Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #49

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #49 – skickat 27:e juni. Facebook-pixel gav 15 miljoner i böter, och vem var bäst i juni?

“Relying on the government to protect your privacy is like asking a peeping tom to install your window blinds.”
– John Perry Barlow

Intro

Hej!

Har du en spårningspixel från Meta? Det hade Avanza och råkade ha den felkonfigurerad i två år. Så nu blev det böter. Tydligen är fyra andra organisationer under samma granskning.Mer om integritet och säkerhet i detta nyhetsbrev.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

 1. Avanza får böta 15 miljoner för Facebook-pixel
 2. Behöver vi CDN fortfarande?
 3. Designdag om tillgänglighet och universell utformning i Sundsvall i september
 4. Vill du köra Webperf-testerna, men bara med Github Actions? Okej då!
 5. Vilka webbplatser var bäst i juni?

Avanza får böta 15 miljoner för Facebook-pixel

Avanza beskriver det själva som ett misstag att Metas spårningspixel fanns där. Det stämmer nog, men säger också något om Avanzas förståelse av dataskydd i relation till hur tredjeparter fungerar på webben.

“[avanza] hävdar också att de personuppgifter som samlats in har raderats hos Meta.”

Att de som slarvat runt med personuppgifter menar att skadan är hanterad på något vis känns igen. Men frågan är hur Avanza på ett betryggande sätt kommit fram till att uppgifterna är raderade?
Avanza gav personuppgifter till Meta – straffas (SVT)

Men Avanza är inte ensamma i sin bristande kompetens i GDPR-frågor. Tidigare har över hundra apotek avslöjats göra samma sak.

Behöver vi CDN fortfarande?

Nu kan man använda ett CDN (innehållsnätverk) av mer än en anledning. Åtminstone fram till HTTP/2 kom var det god praxis att använda ett CDN, och rent utav sprida ut sina filer på valfria andra domän än den där HTML-filen låg på.

CDN gav prestandafördelar, bl.a. för att webbläsarna hade ett begränsat antal samtidiga filer de kunde hämta från din webbplats och att det blev mer parallell nedladdning att lägga exempelvis bilder på en annan domän. Dessutom fanns chansen att din besökare redan hade dina Javascript-ramverk i sin webbläsarcache om du hämtade från samma CDN som en annan webbplats de nyss besökt.

Men nu är läget lite annorlunda. Vi har HTTP/2 som är bättre på prestanda och sedan tre år tillbaka försvann möjligheten att cachade filer ”delades” mellan olika domäner.

Behovet av publika CDN är nära på borta, om du nu inte behöver fördela en stor belastning eller har besökare utspridda över hela jordklotet.

Ett bekymmer som består är också säkerhetsrisken med att bjuda in en tredjepart på sin webbplats. Genom att ladda kod från någon annan låter du dem köra kod jämsides med din webbplats när den är i besökarens webbläsare. Då är det värt att minnas att jQuery har blivit hackade mer än en gång.

Det går att försöka skydda sig mot det SRI (Subresource Integrity), vilket är rätt ovanligt att upptäcka bland webbplatserna hos Webperf.

Public CDNs Are Useless and Dangerous
Compromising Thousands of Websites Through a CDN
Cloudflare: We never authorized polyfill.io to use our name
If you're using Polyfill.io code on your site – like 100,000+ are – remove it immediately

Designdag om tillgänglighet och universell utformning i Sundsvall i september

I mitten av september blir det en heldag om digital tillgänglighet och universell utformning.

Konferensens tema är kunskaps- och kompetensförsörjning inom tillgänglighet och universell utformning, vilket belyses ur flera olika aktörers perspektiv.

Konferensen kommer köras hos Mittuniversitet i Sundsvall men också gå att följa via nätet. Konferensen är gratis som alltid när AccessibleEU arrangerar.

→ Anmälan: Designdag om digital tillgänglighet och universell utformning

Vill du köra Webperf-testerna, men bara med Github Actions? Okej då!

Det finns många sätt att köra Webperf-testerna. Psst! Webperf Core är öppen källkod. Det betyder att du inte blir inlåst hos någon IT-leverantör och kan värna er digitala suveränitet. Bra va?!

Sedan tidigare finns Webperf Core för installation om du råkar vara utvecklare som kör lokalt på din maskin, via Docker och som virtuell maskin.

Men sedan några dagar tillbaka har en medlem i Webperf-communityt fixat en ny möjlighet för dig som vill köra med Github Actions. Det innebär att du inte själv behöver stå för någon egen teknisk infrastruktur. Du behöver bara ett Github-konto och att webbplatsen du vill testa går att nå från det öppna internet.

Med Github Actions är det nu möjligt att köra igång ett eller flera olika tester direkt i GitHub Actions. Förhoppningen är att det blir ännu enklare för dig att komma igång eller köra ett snabbt test på egen hand för att kolla om den senaste justeringen blev som du tänkte dig.

Så här gör du:

 1. Gå till github.com/Webperf-se/webperf_core/
 2. Tryck på knappen "Fork" och följ guiden.
 3. Gå till "Actions" för din nyskapade yta.
 4. På höger sida, leta upp den som heter "Manual - Run test against url".
 5. Tryck på knappen "Run workflow"
 6. Ändra url/adress
 7. Ändra till det/de tester du vill köra.
 8. Ange om du vill ha en detaljerad rapport eller ej.
 9. Klicka på "Run workflow"

Om du kört fast så är communityt samlat på vår Slack. Alla är välkomna oavsett om det är med nybörjarfrågor eller nya klurigheter.

Så vem var bäst i juni 2024?

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!