Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #2

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #2 - skickad 10:e juli 2020.

“What gets measured, gets managed.”

– Peter Drucker

Intro

I höst kommer säkerligen rapporten Svenskarna och Internet (SOI) i vanlig ordning från Internetstiftelsen. En liknande rapport som just släppts är Svenskarna med funktionsnedsättning och internet av myndigheten Post- och Telestyrelsen (PTS). Om din webbplats, tjänst eller app klassificeras som digital offentlig service är dessa användare några du måste bry dig om enligt lagstiftningen (om du nu inte gör det ändå av empati), senast 23:e september.

Ha en underbar sommar!

//Webperf Crew

Så vem var bäst i juli 2020?

Webperf kör varje månad en topplista inom ett antal olika kategorier.

Nu är topplistorna klara för juli. En läsanvisning är att nyligen publicerade webbplatser ganska ofta får ett oförtjänt dåligt betyg i CSS-deltestet. Det beror på att testverktyget som webbstandardorganisationen W3C erbjuder inte är uppdaterad. Som alltid ska man se enskilda testresultat med en viss skepsis, det är trots allt en automatiserad testning och inte en exakt vetenskap.

Nedan följer resultatet för respektive kategori under juli månad 2020.

Konferenser och andra resurser

Visste du att Webperf numera har en sida med tips om konferenser?

Närmast i tid är följande:

Se fler konferenser och evenemang

Bra tillägg till din webbläsare

Många av oss använder en webbläsare som är baserad på Chromium. Det innebär att man kan dra nytta av de webbläsartillägg som finns för Google Chrome även om man använder webbläsare som den integritetsvärnande webbläsaren Brave eller kanske Microsofts Edge.

Här följer några tips på bra tillägg till dessa webbläsare:

Tips på nyhetsbrev

Förutom detta nyhetsbrev finns det förstås många fler som kan vara av intresse. Här kommer några förslag:

Behöver du något att läsa i hängmattan?

Här följer ett gäng rapporter som kan vara värda att skumma igenom under en lat sommardag för att vara redo för höstterminen.

Poddar att lyssna på i sommar

Nedan följer ett antal förslag på poddar som har med att göra med de ämnen Webperf bevakar. Det vill säga bland annat tillgänglighet, användbarhet och innehållet som sådant.

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du sommarläsning?

Till toppen