Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Bonus för premium: många tester var 12:e timme

Bonus för premium: många tester var 12:e timme

Från och med 14:e januari kommer premium-webbplatser att testas var 12:e timme. Testet påbörjas strax efter sex på morgonen och 18 på eftermiddagen, UTC-tid.

Man kan fortfarande inte köpa premium, dock. Det behöver förtjänas i form av att man hjälper Webperf på traven.

Vad innebär detta tillägg i premium?

Det är inte tänkt att premium-webbplatser någonsin ska få några tydliga fördelar i hur de rankas jämfört med alla andra webbplatser här på Webperf. Att de testas oftare betyder att de har ännu mer data som ackumuleras på Webperf (och kan ladda ner om några veckor).

Premium testas två gånger dagligen

Från och med 14:e januari kommer premium-webbplatser att testas var 12:e timme. Testet påbörjas strax efter sex på morgonen och 18 på eftermiddagen, UTC-tid. Det betyder också att premium-webbplatsers kategori- och totalbetyg hålls uppdaterade dagligen.

Alla andra webbplatser ska förhoppningsvis hinna testas åtminstone varje vecka framöver. Att det blir skillnad beror på att Webperf inte har den datakraft det innebär att testa alla nära tvåtusen webbplatserna ens dagligen. I en framtid kanske det finns ekonomi i att köra alla webbplatserna oftare.

Inte precis alla testerna…

De tester som körs ofta (eller lite mer sällan för icke-premium) är de som är enklare att genomföra. Vissa av dem är inte märkvärdigare än att de körs hos webbstandardorganisationen W3C:s öppna webbtjänster där resultatet webbskrapas, eller att det talas med web-API:er som Google Pagespeed Insights API.

De tester som körs var tolfte timme för premium från och med mitten av januari 2020 är följande:

Det innebär att prestandatestet Sitespeed, tillgänglighetstestet Pa11y och frontend-testet Yellow Lab Tools inte körs lika ofta.

Tillgänglighetstestet Axe lyser sedan september 2019 med sin frånvaro. I mån av tid och prioritering kommer det förhoppningsvis tillbaka då det (enligt deras egen uppgift) aktar sig för falska-positiva, vilket exempelvis Pa11y ibland kan beskyllas för. Ännu ett alternativ är att komplettera, med tillgänglighetstester från Googles Lighthouse CLI via Node.js

Inloggning för premium på gång

Som premium har man förtur till funktioner som (kanske) släpps till alla förr eller senare. En sådan funktion som är på gång är att kunna logga in och ta del av rådata från många av de testerna som körs.

En annan funktion som är på gång för de som loggar in är att kunna starta om tester manuellt för sin webbplats, samt att kunna köra “privata” tester av sin webbplats. Alltså att köra tester som inte visas upp på Webperf. Poängen med det kan vara att kolla en viss undersida på webbplatsen eller kolla om en nysläppt release funkar som den ska enligt Webperf.

Är detta fortfarande rättvist och logiskt? Diskutera gärna med oss alla som bryr oss om Webperf på Slack.

Mer om premium på Webperf

Till toppen