Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Eskilstuna kommuns webbplats – jämfört med svensk offentlig sektor

Eskilstuna kommuns webbplats – jämfört med svensk offentlig sektor

Blev nyligen ombedd av Robert Lifvergren att ta en titt på Eskilstuna.se i jakt på vad som redan är bra, vad som kan bli bättre och lite jämförelsesiffror med resten av den svenska offentliga sektorn.

Sånt här gillar jag förstås! Detta är precis som jag förespråkar i min webbanalys-bok ett sätt att göra en konkurrentanalys - i detta fall hur Eskilstuna står sig inom webbprestanda gentemot resten av den svenska offentliga sektorn. Läser du boken får du många fler tips på hur du kan göra sånt här själv, utifrån fler perspektiv än det jag tar upp i denna bloggpost.

Vill du bli testad? Köp min bok :P

Vill du att jag kollar igenom din arbetsgivares webbplats och publicerar som en bloggpost? Din motprestation kan vara att köpa en organisationslicens på någon av mina böcker, glöm inte att skriva en kommentar till förlaget om vilken webbplats du vill ha testad. En organisationslicens ger dig en tryckt bok samt att eböckerna får spridas fritt inom din arbetsplats, exempelvis läggas på intranätet eller så. En sådan licens kostar cirka 1000 kr.

En sån här granskning innebär förstås att man får en länk för att förklara vilken webbplats som utvärderats. Jag praktiserar inte no-follow på bloggen när det gäller etablerade organisationer, just sayin’.

Metod för denna webbanalys

Det jag gjort är att inspektera 467 webbsidor hos Eskilstuna kommun. Kommunens genomsnittliga betyg enligt Googles måttstock Pagespeed Insights API är min metod. Jag har nämligen de senaste veckorna kör hundratals webbplatser från offentlig sektor genom samma test. Nästan 700 webbplatser från offentlig sektor och från dessa är drygt 60 000 webbsidor inspekterade.

Men nej, jag har inte normaliserat det stora testet ännu per webbplats. Alla undersidor räknas lika, vilket innebär att webbplatser med många upptäckta undersidor skevar till resultatet något.

En annan svårighet/svaghet i detta test är att du visserligen får indikation om mätvärdena om du använder den publika webbtjänsten Google Pagespeed Insights, men det API jag använder ger viktade värden och statistik. Och självklart är dessa värden körda vid ett enda tillfälle, så de är representativa för hur webbupplevelsen var just 3:e och 19:e oktober 2016.

Vill man göra vetenskap av dessa undersökningar får man dessvärre vända sig till en forskare, tills vidare :)

“Statistics are just a way for the mathematician to evangelize his faith.”
- Hunter Brinkmeier

Hur står sig Eskilstuna gentemot övriga inom offentlig sektor?

tl;dr

Eskilstuna överträffar svensk offentlig sektor på så gott som varje mätvärde i detta test. Tack, det var allt! :)

Den lååånga versionen...

Om vi börjar med att kolla på hur en genomsnittliga sida ser ut, då kommer vi fram till nedan jämförelse. Asterisk betyder att värdet anges i okomprimerad form. Också värt att veta är att testet körts med en mobilanvändares behov i åtanke, det spetsar till vissa bedömningar något.

Läsanvisning: högt betyg är bra, små och få filer/anrop är generellt sett bra. En sidtitel behöver vara begripligt på 2-3 ord, men inte längre än cirka 70 tecken inklusive mellanslag. Felsidor och hänvisningar är av ondo. Anslutningens storlek påverkar ofta främst av om man har stora cookies. Vad som anges som “andra filer” är ofta teckensnitt man skickar med.

Mätvärde Eskilstuna Offentlig sektor
Pagespeed 70,6 av 100 58,1 av 100
Användbarhet 98,2 av 100 91,4 av 100
Andel felsidor (40x, 50x) 0,6 % 0,8 %
Andel hänvisningar (30x) 0 % 1 / 60k
Längd på sidtitel 53 tecken 44 tecken
Antal filer 39 st 47 st
Javascript-filer 19 st 17 st
CSS-filer 5 st 9 st
Bilders storlek 83 Kb 335 Kb
Javascript storlek* 576 Kb 1 054 Kb
CSS storlek* 206 Kb 394 Kb
HTML storlek* 48 Kb 226 Kb
Andra filers storlek 61 Kb 46 Kb
Anslutning storlek 5 Kb 5 Kb
Antal värdar 6 st 8 st

Viktigare än den exakta längden på en sidtitel är ifall den oerhört tidigt gör det tydligt vilken sida man är på, men inte nödvändigtvis vilken webbplats eller vem som är huvudman.

På vilka punkter kan man bli bättre och var är man redan bättre än offentlig sektor?

