Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #34

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #34 – skickat 23:e mars 2023. Digg hotar med böter för bristande tillgänglighet, Abby Covert lär ut informationsarkitektur och Eskilstuna har parkerat tre av sina webbplatser på förstaplats i mars.

”Ease of use may be invisible, but its absence sure isn’t.”
- IBM Design

Intro

Hej!

Här kommer ett ovanligt sent nyhetsbrev. Det beror på ambitionen att försöka erbjuda gratis 14-dagars test av Webperfs Premium-tjänst. Men att fixa en kampanjkod med 100% rabatt hos betalleverantören Stripe låter sig inte göras.

Istället kan du som vill provköra Premium Liten gratis i två veckor mejla order@webperf.se - blir det många kommer det byggas upp en kö att ge tillträde.
Mer info om Webperf Premium

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Digg hotar Ockelbo kommun och Pajalabostäder med böter för bristande tillgänglighet
  2. Abby Covert lär dig informationsarkitektur, gratis
  3. Vilka webbplatser var bäst i mars?
  4. Läsvärt sedan sist

Digg hotar Ockelbo kommun och Pajalabostäder med böter för bristande tillgänglighet

En nyhet som damp ner lite som en bomb förra veckan är att myndigheten Diggs tillsyn av DOS-lagen för första gången gått så långt att de beslutar om vitesföreläggande. Det vill säga böter ifall de två granskade organisationerna inte styr upp sin digitala tillgänglighet.
DIGG hotar med böter efter tillsyn hos Pajalabostäder och Ockelbo kommun

Så hur kan det se ut när man blir granskade och Digg återkommer om brister? Det har Västra Götalandsregionen generöst nog delat med sig av.
VGR:s webbtillgänglighet har granskats av DIGG – läs protokollet

Och du som vill läsa de beslut som Digg tagit nu 2023 kan ladda ner besluten här från Webperf:
Ockelbo kommuns vitesföreläggande (PDF, 200 Kb)
Pajalabostäders vitesföreläggande (PDF, 200Kb)

Abby Covert lär dig informationsarkitektur, gratis

Det vissa har kallat informationsarkitektur (IA) sedan länge, och hållit ”isbjörnsboken” som sin husbibel, kallar andra idag för user experience (UX). Folk som Seth Earley har också konstaterat att:

”There’s No AI (Artificial Intelligence) without IA (Information Architecture)”
Seth Earley (2017)

En annan som varit med inom informationsarkitektur ett bra tag nu är Abby Covert. Hennes bok How to Make Sense of Any Mess har snart 10 år på nacken, men avhandlar tidlösa aspekter på grupperandet av information. Ett halvtimmeslångt smakprov på hennes insikter finns på Youtube från 2016 när hon presenterade på From Business to Buttons.

Och nu kan du anmäla dig helt gratis till en enklare grundkurs Abby kör digitalt.
IA for Everybody

Så vem var bäst i mars 2023?

Värmlandstrafik är ny på Webperf men har också släppt en ny webbplats. Den kvalade in på plats 255 av 453 i kategorin bolag i offentlig sektor och har en del optimering kvar att göra.

Läsvärt sedan sist

Smått och gott av nyheter och resurser som fladdrat förbi på senare tid.

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!