Nyhetsbrevet Webperf #51 – skickat 22:a augusti. Vi behöver inte lorem ipsum längre, och vilka vad bäst i augusti?
”What may be an intuitive experience for some can prove challenging or even exclusionary for others. From autism and ADHD to dyslexia, dyscalculia and other cognitive disabilities, designing for neurodiversity demands an inclusive approach.”
– Stephanie Walter
Intro
Hej du som tog dig till augusti! Är det höst nu? Kanske.
Det här nyhetsbrevet har den mix av ämnen du nog hunnit börja förvänta dig. Att tillgänglighet är viktigt, men för det här utskicket också hur dagens AI-hajp kan hjälpa dig när du skapar text åt en av dina prototyper av kommande webbplatser.
Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.
Allt gott
/Webperf crew
Hoppa till avsnitt:
- Lorem ipsum behöver dö – solklart användningsfall för stora språkmodeller
- Tillgänglighet vid autism, ADHD, dyslexi och dyskalkyli
- Webbinarie: E-handel och tillgänglighetsdirektivet EAA
- Vilka webbplatser var bäst i augusti?
Lorem ipsum behöver dö – solklart användningsfall för stora språkmodeller
Vi som varit med ett tag har nog redan hört kritiken mot textutfyllnaden med ”lorem ipsum” i prototyper eller stadiet ”innan texterna är skrivna”. Dels finns andra sätt att jobba, som Content-First design, dels ställer det till det då texter med lorem ipsum tenderar att följa med ut när webbplatser sätts i produktion. Screaming Frog SEO Spider har rent utav det här som ett av sina tester.
→ Lorem Ipsum Placeholder (Screaming Frog)
Luke Wroblewski, han som skrev boken Mobile First på förlaget A Book Apart, argumenterar för att om man nu behöver platshållartext är det faktiskt något AI-tekniken stora språkmodeller (LLM, Large Language Model) gör riktigt bra. Det vill säga, trovärdig text om ett visst ämne du promptar om. Och du behöver faktiskt inte en prenumeration på någon AI-tjänst, det räcker gott med gratisversionen av ChatGPT från OpenAI, men de andra chatbotarna funkar säkerligen lika bra för det här ändamålet.
Läs hela bloggposten av Luke.
→ The Death of Lorem Ipsum (Luke Wroblewski)
Tillgänglighet vid autism, ADHD, dyslexi och dyskalkyli
Ofta är det ett snävt urval av förmågor som vi tänker på som tillgänglighet inom digitala tjänster. Som att användaren är blind, har nedsatt syn, skadat färgseende, är döv eller har åtminstone nedsatt hörsel. Men det finns mycket mer.
Hela det kognitiva området rent utav. En del av det kognitiva är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som diagnoserna autism och ADHD. Sen finns demens. Och andra sätt att fungera kognitivt annorlunda som gör det svårt även med vardaglig matematik, eller att man har läs- och skrivsvårigheter .
→ Neurodiversity and UX: Essential Resources for Cognitive Accessibility (Stéphanie Walter)
Webbinarie: E-handel och det europeiska tillgänglighetsdirektivet (EAA)
Post- och Telestyrelsen (PTS) anordnar ett gratis seminarium via nätet i mitten av september om tillgänglig e-handel. Detta i och med den kommande lagen som populärt kallas LPTT. Mer byråkratiskt heter den Lag (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet.
Datumet är 17:e september och det sker mellan klockan 13-16.
Anmälan görs senast den 13:e september:
→ Tillgänglig e-handel 2025 - ett webbinarium anordnat av PTS
Bland de som presenterar finner du:
- Stefan Johansson, Begripsam
- Emelie Mynde, Riksförbundet FUB
- Mikael Holmgren Hallqvist, SPSM
- Lisa Larsson Falk, Post- och telestyrelsen
- Ilias Bennani, Post- och telestyrelsen
- Jimmy Freiding, Myndigheten för tillgängliga medier
- Anna-Karin Arnald, Funka Mera
- Caroline Lindström, Askås
- Johan Henriksson, Freja e-id
- Johan Hetting, Svensk Handel
- Marcus Jonsson, Post och telestyrelsen
Programmet hittar du här:
→ Tillgänglig e-handel 2025 (PTS)
Du som tycker 17:e september låter bekant kanske minns att AccessibleEU arrangerar en dag om tillgänglighet och universell utformning samma dag.
Så vem var bäst i augusti 2024?
- Politiska partier – Moderaterna är inte bara bäst av riksdagspartierna utan på en andraplats av samtliga. Snyggt! Följt av Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Liberalerna tappade tredjeplatsen på riksnivå.
- Svenska kommuner – Eskilstuna i topp som vanligt, Götene på andraplats och Hedemora på tredje.
- Svenska regioner – Region Norrbotten fortsätter att toppa listan, även i augusti fick Region Östergötland dela på andraplatsen med Region Stockholm.
- Övrig offentlig sektor – SCB, MUCF och Konstnärsnämnden passerade Polisen som nu är nere på en fjärdeplats.
