Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #51

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #51 – skickat 22:a augusti. Vi behöver inte lorem ipsum längre, och vilka vad bäst i augusti?

”What may be an intuitive experience for some can prove challenging or even exclusionary for others. From autism and ADHD to dyslexia, dyscalculia and other cognitive disabilities, designing for neurodiversity demands an inclusive approach.”
– Stephanie Walter

Intro

Hej du som tog dig till augusti! Är det höst nu? Kanske.

Det här nyhetsbrevet har den mix av ämnen du nog hunnit börja förvänta dig. Att tillgänglighet är viktigt, men för det här utskicket också hur dagens AI-hajp kan hjälpa dig när du skapar text åt en av dina prototyper av kommande webbplatser.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew



Hoppa till avsnitt:

  1. Lorem ipsum behöver dö – solklart användningsfall för stora språkmodeller
  2. Tillgänglighet vid autism, ADHD, dyslexi och dyskalkyli
  3. Webbinarie: E-handel och tillgänglighetsdirektivet EAA
  4. Vilka webbplatser var bäst i augusti?

Lorem ipsum behöver dö – solklart användningsfall för stora språkmodeller

Vi som varit med ett tag har nog redan hört kritiken mot textutfyllnaden med ”lorem ipsum” i prototyper eller stadiet ”innan texterna är skrivna”. Dels finns andra sätt att jobba, som Content-First design, dels ställer det till det då texter med lorem ipsum tenderar att följa med ut när webbplatser sätts i produktion. Screaming Frog SEO Spider har rent utav det här som ett av sina tester.
Lorem Ipsum Placeholder (Screaming Frog)

Luke Wroblewski, han som skrev boken Mobile First på förlaget A Book Apart, argumenterar för att om man nu behöver platshållartext är det faktiskt något AI-tekniken stora språkmodeller (LLM, Large Language Model) gör riktigt bra. Det vill säga, trovärdig text om ett visst ämne du promptar om. Och du behöver faktiskt inte en prenumeration på någon AI-tjänst, det räcker gott med gratisversionen av ChatGPT från OpenAI, men de andra chatbotarna funkar säkerligen lika bra för det här ändamålet.

Läs hela bloggposten av Luke.
The Death of Lorem Ipsum (Luke Wroblewski)

Tillgänglighet vid autism, ADHD, dyslexi och dyskalkyli

Ofta är det ett snävt urval av förmågor som vi tänker på som tillgänglighet inom digitala tjänster. Som att användaren är blind, har nedsatt syn, skadat färgseende, är döv eller har åtminstone nedsatt hörsel. Men det finns mycket mer.

Hela det kognitiva området rent utav. En del av det kognitiva är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som diagnoserna autism och ADHD. Sen finns demens. Och andra sätt att fungera kognitivt annorlunda som gör det svårt även med vardaglig matematik, eller att man har läs- och skrivsvårigheter .

Neurodiversity and UX: Essential Resources for Cognitive Accessibility (Stéphanie Walter)

Webbinarie: E-handel och det europeiska tillgänglighetsdirektivet (EAA)

Post- och Telestyrelsen (PTS) anordnar ett gratis seminarium via nätet i mitten av september om tillgänglig e-handel. Detta i och med den kommande lagen som populärt kallas LPTT. Mer byråkratiskt heter den Lag (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet.

Datumet är 17:e september och det sker mellan klockan 13-16.
Anmälan görs senast den 13:e september:
Tillgänglig e-handel 2025 - ett webbinarium anordnat av PTS

Bland de som presenterar finner du:

  • Stefan Johansson, Begripsam
  • Emelie Mynde, Riksförbundet FUB
  • Mikael Holmgren Hallqvist, SPSM
  • Lisa Larsson Falk, Post- och telestyrelsen
  • Ilias Bennani, Post- och telestyrelsen
  • Jimmy Freiding, Myndigheten för tillgängliga medier
  • Anna-Karin Arnald, Funka Mera
  • Caroline Lindström, Askås
  • Johan Henriksson, Freja e-id
  • Johan Hetting, Svensk Handel
  • Marcus Jonsson, Post och telestyrelsen

Programmet hittar du här:
Tillgänglig e-handel 2025 (PTS)

Du som tycker 17:e september låter bekant kanske minns att AccessibleEU arrangerar en dag om tillgänglighet och universell utformning samma dag.

Så vem var bäst i augusti 2024?

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?


Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!