Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #26

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #26 – skickat 26:e juli 2022.

”Good design is like a refrigerator - when it works, no one notices, but when it doesn’t, it sure stinks”
- Irene Au

Intro

Hej där mitt i sommaren!

Då är vi inne i andra halvan av 2022. Det betyder att det nu är två år sedan EU-domstolen avgjorde det så kallade Schrems 2-målet. I julis nyhetsbrev finns det två GDPR-relaterade grejer för den nyfikne och som vanligt månadens topplista.

Du som har Webperfs premium-tjänst till din webbplats kommer börja märka av att det händer saker framöver. En premiumnyhet som redan är på plats är den supportfunktion som numera finns. Har du Premium och har en fråga är det bara att mejla support [a] webperf.se för att öppna ett nytt supportärende.

Om du vill beställa premium, eller få en offert på något, funkar det också bra att höra av sig till support [a] webperf.se för vidare dialog.

Tror du att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Matomo nu vanligaste verktyg för webbanalys hos kommunerna
  2. EU:s riktlinjer om personuppgifter i tredjeland ute på remiss
  3. Vilka webbplatser var bäst i juli?

Matomo nu vanligaste verktyg för webbanalys hos kommunerna

I juni gjordes den där återkommande titten om vilka som hänger kvar vid Google Analytics (och Google Tag Manager). Det visar sig att strax mindre än en fjärdedel av Sveriges kommuner nu har Google Analytics.

Så vad har man istället, med tanke på att för något år sedan hade över 80% just Google Analytics. Jo, så här såg det ut för någon vecka sedan:

23% av kommunerna kvar i Google Analytics två år efter Schrems 2-domen

EU:s riktlinjer om personuppgifter i tredjeland ute på remiss

Europeiska dataskyddsstyrelsen (EDPB) har nu tagit fram riktlinjer om certifiering som verktyg för överföring av personuppgifter till tredjeland. Det betyder alltså hur och när överföring/delande av EU-invånares personuppgifter får göras med aktörer i länder som varken hör hemma i ett EU-land eller har ett adequacy decision från EU-kommissionen. Exempel på ett sådant land är USA och deras IT-jättar.

Riktlinjerna är ute på publik konsultation fram till den 30 september 2022.

Guidelines 07/2022 on certification as a tool for transfers (European Data Protection Board - EDPB)

Så vem var bäst i juli 2022?

Sitevision har en ny webb vilket gav dem 3,77 av 5 och en 38:e plats i kategorin Övrigt digitalt.

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du läsning i hängmattan?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!