Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #36

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #36 – skickat 15:e maj. WCAG 2.2 närmar sig, privat sektor & tillgänglighet, samt Schrems senaste vinst i EU-domstolen.

”The ruling puts an end to the unlawful practice of simply providing a dump of data without any further explanations.”

- Max Schrems om sin senaste vinst i EU-domstolen

Intro

Hej där i försommaren!

Majs nyhetsbrev tar upp händelser inom tillgänglighetsområdet som nu blir allt mer aktuell för många i privat sektor. Och så har WCAG-riktlinjerna troligen en ny version under sensommaren åtminstone.

För dig som är intresserad av att hänga med i allt kring GDPR så har NOYB och Max Schrems vunnit ett ganska viktigt mål i EU-domstolen som påverkar hur ett registerutdrag behöver utformas.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Tillgänglighetsriktlinjerna WCAG 2.2 släpps under sommaren
  2. Privat sektors egna tillgänglighetsdirektiv beslutat i Sverige
  3. NOYB:s senaste tvist - registerutdrag ska innehålla ett sammanhang
  4. Vilka webbplatser var bäst i maj?

Tillgänglighetsriktlinjerna WCAG 2.2 släpps under sommaren

På nätet skriver W3C att man under sommaren eller strax efter kommer publicera WCAG 2.2.

”WCAG 2.2 is scheduled to be completed and published in 2023 Q3.”

What’s New in WCAG 2.2 Draft (Web Accessibility Initiative, W3C)

Så vad finns i 2.2? Jo, vi hittar några nya kriterier som ökar tillgängligheten för de som navigerar med tangentbordet, om man har nedsatt fingermotorik eller om man har kognitiva nedsättningar.

I parentes på respektive rad nedan ser du vilken nivå av WCAG-riktlinjerna de hamnar på. De flesta av oss jobbar med nivå AA, vilket inkluderar nivå A.

Privat sektors egna tillgänglighetsdirektiv beslutat i Sverige

EU:s tillgänglighetsdirektiv som berör även privat sektor beslutat. I Sverige kommer namnet bli ”lag om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet”.

Lagen innebär att personer med funktionsnedsättning ska få tillgång till samhällsservice och produkter på ett sätt så även de kan delta och konsumera. Lagen aktiveras i slutet av juni 2025, så det är hög tid att få ordning på detta ifall man är en organisation som berörs.

På Webperf.se kommer det under sommaren att tillkomma nya kategorier av webbplatser. De som berörs av nya lagstiftningen.

Privat sektors tillgänglighets­direktiv klubbat i riksdagen (Webperf)

NOYB:s senaste tvist - registerutdrag ska innehålla ett sammanhang

NOYB, du vet gruppen där Max Schrems ingår, har just vunnit en ny tvist i EU-domstolen. Den här gången handlar det om Artikel 15 – Den registrerades rätt till tillgång. Det är detta som reglerar de registerutdrag man har rätt till från organisationer som behandlar ens personuppgifter.

Det NOYB ville få prövat var vilken typ av data man kan få ut och hur mycket av sammanhanget runt den data man har.

Ett exempel på den här problematiken drabbade mig (Marcus Ö) själv vid ett registerutdrag för drygt ett år sedan. Från den av organisationen upphandlade leverantören (Microsoft) behövde jag skicka in de IP-adresser jag haft vid tillfällen för att de skulle hitta mina poster i deras system. Tillbaka fick jag information jag redan kände till. IP-adresserna jag gett dem, några klockslag och mitt användarnamn. Det jag inte fick reda på var sammanhanget där dessa uppgifter behandlades och lagrades.

”We are pleased that the CJEU emphasizes the importance of the right of access. Without the context of the processing, it is often impossible for data subjects to understand what is being stored about them.”

– Max Schrems (noyb win at CJEU: Right of access may include documents and database extracts, 4 maj)

Så vem var bäst i maj 2023?

Folkhälsomyndigheten har släppt nytt och tar en tredjeplats av samtliga inom offentlig sektor i maj. Grattis! Folkhälsomyndigheten har Webperf premiumtjänst, men det ger inga fördelar i betygen, dock lite nyttiga verktyg.

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!