Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Är din webbplats mobilvänlig? Även imorgon?

Är din webbplats mobilvänlig? Även imorgon?

En utmaning för de flesta (skulle jag tro) större organisationers webbarbete handlar om att man har ett decentraliserat redaktörsskap. I teorin är det ju klockrent att den som är närmast expertisen i ämnet kan skapa innehållet. Men hur bra är innehållet om man gör en kritisk granskning? Delar av det är vad open source-projektet Verifierad.nu försöker avhjälpa.

Decentraliserad webbpublicering

Pontus Vinderos skrev nyligen på Tyresö kommuns utvecklingsblogg om hur de tänkt omorganisera sin webborganisation. Jag gillar tanken att webbplatsen är mångas angelägenhet, men samtidigt är inte alla likvärdiga i att skapa innehåll för webben som kan konsumeras av så många som möjligt.

På min egen arbetsplats, Västra Götalandsregionen, var vi som mest uppe i runt 2700 webbredaktörer i Episerver CMS. Ja, vi har många andra webbverktyg men där har jag sämre koll. Merparten av dessa redaktörer hade fått lära sig hur de skulle handskas med Episerver som _system_, men utbildningen tog inte upp hur bra innehåll skapas i enlighet med webbstandard. Jag har själv suttit med på webbredaktörsutbildningen och inte kan jag klandra de som inte förstått poängen med att ge bilder alternativtexter eller varför man inte får lämna luckor i rubriknivåerna. Det är väldigt mycket att ta in och ganska orimligt att någon ska komma ihåg allt som lärts ut.

Verifierad webbplats - att slippa tänka på allt?

Av denna anledning har jag påbörjat projektet verifierad.nu (starkt inspirerad av Meridiums validerad.nu som lades ner för några år sedan), så de som ansvarar för webbplatser kan få hjälp och avlastning. Till hjälp har jag min vapendragare Mattias Skoog som jobbar med webb på Varbergs kommun samt Thomas Svenson som jobbar som ambassadör för open source inom VGR IT.

En förhoppning är att på sikt erbjuda ett API (Application Programming Interface) för alla inom svensk offentlig sektor. Eller alla vete tusan, det blir väl de som har utvecklarkompetens primärt. Thomas håller på med en blivande tjänst där man som icke-utvecklare ska kunna hålla koll på sin webbplats bara genom att ange sin webbadress.

Ifall webbplatsen är mobilvänlig är ett test man kan köra redan nu med verifierad. Ett annat är att kolla statuskoder enligt HTTP på en lista med webbadresser, samt att man kan köra en Sitevision-sajts innehåll genom Googles Pagespeed-kriterier för prestanda, användbarhet och potential. Vi är öppna för förslag, har du ett behov vi kan avhjälpa så tipsa oss så kommer det med på önskelistan.