Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Byta ut Google Analytics med Matomo

Byta ut Google Analytics med Matomo

För de som inte har en enormt välbesökt webbplats kan det faktiskt funka att byta Google Analytics till Matomo och drifta den själv på ett webbhotell. Det är precis vad vi gör på Webperf. Här är en artikel om hur det går till att byta till Matomo.

Allt fler fick nog anledning att göra sig av med Google Analytics nu när Datainspektionen inlett granskning av ett antal svenska företag. Och att en övervägande majoritet av svensk offentlig sektor använder just Google Analytics, eller Google Tag Manager, kan också låta märkligt med tanke på både GDPR från 2018 och Schrems 2-målet från nu under sommaren.

Datainspektionens frågor till de som använder Google Analytics (Webperf, november 2020)
Google Analytics i offentlig sektor – trots Schrems II (Webperf, december 2020)

Hyra verktyg i Sverige

Det finns fler alternativ än Matomo och du som inte själv vill drifta ditt webbanalysverktyg kan titta på exempelvis svenska Vizzit. Se bara till att de inte tillåts ha underleverantörer utanför EU.

Drifta din egen Matomo-instans

Det bästa alternativet är dock Matomo, åtminstone för de som vill ha stor kontroll över insamlade data. Matomo är ett webbsystem med en databas i botten. Så dels finns ett skript att placera på de webbplatser man vill spåra, dels finns ett användargränssnitt för administration av verktyget men också för själva analyserandet.

Vad är Matomo? (Whitespace)

Matomo är ingen obeprövad lösning. Dock kan det vid efterforskningar initialt se ut så, tills dess man upptäcker att samma verktyg hette Piwik fram till 2018. Matomo har använts av bland annat Västra Götalandregionen sedan 2011 (och undertecknad var produktägare för Matomo ungefär halva den tiden). Även, i digitala sammanhang så hyllade, Skatteverket har Matomo sedan 2018. Ryktet gör gällande att fler stora organisationer i offentliga Sverige är på väg att byta till just Matomo, från både Google Analytics och Adobe Analytics.

De utmaningar som stora organisationer stöter på bör inte vara något vi med mindre webbplatser behöver fundera på. Jag kör även Matomo privat, både i kombination med Wordpress och egna byggnationer, som här på Webperf. Matomo funkar bra för både stora och små webbplatser och driftar man det själv på sitt webbhotell är det dessutom gratis att använda.

Matomo har premiumfunktionalitet också

Kostnaderna dyker upp först om man vill ha vissa premium-plugin, exempelvis om man använder funnels/omvandlingskanal, heatmaps m.m. Men min erfarenhet är att man kommer väldigt långt med vanliga mål och kampanjmätning, vilket ingår i grundpaketet.

Det går också att bygga egna plugin vid behov och det finns ett väldokumenterat API.

Installera Matomo på ditt webbhotell

Webperf har ett konto på webbhotellet Oderland och där fungerar det bra att drifta en egen Matomo. Men det bör funka på varenda webbhotell där PHP och MySQL / MariaDb stöds. Systemspecifikationen är samma som för Wordpress, vilket varje webbhotell med självbevarelsedrift rimligen stödjer.

Installera med hjälp av Softaculous

Om ditt webbhotell har Softaculous är det en smal sak att komma igång.

Så här skulle jag gjort i så fall:

 1. Skapa en subdomän till någon av dina domäner, typ statistik.mindomän.se
 2. Logga in på webbhotellets kundzon.
 3. Gå till kontrollpanelen/C-panel.
 4. Leta upp Softaculous (som hjälper till med installationer och databaser i ditt konto).
 5. Sök upp Matomo och installera det i din nya subdomän.
 6. Klar!

Installera Matomo manuellt

För manuell installation är det istället följande moment:

 1. Skapa en subdomän eller använd en domän som adress för där Matomo ska ligga.
 2. Skapa en databas åt Matomo.
 3. Ladda ner den senaste versionen av Matomo.
 4. Packa upp Matomo-filerna du laddat ner och ladda upp dem via FTP till webbhotellet i rätt mapp.
 5. Gå med webbläsaren till din nya adress för Matomo och slutför installationen.
 6. Klar!

Konfigurera Matomo för Wordpress

Du som använder Wordpress som ditt CMS bör använda följande Wordpress-plugin för att koppla ihop Matomo med Wordpress:

WP-Matomo Integration (WP-Piwik) – WordPress plugin (WordPress.org)

En sak jag inte fått till per automatik med det där pluginet till Wordpress är att spåra nollresultat i ens sökfunktion. Det kanske inte är hela världen, kanske har de lagt till det i en senare version än när jag installerade det för något år sedan.

Migrera data från Google Analytics

Gå till din Matomo-adress och installera pluginet för att importera från Google Analytics. Det är lite meckigt, du behöver göra saker som OAuth-konfigureringar, pyssla med Google API m.m. Men det är ändå ett smidigt sätt att få med sig sin gamla data från Google Analytics och du behöver bara göra det en enda gång.

Import Google Analytics data User Guide (Matomo)

Anlita Matomo-konsulter?

Om det är värt att ta konsulthjälp med detta kan jag förstås rekommendera mina bisyssle-kollegor på Whitespace (där jag jobbar med Matomo men mer ur kommunikativa hänseenden) men jag vet att också Digitalist är duktiga och har namnkunniga kunder.

Lycka till!

//Marcus Österberg

Läs mer om Matomo, Google Analytics och om andra alternativ än Matomo