är en anledning till att Axe kan tyckas hitta färre fel på en webbplats. En annan anledning är att utvecklarna bakom Axe har ett fokus på att endast bekräftade fel ska rapporteras. Samtidigt har Pa11y på senare tid valt att använda axe-core som sin egen testmotor, vilket gjort testerna mer lika här på Webperf

Betygskalan 1-5 är Webperfs egen uppfinning. Men den har en tydlig koppling till det du kan se hos Google Pagespeed Insights, men vi översätter deras betygskala 0-100 till 1-5.

"We convert the lighthouse test score (0-100) to our rating (1-5), nothing more to it :)"
Webperf Cores dokumentation (Github)

Det betyder att på grund av de ofta oförtjänt höga betygen man får, trots förekomst av tillgänglighetsbrister, så kan Axe-betyget på Webperf vara ganska nära 5.0.
Samtidigt som en organisation kan ha vad som verkar vara ett högt betyg kan de som lyder under DOS-lagen eller LPTT vara oförenliga med lagstiftningen och få betala böter.

Mer om tillgänglighet