Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #6

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #6 - skickat 12:e november, 2020.

”Maturity is achieved when a person postpones immediate pleasure for long term values."

– Joshua L. Liebman

Intro

En nyhet för november är att de som listas på Webperf visas med fler decimaler på sitt totalbetyg än tidigare. Förr var det bara en decimal, nu är det två på webbplatsens egen sida och på månadsrapporterna nedan är det tre decimaler. Förhoppningen är att göra det tydligare vilka som leder, vilka som bibehåller sin position och så vidare.

Vi har upptäckt är att vissa webbplatser hänvisa till oss från sin tillgänglighetsredogörelse (tack för förtroendet). Desto knepigare är andra som angett Webperf som metod i sin tillgänglighetsredogörelse (tack, men ganska olämpligt, vi hjälper dock gärna till mot jämförelsevis låg ersättning vid behov av inventering genom automatiserade tillgänglighetstester).

I övrigt är det värt att nämna att det är mängder med fler politiska partier listade denna månad då det räcker med att ha fått mandat i någon av våra 290 kommuner. Förr var det enbart i riksdagen och på EU-nivå.

/Webperf Crew

Tillgänglighetsriktlinjen WCAG 3 finns som utkast

Det är allt vanligare att WCAG omnämns som “The W3C Accessibility Guidelines (WCAG) 3.0”. Notera skiftet från “web content accessibility guidelines” till enbart “Accessibility Guidelines”. Man närmar sig alltså det mer generella digitala med tillgänglighetsriktlinjer alldeles oavsett om det är via webben som innehållet konsumeras eller annan digital kanal.

Skiftet till mer generella tillgänglighetsriktlinjer är helt logiskt. Inte minst i EU då vi den 23:e juni 2021 inkluderar även appar, de som ryms inom DOS-lagens definition av digital offentlig service, att omfattas av samma krav som webbplatser. Detta gör W3C:s ändringar av WCAG till AG (Accessibility Guidelines) väldigt logiskt, på en europeisk marknad åtminstone.

Läs mer: W3C Accessibility Guidelines (WCAG) 3.0

EU-direktiv med krav på tillgänglighet på vissa produkter och tjänster senast i juni 2025

Du som inte omfattas av DOS-lagen idag kan ändå behöva tänka på “det stora direktivet” som vissa kallar det, alltså EU:s tillgänglighetsdirektiv som gäller produkter och tjänster:

“Produkter och tjänster som släpps på marknaden ska uppfylla direktivets krav senast den 28 juni 2025. Medlemsstaterna ska senast den 28 juni 2022 ha infört de bestämmelser som behövs i lagar och andra författningar för att uppfylla direktivet.”

EU:s tillgänglighetsdirektiv (Myndigheten för delaktighet)

Så vem var bäst på Webperf i november 2020?

Skillnader mot tidigare är att Yellow Lab Tools numera har en massa decimaler i sitt betyg, men alla får 0,5 i “handikapp”, så det inte blir omöjligt att nå en femma i betyg hos Webperf. Det är alltså Yellow Lab Tools övergripande betyg delat på 20, plus 0,5 som ger betyget hos Webperf. Annars skulle bara de som ha 100 av 100 på Yellow Lag Tools få en femma på Webperf.

Dessutom är tillgänglighetstestet Pa11y tillbaka.

Tips på verktyg

Har du sett W3C:s praktiska beslutsträd för när och hur man skriver alternativtext för bilder på webben?

An alt Decision Tree - WAI Web Accessibility Tutorials

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du vinterläsning?

Till toppen