Nyhetsbrevet Webperf #8 - skickat 25:e januari, 2021.
“In God we trust, all others must bring data.”
– W. Edwards Deming
Intro
Ja, tydligen klarade de flesta av oss igenom 2020. Saker som händer under 2021 är att vi väntas få mer information om nästa version av designriktlinjen WCAG, närmare bestämt den tredje versionen. Du som vill läsa mer om utkastet kan antingen välja Deque, de som gör Axe-testet Webperf använder, eller så läser du webbstandardorganisationen W3C:s introduktion till WCAG 3.0.
Det har hänt massor med Webperf under den senaste månaden. Du kan läsa mer om det nedan.
Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.
Önskar dig ett bra 2021
//Webperf crew
Borde du ha en security.txt på din webbplats?
Att ha en robots.txt är standard sedan väldigt länge. I webbanalys-boken talades det om en humans.txt - så vad är nu detta med security.txt? Precis som robots.txt berättar för robotar/sökmotorer om de önskade förhållningsreglerna så berättar din security.txt om hur det ligger till kring informationssäkerhet på webbplatsen och att du gärna tar emot tips på eventuella säkerhetshål.
Även fast det inte är någon etablerad webbstandard med security.txt ännu så har vi detta som en betygsgrundande faktor i vårt test för standardfiler sedan i januari. Men även du som inte är listad på Webperf borde fundera på att skapa en security.txt eftersom det är bättre att få reda på säkerhetshål av en välvillig hackare än en som vill göra livet jobbigt för dig!
Därför ska du ha en security.txt på din webbplats
security.txt: Proposed standard for defining security policies
A File Format to Aid in Security Vulnerability Disclosure (IETF)
Så vem var bäst i januari 2021?
Dessa topplistor har behövt köras om ett antal gånger under januari. Därför kommer detta utskick så pass sent i månaden. Vi har nämligen skiftat testmetoder från de mer obskyra till att köra rakt av med de öppna på Webperf Core. Det är en bra sak. Det leder till att de som vill integrera Webperf-testerna i sitt egna arbete enklare kan ha kontroll
De olika kategorierna av tester på Webperf.se:
- Politiska partier
- Svenska kommuner
- Svenska regioner
- Övrig offentlig sektor
- Offentlig sektors webbtjänster
- Medier
- Hälso- och sjukvård
- Kulturverksamheter
- Patientorganisationer
- Tankesmedjor
- Insamlingsorganisationer
- Fackförbund
- Utbildning och forskning
- IT-bolag och webbyråer
- Övrigt digitalt
- Bolag ägda av offentlig sektor
- OMX 30 Stockholm
- Svensk turism
- All offentlig sektor i november
Kräv att dina utvecklare gör bra grejer?
Oavsett om du och din webbplats redan är listad på Webperf eller inte, du kan använda de tester som vi kör (på drygt tvåtusen webbplatser vi undersöker) på din egen webbplats. Varför skulle du vilja göra detta? En anledning är att kunna jämföra att de som utvecklar din webbplats gör det enligt god praxis, att webbplatsen är tillgänglig, att webbplatsen inte blir objektivt sämre, du vill jämföra dig med konkurrenterna, med mera.
Vi på Webperf släpper våra tester öppet på nedan Github-repo. Vi kallar det Webperf Core, de där grundfunktionerna som är värda att kolla på varje webbplats, men extra mycket på de i offentlig sektor med tanke på DOS-lagen som är till för de med extra behov av tillgänglighet - vilket även gynnar de flesta av oss när vi har en temporär funktionsnedsättning.
Så tveka inte att kravställ att dina utvecklare har med Webperfs tester i sin utvärdering om respektive iteration av er webbplats är bra nog. Och du, du behöver inte tolerera ett allt sämre resultat efter lansering!
Ny version av Webperf Core - nu med tillgänglighetstest (Webperf)
Avslutningsvis…
Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:
- Om du inte redan är med på Webperfs Slack kan du fixa dig en inbjudan
- Du som redan är med på Webperfs Slack kan gå hit för att logga in
Letar du vinterläsning?
- Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse – finns för läsning på Webperf och gratis att ladda ner bland annat hos Apple och Smashwords.
- Webbstrategi för alla – läs direkt på nätet eller ladda ner från Apple Books och Smashwords
Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!