Nyhetsbrevet Webperf #57 – skickat 25:e februari. Varför man bör gilla Screaming Frog, förändrade tester och lista över de bästa webbarna i februari.
”Claims that a website can be made fully compliant without manual intervention are not realistic, since no automated tool can cover all the WCAG 2.1 level A and AA criteria.”
– EU-kommissionen om accessibility overlays (2024)
Intro
Hej där!
Favoritverktyget 2025? Screaming Frog! För några tusenlappar om året kan du utvärdera SEO på både din egen och konkurrenternas webbplatser. Men också storskaliga hastighetstester med Lighthouse API. Automatisera testerna? Ja! Läsa upp resultaten i Looker Studio? Japp!
→ How To Automate Crawl Reports In Looker Studio (Screaming Frog)
Eller inventera kakor som struntar i samtycke.
→ Inventera kakor på din webbplats med Screaming Frog (Webperf)
Lämpligheten i att dela personuppgifter med USA-baserade aktörer är på nytt en diskussion. EU-parlamentariker börjat ställa frågor till EU-kommissionen. Kommissionen är de som klassat USA som ett adekvat land, vilket blir allt mindre självklart med Trump som president.
→ Consequences of the Trump administration for data protection and privacy
Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.
Allt gott
/Webperf crew
Hoppa till avsnitt:
- Webperf-communityts mjukvaratest straffar de med accessibility overlays
- Nytt HTML-test i verktygslådan
- Hur pålitligt är LIX och Flesch-Kincaid för läsbarhet?
- Mätplan till din webbanalys
- Vilka webbplatser var bäst i februari?
Webperf-communityts mjukvaratest straffar de med accessibility overlays
I januari släpptes en bloggpost om det otillgängliga fenomenet att med tredjeparters skript försöka bli mer tillgänglig.
Sedan dess har testet av mjukvara justera ned betyget för de webbplatser där vi hittar dessa tjänster. De overlays vi kan detektera nu är AccessiBe, AudioEye, EqualWeb och UserWay. Men vi utökar listan och tar gärna emot hjälp.
Så här långt finns dessa på ett fåtal av webbplatserna som listas på Webperf.se, men snacket inom t12t-communityt går att det pågår säljförsök i stor skala.
Kortfattat: Overlays fungerar inte, de riskerar att göra tillgängligheten sämre.
Mer fakta hittar du på Overlay Fact Sheet.
Nytt HTML-test i verktygslådan
I januari kom ett nytt CSS-test, och i februari kom det nya HTML-testet. Ett test som tagits fram av Webperf-communityt och är baserat på html-validate.
Ibland dyker frågan upp varför det finns flera tester som mer eller mindre utvärderar samma aspekter. Det beror på att de ofta kompletterar varandra. Det kan handla om att ett etablerat test ligger lite i träda och communityt söker alternativ. Det kan också bero på ens webbplats om ett visst test är hjälpsamt.
Som alltid med våra tester är resultaten bara ett underlag och en mångfald av tester är en kvalitet i sig med tanke på de begränsningar automatiska tester har.
→ Changelog – justeringar som är viktiga att känna till
Hur pålitligt är LIX och Flesch-Kincaid för läsbarhet?
I förra nyhetsbrevet togs kontrastkraven enligt WCAG upp. Nu blir det istället den kritik som väckts mot läsbarhet enligt frangångskriteriet i WCAG 2.2-standarden på nivå AAA. Det grundar sig i samma problem, nämligen att formler kan framstå mer tillförlitliga än de egentligen är.
“[…] it sounds like W3C is throwing its weight behind these formulas as being accurate depictions of the reading ease or grade level of a text. However, it's not clear that they are. If you look at the formulas (available at Wikipedia), they are very mechanistic, taking into consideration only the average number of syllables per word and the average number of words per sentence. These are certainly correlated with reading ease and grade level, but one important factor they don't take into account is how familiar the vocabulary is to the target audience.”
– References to Flesch Reading Ease score and Flesch Kincaid Grade Level (Github-issue hos W3C-WCAG)
Det är klart att tillgänglighetskriterier kan kännas mer allvarsamma än mycket annat. Samtidigt är AAA-nivån inte lagstiftning, och inte ens lagstiftningen lär tolkas binärt emot de som kan förklara sina designbeslut.
Mer om läsbarhetsformler:
→ Readability Formulas: 7 Reasons to Avoid Them and What to Do Instead (UXmatters)
→ LIX och läsbarhet - vad är det? (Webperf, 2024)
Mätplan till din webbanalys
Begreppet mätplan kan ha olika innebörd beroende på vem man pratar med. Dock alltid en sorts plan för mätning.
Många upplever det nog svårt att komma bortom redovisande av ”vanity metrics” och fastnar i statistik utan att uppnå de där agerbara insikterna man vill åt med analysen.
Ett steg bort från statistiken är att omsätta sina mål med webbplatsen till mätpunkter. Kanske tar du ditt arbete med effektkarta till webben för att peka ut exakt var och när effekterna uppstår. Det handlar ofta om att leta upp knappar, de där Call to Actions, som finns och de signaler som finns om att användaren fullföljt dina webbplatsmål.
Som ett stöd i att dokumentera detta på ett begripligt sätt både för analytiker, utvecklare och webbansvariga finns olika verktyg. Ett sådant är measurementplan.com som genom ett tillägg i din webbläsare interaktivt hjälper dig skapa din mätplan.
→ measurementplan.com
Så vem var bäst i februari 2025?
