Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #19

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #19 – skickat 15:e december, 2021.

“High-quality web content that’s useful, usable, and enjoyable is one of the greatest competitive advantages you can create for yourself online.”
― Kristina Halvorson, Content Strategy for the Web

Intro

Hej!

Du har sett tillgänglighetskonferensen axe-con 2022 va? De har nyligen släppt sin agenda, så kolla in det. En gratiskonferens i mitten av mars och vi kan vara med på distans!

I slutet av november arrangerade Internetstiftelsen sin årliga konferens Internetdagarna. Precis som förra året fick Webperf pressackreditering och skrev en utförlig liveblogg från ett av konferensens spår: Digitalisering i offentlig sektor – så lyckas vi
Internetdagarna 2021 - liveblogg för måndagen

Och ja, t12t-nätverket hade en träff i november som finns inspelad på Youtube:
T12t meetup online - Goda exempel

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

 1. Digin.nu – ny webbplats om resurser på tillgänglighetsområdet och digital inkludering
 2. Grattis Lunds kommun - nu i toppen av kommunlistan!
 3. Intresserad av nuläget när det gäller molntjänster? Här kommer en gratis konferensdag med inspelningar!
 4. Vilka webbplatser var bäst i december?
 5. Ny artikel: Låt Matomo spåra dina användares darkmode-preferenser
 6. 9 månader kvar till riksdagsvalet – hur går det för riksdagspartierna?

Digin.nu – ny webbplats om resurser på tillgänglighetsområdet och digital inkludering

Post- och Telestyrelsen nylanserade tillsammans med digitaliseringsmyndigheten (DIGG), och några till, webbplatsen digin.nu

Där berättas om stöd och verktyg för att jobba med digital inkludering samt om aktualiteter som att EU:s tillgänglighetsdirektiv blir lag 2022.

Man har haft en del barnsjukdomar med webbplatsen. Bland annat att man råkade ignorera användarnas nekade samtycke till kakor (de har Google Analytics), samt att default-RSS-flödet i deras Wordpress listar ett Hello World-inlägg men inte webbplatsens egentliga nyheter.
Digin.nu

Låt oss välkomna Lunds kommun till toppen av kommunlistan

Några vi missade att hylla i november är Lunds kommun som tillsammans med sin konsultfirma Consid fixade ett av de största hoppen uppåt i Webperfs historia. Kanske det största.

I oktober låg Lund på plats 254 bland 280 kommuner med 2,8 i totalbetyg. I november däremot låg Lund på plats 26 med ett totalbetyg på 4,2 av 5, och hade alltså klättrat över 200 placeringar! Wow! Snyggt jobbat och grattis ?

I december har Lund halkat ner en aning men ligger fortfarande 200 platser högre än i oktober.

Intresserad av nuläget när det gäller molntjänster? Här kommer en gratis konferensdag med inspelningar!

Marcus Österberg från Webperf-communityt var med och berättade om sitt semesterprojekt att provtrycka svenska kommuner och regioner med deras GDPR-beredskap mitt i sommaren. Detta tog plats under årets Dagar om lagar-konferens, arrangerat av Svensk Förening för Medicinsk Informatik i november. Nu är inspelningen släppt, se länk nedan.

Utöver Marcus föreläste också nedan personer om molntjänster:

 • Daniel Melin från Skatteverket
 • Fia Ewald
 • Lena Jönsson och Carl Gudmundsson från Region Dalarna
 • Ingrid Floderus och Andreas Fynefors Hallberg från Västra Götalandsregionen
 • Daniel Akenine från Microsoft Sverige

Inspelade föreläsningar om molntjänster på Dagar om lagar (YouTube)

Så vem var bäst i december 2021?

Att notera för dig med en webbplats som förbättrat sig väsentligt på Pagexray- eller energieffektivitet så släppar de testerna efter med drygt två månader. Pagexrays tjänst har knappt fungerat för någon webbplats sedan oktober och Websitecarbon som vi hämtar energieffektivitet ifrån har ändrat så de bara gör nya tester på en webbplats var hundrade dag som oftast.

Ny artikel: Låt Matomo spåra dina användares darkmode-preferenser

Vet du hur stor andel av besökarna på din webbplats som föredrar att ha ett ljust eller mörkt tema i sin mobil eller dator? Nej, det visste inte vi heller med Webperf.se när frågeställningen dök upp i slutet av sommaren.

Lite googlande senare upptäcktes ett skript för Google Tag Manager och kort därefter var skriptet justerat till webbanalysverktyget Matomo som vi har för Webperf och implementerat på webbplatsen. Det visar sig att 83% av besökarna till Webperf.se (under sitt besök) har ett ljust läge på sin pryl, 1% har ingen sådan inställning och resten har mörkt läge. Nu ska det ju nämnas att de flesta besöker webbplatsen på dagtid och att det finns en ett läge som automatiskt byter till mörkt läge sent på dagen och till ljust på morgonen.

Vill du lära dig mer om att komplettera din webbanalys med egeninsamlade data? Vill du ha kodexempel både för Google Tag Manager och Matomo? Klicka in på nedan länk, cirka 10 minuter läsning.
Låt Matomo spåra dina användares darkmode-preferenser (genom custom dimension) (Webperf)

9 månader kvar till riksdagsvalet – hur går det för riksdagspartierna?

Grafer över riksdagspartierna. Alla står ganska stilla men Centerpartiet har en nedåtgående trend.

Webperf-communityt har en partiintresserad person i Per Ranch, som för övrigt leder kategorin för politiska partier med bred marginal med webbplatsen Sorundanet Nynäshamns kommunparti. Per gör grafer över riksdagspartiernas utveckling, se ovanstående bild. Alla står ganska stilla men Centerpartiet har en nedåtgående trend.
Frågan är om det kommer bli en rusning mot toppen med tanke på att det bara är nio månader kvar till riksdagsvalet 2022? De här graferna kommer bli allt mer intressanta kommande månader!

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du vinterläsning?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!