Google erbjuder via sitt API även att man får viktade jämförelser kring ett antal kvalitetsfaktorer. Exakt hur denna bedömning går till är de inte helt öppna med, men med tanke på vårt ibland sjukliga intresse att göra Google till lags kanske vi borde köpa deras världsbild rakt av?

Nedan mätvärden är ganska självförklarande, men kolla gärna in dokumentationen om du vill ha en kortare förklaring. De är sorterade efter de förbättringar Eskilstuna kan göra, men kompletterade med jämförelsevärden för övrig offentlig sektor.

Läsanvisning: låga siffror är bra.

Mätvärde Eskilstuna Offentlig sektor
Minimize­­Render­­Blocking­­Resources 35,6 47,8
Leverage­­Browser­­Caching 3,7 11,0
Optimize­­Images 1,9 7,9
Use­­Legible­­Font­­Sizes 1,1 5,3
Size­­Tap­­Targets­­Appropriately 0,9 3,7
Prioritize­­Visible­­Content 0,48 4,9
Configure­­Viewport 0,28 1,5
Size­­Content­­To­­Viewport 0,16 1,2
Enable­­Gzip­­Compression 0,15 9,0
Minify­­HTML 0,12 0,9
Minify­­JavaScript 0,08 1,4
Avoid­­Landing­­Page­­Redirects 0,04 0,19
Main­­Resource­­Server­­Response­Time 0,02 2,8
Minify­­Css 0,01 0,57
Avoid­­Plugins 0 0,01
Avoid­­Interstitials 0 0

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att Eskilstuna överträffar den genomsnittliga offentliga webbplatser på så gott som varenda mätvärde, i alla fall för en mobil användare. Snyggt jobbat!

Förbättringspotential för Eskilstuna

Error 500 på Eskilstuna kommuns kriswebb
Error 500 på Eskilstuna kommuns kriswebb.

Precis som alla andra webbplatser finns grejer som kan bli ännu bättre, inte läge att varken hänga läpp över det eller drunkna i segerchampagnen :D

Som på så många andra webbplatser hittar jag krisversionen av webbplatsen bland de sidor som har sämst användbarhet eller prestanda. Det är förstås olyckligt. Anledningen just i Eskilstunas fall är att man någonstans på webbplatsen länkar till kriswebben, som ger ett serverfel i 500-serien. Hos min egen arbetsgivare har jag ironiskt nog funnit att prestandan varit sämst på sidor som hjälper funktionsnedsatta att göra tillgänglighetsinställning - dålig prestanda sänker användarens kognitiva funktion.

Inte bra att vara i debug-läge

Utöver att man får ett Error 500 på webbplatsen har man missat att stänga av publika felmeddelanden. Jag som besökare (eller rysk angripare) bör inte få ta del av information som i ovan bildexempel. Som angripare av webbplatsen ger det mig tips på hur jag kan sabotera. Denna typ av information är endast till för utvecklarna av webbplatsen, de använder det för att diagnosticera fel. Eskilstuna bör alltså konfigurera om sin webbserver (IIS) att inte visa upp dessa meddelanden, istället kan man visa en statisk HTML-fil för oss externa parter. Detta brukade jag själv göra via web.config på den tiden jag utvecklare i ASP.NET och Episerver.

Responsivt != en massa skript och stilmall

Sen har man som nästan alla andra "responsiva" webbplatser av idag såna enorma mängder med Javascript och CSS att ladda in att det fördröjer den upplevda snabbheten. Man är enligt jämförelsen ovan (se MinimizeRender­BlockingResources) inte sämre än genomsnittet, men det är vad Google anger som den största utmaningen med webbplatsens prestanda. För att försöka mildra detta kan man kolla om det finns delar av alla skript och stilar som kan laddas in i efterhand. Exempelvis är det vanligt att man har ett avsändarperspektiv och hellre har en lite långsammare webbplats än att ladda in sin webbstatistik sist av allt.

Jag kan rekommendera läsning av Scott Jehls bok Responsible Responsive Design, den tar upp många av de vanliga problem man fått när man gick all-in på responsiv webb.

I nedan länkade datadump följer det med lite exempeladresser som har potential till att bli bättre. I ett flertal fall handlar det om att länkar leder till Episervers icke-responsiva inloggningsruta, jag antar att man som inloggad redaktör länkat till dessa skyddade sidor av misstag. Se exempelvis sidan http://www.eskilstuna.se/sv/Verksamhetssajter/rekryteringsmassan/ som skyltar med att man har Episerver CMS version 6.

Skulle man inte ha länkar till dessa sidor skulle resultatet vara betydligt bättre! Så lite länkvård är att rekommendera. Men som sagt, resultatet är riktigt bra jämfört med övrig offentlig sektor i Sverige!

Mer om jämförelsen mellan Eskilstuna och resten av offentliga Sverige

Skriv gärna kommentarer till inlägget eller hör av dig på annat sätt om du har funderingar eller reflektioner.

Länkar som kan intressera dig: