Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #42

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #42 – skickat 12:e november. Testa din egen webb, Flen klättrar och vem var bäst i november?

“And not just the right thing; it’s profoundly the right thing to do, because the one argument for accessibility that doesn’t get made nearly often enough is how extraordinarily better it makes some people’s lives. How many opportunities do we have to dramatically improve people’s lives just by doing our job a little better?”
– Steve Krug (Don't Make Me Think: A Common Sense Approach to Web Usability)

Intro

Hej där!

Förra månaden släpptes en efterfrågad funktion på Webperf. Nämligen att du kan testa din egen webbplats raskt och gratis (men bara för dig med en .se-domän). Det har använts av kommuner och företag. Privata bloggar till statliga myndigheter.
Testa valfri sida på din webbplats här

I det här nyhetsbrevet tipsas om hur du kommer igång med din egen testning. Om du inte är så tekniskt lagd men ändå nyfiken på att lära dig mer kan du lugnt räkna med stöd i ditt utforskande av Webperf-communityt via Slack. Skaffa dig en inbjudan!

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott /Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Flens kommun från plats 167 till 39 på ett år
  2. Tillgänglighetskonferensen axe-con har släppt alla talare
  3. Ny version av Yellow Lab Tools - 3.0
  4. Google Lighthouse 11 släppt
  5. Vilka webbplatser var bäst i november?

Flens kommun från plats 167 till 39 på ett år

Det finns all anledning att titta bortom topplistorna och uppmärksamma de som gör massiva förbättringar en bit ner i resultatlistan. Som Flens kommun till exempel. I november 2022 låg de på plats 167 av 290 bland kommunerna med 3,78 i betyg. Nu ett år senare är de uppe på plats 39 och har 4,3 i betyg.

Att en liten kommun lyckas bygga en högpresterande webbplats säger något. Tänk att en kommun med 15 000 invånare (som rekryterings- och skatteunderlag) kan bygga en webbplats som är strax bakom Sveriges näst största stad (som har 55 000 anställda). Flen är långt bättre än Stockholm och över 200 andra kommuner. Så det är hatten av.

Vad består nya Flen.se av? Jo, det blev en webbplats på Sitevision den här gången och de bytte bort Wordpress. Consid har byggt webbplatsen, och man kan notera att Consids webbplats får sämre betyg än kundens. Skomakarns barn gäller även inom webbutveckling? :)

Den gamla webbplatsen var från 2014, och till den nya har man tänkt om och jobbat med design och informationsstruktur. Lokaltidningen Katrineholms-Kuriren skrev om lanseringen i oktober:
Nu lanseras nysatsningen i Flen

Följ Flens resultat här:
Flens kommun

Tillgänglighetskonferensen axe-con har släppt alla talare

20-22 februari arrangeras axe-con helt digital. Om ”axe” låter bekant så beror det på att arrangören är Deque och de jobbar med sin branschledande produkt inom automatiserad tillgänglighetstestning som heter axe.

Bland annat är axe basen i Webperf-testet vi kör via Google Lighthouse, men axe är också numera testmotorn bakom Pa11y vi också har på Webperf.

Konferensen bjuder på 60 st sessioner allt som allt om tillgänglighet. Tidigare år har de inbjudna varit folk som Sir Tim Berners-Lee, Seth Godin, Liz Jackson och Rachel Andrew. I år är det namn som Squirmy & Grubs, Rumman Chowdhury, Jonah Berger, David Dylan Thomas och Léonie Watson som sticker ut.

Axe-con är gratis om du registrerar dig.

Läs mer:
axe-con 2023 Schedule
axe-con 2024 (Webperf)

Ny version av Yellow Lab Tools - 3.0

Yellow Lab Tools är ett av verktygen som används på Webperf för att utvärdera prestanda. Du som använder dig av den öppna testtjänsten på yellowlab.tools har dock fortfarande 2.0 ett tag till vilket gör att du kommer få lite andra resultat jämfört med vad som visas på Webperf.

Det som ändrats till trean är mest runt bilder. Som att Yellow Lab Tools nu konverterar bilder till WebP och AVIF för att se hur mycket som kan sparas, kollar om bildstorlekar är korrekt.

Du som vill köra den senaste versionen kan gå till yellowlabtools (npmjs.com)

Google Lighthouse 11 släppt

Lighthouse version 11 släpptes ursprungligen i augusti och nu finns version 11.3 att ladda hem. Lighthouse är samma testpaket som kallas för Pagespeed Insights hos Google. Men precis som med Yellow Lab Tools kan du inte räkna med att den öppna testtjänsten från Google har samma version av Lighthouse som Webperf kör.

Så vad är det Webperf testar med hjälp av Lighthouse? Jo, det är hastighet, tillgänglighet, SEO, bästa praxis och om en webbplats följer Progressive Web Apps (PWA). Så det är egentligen hela fem olika tester på Webperf, men där PWA inte påverkar betygen.

Det som är nytt i version 11 är på tillgänglighetsområdet hela 13 nya regler som kollas. Du hittar detaljer på nedan länk, men det handlar om saker som att HTML-attributet för språk inte matchar, att bilders alternativtexter är redundanta och så kollar skip-länkar nogrannt. Inom prestandaområdet märks att mätvärdet Interaction to Next Paint (INP) inte längre anses vara experimentell. Man har också tagit bort kravet på en service-worker för PWA. Annars är det mesta sig likt.

What's new in Lighthouse 11 (Chrome for Developers)

Så vem var bäst i november 2023?

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!