Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #29

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #29 – skickat 9:e oktober 2022.

”The role of the designer is that of a good, thoughtful host anticipating the needs of his guests.”
- Charles Eames

Intro

Glad oktober!

Missade du att internetaktivisten Pierre Mesure uppmärksammade att riksdagspartier tar till tveksamma metoder för att nå ut under valrörelsen? Kolla då in Nu får vi ordning på Sverige – gällande integritetsfrågor. På ett angränsande ämne har den danska motsvarigheten till IMY, Datatilsynet, kommit fram till slutsatsen att Google Analytics inte fungerar med GDPR. Samma slutsats som alla andra i EU kommit fram till så här långt.

Men det kanske kan nyanseras under 2023, genom ”Privacy Shield 2.0” som omnämns i detta nyhetsbrev.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott

/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Hur mår svenska webbplatser 2022? Web Service Award vet!
  2. Privacy Shield 2.0 nu signerad i USA, men NOYB inte särskilt imponerade
  3. Funka hyllar tillgängliga webbplatser (men de flesta som undersökts är otillgängliga)
  4. Vilka webbplatser var bäst i oktober hos Webperf?

Hur mår svenska webbplatser 2022? Web Service Award vet!

WSA har jobbat med sin årliga trendundersökning sedan 2006 och tar på så sätt pulsen på hur svenska webbplatser mår och förvaltas. WSA har också en motsvarande trendundersökning för intranät.

Urvalet i deras undersökningar är organisationer som rimligen bör ha förutsättningarna att jobba professionellt med sin digitala närvaro. Respondenter är webbansvariga på företag, statliga verk, kommuner, regioner och i större organisationer.

2022 har WSA funnit att fler än förra året planerar att göra större förändringar av sin webbplats och i vanlig ordning är det bara runt hälften av respondenterna som har några mätbara mål med sin webbplats.

Apropå mätbara mål så nämns det angående webbanalysverktyg att:

”Det vanligaste undersökningsverktyget är fortfarande Google Analytics (GA), vilket 42 procent uppger att de har. Sen kommer Siteimprove, 30 procent, och Matomo med 28 procent.”
– Hur mår Sveriges webbplatser 2022

Med andra ord måste användningen av Google Analytics ha sjunkit drastiskt hos även denna grupp respondenter. I många kvantitativa utvärderingar för några år sedan var andelen som hade Google Analytics minst det dubbla mot vad WSA fann 2022.

Beställ din kopia av trendrapporten, den är gratis:

Ny trendrapport: Hur mår Sveriges webbplatser 2022 (Web Service Award)

Privacy Shield 2.0 nu signerad i USA, men NOYB inte särskilt imponerade

Du som väntar på att det ska bli lagligt igen med personuppgifter i USA-baserade organisationers molntjänster behöver hålla ut ett tag till. Nyligen kom beskedet att USA:s president Biden signerat en Executive Order som är i linje med den uppgörelse med EU som annonserades i våras.

Dock har byråkratins kvarnar inte malt färdigt i EU om detaljerna. Tidslinjen kanske sträcker sig till sommaren 2023 innan man kan se den legala grunden att inte längre undvika IT-leverantörer från USA på grund av GDPR.

NOYB, den organisation som ligger bakom Schrems-domarna, har redan meddelat att de inte tror att den legala konstruktion som skapas i USA kommer tåla en närmare granskning av EU-domstolen. Så det finns anledning att räkna med en Schrems 3-dom, som kommer ”recensera” hur bra det blev den här tredje omgången att bli överens med USA angående hantering av EU-invånares personuppgifter.

Bloggpost med mer detaljer om Privacy Shield 2.0 - cirka 5 minuters läsning:

Slutspanat på EU-invånare när Biden har signerat order om Trans-Atlantic Data Privacy Framework?

Funka hyllar tillgängliga webbplatser (men de flesta som undersökts är otillgängliga)

Företaget Funka som är specialiserade på tillgänglighet började förra året att uppmärksamma de organisationer som lyckas skapa tillgängliga webbplatser. Tajmingen förra året var säkert inspirerad av att det i september 2021 gått ett år sedan DOS-lagen trädde i kraft.

Nu har det gått ännu ett år och Funka berättar om resultatet från sin inkluderingsbarometer som man kan använda för att få ett snabbutlåtande av sin webbplats. Självklart har vi listat Funkas barometer på Webperf för att se hur bra den är på de tester vi använder.

Se Funkas inkluderingsbarometers resultat på Webperf

Funka kom 2022 fram till att endast 130 av 1785 testade webbplatser var fria från de 10 st tillgänglighetsbrister de kollat efter. Förra året var resultatet dock klart sämre.

Bland de organisationer som hamnade på en delad förstaplats finner vi Västra Götalandsregionen, Eskilstuna, Götene och Miljö och Vatten i Örnsköldsvik som samtliga brukar göra bra ifrån sig även på Webperf-testerna.

Pressmeddelande: Bara sju procent av offentliga aktörer har tillgängliga webbplatser (Funka Nu AB) som ironiskt nog har understruken text som inte är klickbara länkar…

Med risk för att förväxlas med SVT så finns också ETU utöver Funka, för dig som vill ha kvalitativa tester av webbtillgänglighet. Kvantitativa tester kan du också göra själv med Webperf Core eller köpa genom Webperf Premium.

Och när vi talar om (o)tillgängliga webbplatser kan det vara värt att veta att Deque, organisationen bakom Axe-testet Webperf använder, har släppt ett tillgängligt mönsterbibliotek. Det heter Cauldron och är släppt öppet på Github. Kan stå som inspiration för den som vill börja göra sin process för webbdesign mer tillgänglig.

Så vem var bäst i oktober 2022?

Nya webbplatser som synts till senaste veckorna är att Skane.se kom i en ny version i september och knep en andraplats bland regionerna för oktober. Nya Uppsala vatten släpptes i oktober. Den flyttades från Episerver till Sitevision, lite av en 1:1-flytt med vissa förbättringar. Betyget gick från 4,23 till 4,51. Från riktigt bra till ännu bättre, med andra ord, och fick en tredjeplats i sin kategori.

Här är resultaten för de olika kategorier av webbplatser Webperf listar:

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du läsning till höstens svampsoppa?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!

Till toppen