Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #9

Webperf #9

Nyhetsbrevet Webperf #9 - skickat 10:e februari, 2021.

”Screw goals. Instead identify your valued direction and start measuring change.”

Mathias Eriksson

Intro

Vi som antingen är i skottgluggen kring att dra nytta av tredje lands molntjänster, eller erbjuder tjänster som dessa, har onekligen en del att stå i så här post-Schrems 2. Att Webperf vurmar för att byta från Google Analytics till Matomo har nog inte undgått dig, men den som vill läsa något mer byråkratiskt från svenska staten så har vi sedan januari SOU 2021:1 Säker och kostnadseffektiv it-drift att sätta tänderna i - extra viktigt för de av oss som jobbar i eller för offentlig sektor.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott

/Webperf crew

Så vem var bäst i februari 2021?

Vi har gjort ganska stora ändringar sedan januari-testet och det går ut över betyget. Bland annat att vi har mer ordning på HTTP-teknikerna men också att vi plockat in ett betyg från Website Carbon Calculator för hur mycket koldioxid som respektive startsida skapar. Intressant, eller hur!?

Är din webbplats miljövänlig?

Under januari genomförde Webperf ett test av svenska kommuners startsidor för att jämföra mängden koldioxid de skapar.

Hur miljövänliga är kommunernas webbplatser?

För att kolla din egen webbplats kan du använda tjänsten Website Carbon Calculator för stickprov, men du som vill automatisera ett lite mer storskaligt test kan alltid kolla in Webperfs öppna kod i form av en Jupyter Notebook green website.ipynb eller läsa på om det API som Website Carbon Calculator erbjuder. Även Sitespeed erbjuder ett sätt att mäta hur hållbar en webbplats är.

Från och med sjätte februari är koldioxid en del av betygsgrunderna på Webperf.se, och kommer inom kort erbjudas dig som använder den open source vi producerar till dig som vill testa själv via Webperf Core.

Gå på webbkonferens 2021?

Vi har just uppdaterat vår lista med konferenser om webb, UX och webbanalys för 2021. Det finns än så länge datum för drygt 30 konferenser, både gratiskonferenser och de som kostar pengar.

Kolla in om någon passar din inriktning:

Konferenser och evenemang om webbkvalitet och UX 2021

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du vinterläsning?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!

Till toppen