Alingsås lanserade en ny webbplats i slutet av januari. Open source och på Municipio-plattformen som är särskilt anpassad för kommuner. Kanske inte hunnit trimma in den nya webbplatsen då den gick från plats 237 av 289 i januari ned till 256 i februari. Sånt har hänt förr.
- Politiska partier – Moderaterna är klart bäst av riksdagspartierna, följt av Miljöpartiet som tog andraplatsen från Sverigedemokraterna.
- Svenska kommuner – Eskilstuna först, Götene tog andraplatsen framför Hedemora.
- Svenska regioner – Region Skåne klättrade förbi Region Norrbotten och Östergötland är kvar på tredje.
- Övrig offentlig sektor – SCB på första, MUCF och Folkhälsomyndigheten.
- Offentlig sektors webbtjänster – Cert.se på förstaplats, Skånevux är nya på topplistan och Nysteget delar tredjeplatsen med Soctanter på nätet.
- Medier – Sveriges Radio, Skånes Taltidning och Sveriges Television.
- Hälso-, sjuk- och tandvård – Folktandvården Östergötland, S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm och Danderyds sjukhus i Stockholm.
- Kulturverksamheter – Hälsinglands museum håller förstaplatsen, Eskilstuna stadsmuseum på andra och Eskilstuna konstmuseum på tredje.
- Patientorganisationer – Melanomföreningen har förstaplatsen, Patientförening för transpersoner och Pensionärernas riksorganisation.
- Tankesmedjor och intresseorganisationer – Lokala Partiers Nätverk, Union to Union, hela tre stycken på delad tredjeplats Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Svenska Lottakåren och Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.
- Insamlingsorganisationer – Stiftelsen Gävle Cancerfond, andraplats Melissafonden insamlingsstiftelse och tredje till Svenska Sjöräddningssällskapet.
- Fackförbund & professionsföreningar – Bussarbetarnas Riksorganisation, på delad andraplats kommer Kommunal och Unionen.
- Utbildning och forskning – Örebro universitet tog tillbaka förstaplatsen från Kungliga Tekniska högskolan. Linköpings universitet smög förbi Umeå universitet och tog tredjeplatsen.
- IT-bolag och webbyråer – Factor10 på toppen, Whitespace tvåa och WCAG Networks på tredje.
- Övrigt digitalt – Friktion fortsätter med perfekt betyg alla kategorier, men delar den förstaplatsen med myConf. Nuelab på en tredjeplats med imponerande 4,99 av 5 i betyg.
- Bolag ägda av offentlig sektor – Inera AB kom först, Krokomsbostäder tvåa och Övikshem är kvar sedan december på tredje.
- OMX 30 Stockholm – Sandvik fortsätter även i sedan i december, Astra Zeneca och SEB Group följer på pallplats.
- Svensk turism – Visit Östergötland, Ragundadalen och Visit Eskilstuna på tredje i februari.
- Svenska och europeiska moln
- Samhällsservice – Blå Stjärnans Djursjukhus, Agria djurförsäkring och Klostergårdens Apotek
- Ehandel – Adlibris och Inet delar på förstaplatsen, Netonnet på tredje.
- Banktjänster – SEB, Collector och JAK Medlemsbank.
- Biljettförsäljning och trafikinformation om persontransporter – Stockholms båttaxi, Krösatågen och Färdtjänstresor i Region Stockholm.
- Internet- och telekom-abonnemang – Servanet, Vimla och Telenor.
- Playtjänster för tv- och radiokanaler – SVT Play, UR Play och TV4 Play.
- Bibliotekskataloger och plattformar som distribuerar e-böcker – Luleå Universitetsbibliotek, Lantbruksuniversitetets bibliotek och Almedalsbiblioteket Gotland.
- Webbversioner av kommunikationslösningar
- Hjälpsidor för andra produkter och tjänster
- A-kassor – GS a-kassa, Kommunals A-kassa och Handels a-kassa på tredje i januari.
- Idrottsorganisationer – Svenska Isseglarförbundet leder över Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet på tredjeplats.
- All offentlig sektor i februari – SCB lyckades peta ner Eskilstuna kommun till andraplatsen i februari. Örebro universitet på tredje, Götene kommun på fjärde och MUCF på femte!
Avslutningsvis…
Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:
- Om du inte redan är med på Webperfs Slack kan du fixa dig en inbjudan
- Du som redan är med på Webperfs Slack kan gå hit för att logga in
Letar du efter något att läsa?
Gratisböcker:
- Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse – finns för läsning på Webperf och gratis att ladda ner bland annat hos Apple och Smashwords.
- Webbstrategi för alla – läs direkt på nätet eller ladda ner från Apple Books och Smashwords
- Designing for Performance – läses gratis på webben. Utmärkt bok skriven av Lara Callender Hogan.
- High Performance Browser Networking – för dig som verkligen vill grotta ner dig i tekniska detaljer för att uppnå hög prestanda. Skriven av Ilya Grigorik.
- Animation in Design Systems av Val Head
- The Magic of CSS av Adam Schwartz
- Resilient Web Design av Jeremy Keith
- Javascript for Web Designers av Mat Marquis
- You Don’t Know JS av Kyle Simpson
- Learn to Code HTML & CSS av Shay Howe
- Designing for the Web av Mark Boulton
- Eloquent JavaScript av Marijn Haverbeke
- On Web Typography av Jason Santa Maria
- Design for real life av Sara Wachter-Boettcher och Eric Meyer
- Flexible Typesetting av Tim Brown
- Going offline av Jeremy Keith
- Practical SVG av Chris Coyier
Och missa inte Authors Apart!
Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!