Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #48

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #48 – skickat 28:e maj. Godbitar från tillgänglighetsdagen, om länkröta och vilka som var bäst i maj.

“Ever wonder why you get cranky when sites are slow? […] We perceive load times as 15% slower than they really are. Your brain works 50% harder when pages are slow.”
– Tammy Everts

Intro

Hej där!

Du vet Deque? De som har tagit fram tillgänglighetstestet Axe. Deque lanserade nyligen sin axe Developer Hub som du kan pröva på gratis. Med betalvarianten kan du integrera tillgänglighetstester i det CI/CD-verktyg ni förhoppningsvis har.
Introducing axe Developer Hub

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Nämnvärt från Global Accessibility Awareness Day
  2. Länkröta - 38% av webbsidor försvann under en tioårsperiod
  3. Gratis kurs i tillgänglighet
  4. Vilka webbplatser var bäst i maj?

Nämnvärt från Global Accessibility Awareness Day

Ilias Bennanis presentation från t12t’s GAAD-firande var en nyttig nyansering av skillnaderna mellan DOS-lagen, EN-standarden och LPTT – Lag (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet. Poängen är att vi som ansvarar för webbplatser behöver respektera användarnas preferenser. Men att riktigt alla preferenser går inte att fånga upp.
Bilderna från Ilias presentation ”Respektera användarens inställningar”

På samma tema och specifikt om darkmode har Stephanie Walter skrivit.
Dark mode & accessibility myth
Och även Carie Fisher med CSS + Accessibility: Inclusion Through User Choice.

Vill du se lite siffror från Webperf angående tillgänglighet hittar du inspelningen på Youtube (dock otextad).
Hur mår tillgängligheten fem år efter DOS-lagen (Youtube)

Delaktighetsdagen var egentligen i slutet av april, men på lite samma tema som GAAD. Åtminstone det Åsa Holmberg, digital tillgänglighetsstrateg och Ida Tapper, UX-skribent, från Försäkringskassan, förtjänar en bredare publik. Se block 2 på nedan länk, 17 minuter in i klippet:
Delaktighetsdagen 2024

Länkröta - 38% av webbsidor försvann under en tioårsperiod

Länkrötan, att inarbetade länkar bryts över tid, är tydlig på webben. Nu har det gjorts en studio på ämnet som sätter en siffra på hur pass omfattande det här problemet är.

38% av sidor som fanns 2013 är borta ett årtionde senare.
When Online Content Disappears (Pew Research Center)

Det här blir en förvaltande utmaning för oss alla som länkar till andra webbplatser. Kanske en ovilja att länka inträffar då man direkt inser det framtida merarbetet? Ett fiffigt och ganska kostnadseffektivt verktyg att kolla detta är betalversionen av Screaming Frog som kan kolla statuskoden på din webbplats alla utlänkar (och interna länkar också förstås).

Gratis kurs i tillgänglighet

Microsoft släppte nyligen en kurs i tillgänglighet helt gratis. Microsoft är relativt framstående i att utveckla och sprida kunskap om tillgänglighet.

Kursen tar först upp en introduktion till ämnet, följt av tillgänglighetsprinciper och riktlinjer. Hur man skapar tillgängligt innehåll och utvärderar tillgänglighet. Sen en del om hur det görs i Sharepoint men även en del om hur artificiell intelligens (AI) relaterar till tillgänglighet.
Accessibility fundamentals - Training

Så vem var bäst i maj 2024?

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?


Gratisböcker:


Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!