Med automatiska metoder från Webperf Core lät jag min dator jobba en halvtimme. Vad hittar man så pass enkelt på en webbplats som genomgått tillsyn?
Det är förstås väldigt olika vilka förutsättningar man har att jobba med webbtillgängligheten. Ockelbo kommun blev tillsammans med Pajalabostäder först ut att få hot om vite för bristande tillgänglighet.
→ DOS-lagen: DIGG hotar med böter efter tillsyn hos Pajalabostäder och Ockelbo kommun
“[…] redan 2021 [granskade Digg], kommunens webb och kritiserade den på en rad punkter för bristande tillgänglighet. Ett första försök att lappa och laga med hjälp av samarbetspartnerna på Gävle kommun underkändes av Digg. Då återstod bara att bita i det sura äpplet och investera i en helt ny plattform för webben, något som kostat 865 000 kronor under 2023.”
– Ockelbos nya hemsida underkänd - nu hotar böter (Kuxa)
Och...
"Den digitala tillgängligheten har brustit i Ockelbo kommun. Efter att en myndighet påtalat detta vid flera tillfällen kommer straffet – 100 000 kronor i vite."
– Ockelbo kommun krävs på 100 000 för brister på hemsidan (Gefle Dagblad)
Och...
"Sajten ockelbo.se brister i tillgänglighet och det gör att kommunen i förlängningen bryter mot lagen. Trots att det gått 2,5 år från att bristerna uppdagades är alla inte åtgärdade."
– Dyrt straff hotar Ockelbo kommun i unikt mål
Ockelbos webbansvariga kommenterar att de får 100 000 kr i böter som att det är orättvist. Så hur ser den här nya webbplatsen ut om man kollar på DOS-lagen och de kraven? De ska ha en tillgänglighetsredogörelse, ge användare möjligheten att rapportera brister och följa tillgänglighetskraven i WCAG 2.1 AA och EN301549.
Tillgänglighetsredogörelse
Deras tillgänglighetsredogörelse nämner deras metod för att kolla tillgängligheten.
“Inbyggt WCAG-verktyg i vårt webbpubliceringssystem.
I samband med att ny webbplats lanserades den 31 oktober 2023 har leverantören gjort stickprov med Axe DevTools som granskar tillgängligheten enligt WCAG 2.1 AA.”
– Tillgänglighetsredogörelse för ockelbo.se
Deras webbpubliceringssystem verkar vara Sitevision om man läser koden, men vilket WCAG-verktyg det handlar om är oklart. Att göra stickprov med Axe DevTools
är inte direkt ambitiöst. Rent utav mindre ambitiöst än det test jag nu gjorde på cirka 30 minuter på nästan trehundra sidor. Också med Axe.
Trasig etjänst för att rapportera bristande tillgänglighet
De har visserligen kontaktuppgifter till webbteamet i sin redogörelse men om man klickar på knappen/länken Anmäl bristande tillgänglighet på ockelbo.se
får man reda på att Den begärda e-tjänsten hittades inte.
Länken för att anmäla dem till tillsynsmyndigheten Digg funkar dock. Alltid något.
Hur ser Ockelbos webbplats ut enligt Axe?
Det här är alltså ett sånt där automatiskt test som bara ger en första indikation på hur det är ställt. Det är samma testmotor som i Axe DevTools som Ockelbo nämner i sin tillgänglighetsredogörelse, men kört på några hundra sidor istället för några stickprov. Går ganska fort att få en första bild, men utöver denna automatiska metod behöver man komplettera med att kolla allt det som kräver en människa.
Resultatet 28:e mars var:
- 293 st webbsidor hittades på ockelbo.se och har utvärderats
- På 8 av dessa sidor upptäcktes tillgänglighetsbrister.
- Frekvensen av sidor med brister är 2,7%
- Av sidorna med brister hittades i genomsnitt 1,8 st brister per sida.
- Det förekommer 5 st olika sorters fel på webbplatsen. Dessa är följande:
- Värden som tilldelats till
role=""
är inte giltiga ARIA-roller. - Element med synliga textetiketter har inte matchande maskinläsbara etiketter.
- Vissa listposter (
<li>
) saknar ett överordnat<ul>
-,<ol>
- eller<menu>
-element. <td>
-element i en stor<table>
saknar tabellrubriker.- Rubrikelementen har inte ordnats i följd i fallande ordning
- Värden som tilldelats till
Att ha knappt tre procent av sina sidor där det med denna metod hittas tillgänglighetsbrister är långt bättre än förra årets upptäckt att 61% av kommunernas webbsidor har tillgänglighetsbrister. Samtidigt tog det mig väldigt lite tid att hitta dessa sidor så det är något som brister i att övervaka tillgängligheten.
→ HTML: Testrapport Ockelbo.se 28 mars, 2024
→ CSV: 2024-03-28-ockelbo.se-accessibility.csv
Tipset till Ockelbos utvecklare är att pröva Webperf Core. Det är gratis och man kan få hjälp av communityt inne i vår Slack.