Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Prestandarapporter för maj månad 2020

Runt världen pågår ovanligheter hela tiden i dessa coronatider. När det gäller webbkommunikation kan vi notera att allt fler har börjat få till det med att hålla sina webbplatser igång under föränderlig belastning. Och många inom offentlig sektor har förstått att de behöver ha med teckentolkar i sina videosändningar. Det är positivt!

Kriswebb för alla

På tal om kriswebbar så utökade Sitevision sitt initiala erbjudande om gratis kriswebb året ut till att inte bara gälla kommuner utan också regioner och myndigheter.

Läs mer om en gratis kriswebb till alla organisationer i svensk offentlig sektor. Om du undrar hur väloptimerad denna kriswebb är som du får så finns dess mätvärden att se här på Webperf – Limepark kriswebb. Den är byggd av Limepark och granskad av proffs på tillgänglighet och prestanda. Kriswebben ligger ofta precis på gränsen för att komma in på Webperfs topp 10-lista, just nu på 4,2 i betyg och det krävs 4,4 för en delad fjärdeplats. Så den är sannolikt minst lika bra som den webbplats ni redan har :)

R.I.P. Google Pagespeed API v4

Något som försvinner med maj månads tester på Webperf är testet som kallats Google Pagespeed. Det kom en förvarning om att den fjärde versionen av det testet skulle försvinna under andra kvartalet 2020, och den 22:a maj slutade det att funka för vår del. Det testet har funnits med sedan Webperf började sommaren 2018 och egentligen varit basen för Webperfs föregångare som hette Webbfunktion.com sedan snart 10 år tillbaka.

Den mer exakta versionen av Pagespeed som körts på Webperf är den man anropar via Googles API, också känds som Pagespeed Insights API version 4. Det är alltså inte samma som den publika tjänsten kallad Pagespeed Insights som Google fortfarande driver, så viss förvirring har uppstått ibland.

Google Lighthouse

Det finns en version 5 av API:et som vi förhoppningsvis kommer dra nytta av inom några dagar. Dock är version 5 inte baserad på samma betygskala, alltså från 0-100, så det kommer leda till en del förändringar här på Webperf.

Det nya testet kommer troligen att kallas för Google Lighthouse, antagligen med tillnamn för de olika testerna som det erbjuder. Lighthouse har nämligen ett antal olika saker den utvärderar som kan vara intressant för Webperf, närmare bestämt:

  • Performance
  • Accessibility, alltså tillgänglighet
  • Best practice
  • PWA (Progressive Web Apps)
  • SEO (Search Engine Optimisation)

Först ut är förstås performance eftersom det behövs något som ersätter det prestandatest som vi kört med i version 4.

Bäst och sämst webbkvalitet i maj 2020

Så här kommer då alla listade kategoriers olika resultat. För sista gången med Google Pagespeed i tidigare skick.