- Offentlig sektors webbtjänster – Hallå konsument, Cert.se och Vårdhandboken.
- Medier – Tidningen Svensk Polis, Sveriges Radio och Sveriges Television toppar precis som i juli.
- Hälso-, sjuk- och tandvård – Karolinska Universitetssjukhuset, Folktandvården Östergötland och Södra Älvsborgs Sjukhus.
- Kulturverksamheter – Eskilstuna stadsmuseum, och Polismuseet skakade av sig Hälsinglands museum så nu fick Polismuseet stå själva på silverplats.
- Patientorganisationer – Melanomföreningen toppar, Patientförening för transpersoner på andraplats och XLH svenska patientföreningen på tredje.
- Tankesmedjor och intresseorganisationer – Lokala Partiers Nätverk, Tankesmedjan Balans, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
- Insamlingsorganisationer – Sveriges Olympiska Kommitté är först, Stiftelsen Gävle Cancerfond kom från ingenstans till en andraplats, på delad tredjeplats hittar vi Geriatriska Fonden - stiftelse för medicinsk forskning, samt Melissafonden insamlingsstiftelse
- Fackförbund & professionsföreningar – Bussarbetarnas Riksorganisation knyckte förstaplatsen framför Kommunal, på tredjeplats kom Brandmännens riksförbund.
- Utbildning och forskning – Umeå universitet kommer först, andraplats till Green Innovation Park och tredjeplats till Antagning.se
- IT-bolag och webbyråer – Factor10 först, Nimble Initiatives på andraplats och WCAG Networks får tredjeplatsen.
- Övrigt digitalt – myConf, Nuelab och Texta mig
- Bolag ägda av offentlig sektor – LKAB, Laholmsbuktens VA och Krokomsbostäder. Halmstads stadsnät halkade precis utanför pallplats i augusti.
- OMX 30 Stockholm – Sandvik, Handelsbanken och Alfa Laval på prispallen.
- Svensk turism – Visit Eskilstuna, Visit Linköping och Ragundadalen. Precis samma som i juli.
- Svenska och europeiska moln
- Samhällsservice – Blå Stjärnans Djursjukhus passerar Meds i augusti, och på tredjeplats hittar vi Klostergårdens Apotek. Agria djurförsäkring har halkat ner från en tredjeplats i juli till en sjätteplats i augusti.
- Ehandel – Adlibris, Inet och ICA. H&M brukade ha tredjeplatsen men är nere på femte i augusti.
- Banktjänster – SEB, ICA Banken och Collector. Precis som i juli.
- Biljettförsäljning och trafikinformation om persontransporter – Stockholms båttaxi, Västtrafik och på tredjeplats Länstrafiken Jämtland/Härjedalen.
- Internet- och telekom-abonnemang – Servanet, Telia och Arkaden Bredband. Tre brukade ha tredjeplatsen men hamnar i augusti på en sjätteplats.
- Playtjänster för tv- och radiokanaler – SVT Play, UR Play och Viaplay tar tredjeplatsen. Precis som i juli.
- Bibliotekskataloger och plattformar som distribuerar e-böcker – Luleå Universitetsbibliotek kommer precis före Musik- och teaterbibliotekets katalog. Och då Lantbruksuniversitetets bibliotek är på tredjeplats bör väl ”Norrland” ha vunnit denna kategori, eller?
- Webbversioner av kommunikationslösningar
- Hjälpsidor för andra produkter och tjänster
- A-kassor – GS a-kassa, Kommunals A-kassa och en tredjeplats till ST:s a-kassa.
- Idrottsorganisationer – Svenska Isseglarförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet på en tredjeplats.
- All offentlig sektor i augusti – SCB dominerar på marginalen framför MUCF och Eskilstuna kommun. Hallå konsument! fick en fjärdeplats och Cert.se fick dela sin femteplats med Konstnärsnämnden.
Avslutningsvis…
Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:
- Om du inte redan är med på Webperfs Slack kan du fixa dig en inbjudan
- Du som redan är med på Webperfs Slack kan gå hit för att logga in
Letar du efter något att läsa?
Gratisböcker:
- Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse – finns för läsning på Webperf och gratis att ladda ner bland annat hos Apple och Smashwords.
- Webbstrategi för alla – läs direkt på nätet eller ladda ner från Apple Books och Smashwords
- Designing for Performance – läses gratis på webben. Utmärkt bok skriven av Lara Callender Hogan.
- High Performance Browser Networking – för dig som verkligen vill grotta ner dig i tekniska detaljer för att uppnå hög prestanda. Skriven av Ilya Grigorik.
- Animation in Design Systems av Val Head
- The Magic of CSS av Adam Schwartz
- Resilient Web Design av Jeremy Keith
- Javascript for Web Designers av Mat Marquis
- You Don’t Know JS av Kyle Simpson
- Learn to Code HTML & CSS av Shay Howe
- Designing for the Web av Mark Boulton
- Eloquent JavaScript av Marijn Haverbeke
- On Web Typography av Jason Santa Maria
Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!