Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #45

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #45 – skickat 13:e februari. Hur modern är din hantering av teckensnitt och vem var bäst i februari?

”Just like content, interaction design, or web performance, accessibility is a core consideration of creating websites. And—contrary to what many teams assume—it can’t be addressed separately from the rest of the website creation process.”
– Laura Kalbag

Intro

Hej!

Vill du ha din egna Webperf-server? Den som släpptes i april förra året är nu uppdaterad med det senaste av testerna. Om du inte är så tekniskt lagd kan du behöva lite stöd av någon som är van med IT, eller ta stöd av oss i communityt via vår Slack.
Mer om Webperf Core Server, hur du laddar ner den och använder den

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Modern hantering av teckensnitt
  2. Testar du tillgängligheten manuellt ibland?
  3. Lista med AI-robotar som tittar runt på webben
  4. Vilka webbplatser var bäst i februari?

Modern hantering av teckensnitt

Att investera i ett eget teckensnitt må göra den visuella identiteten starkare, men det skapar en långsammare och ofta sämre upplevelse på webbplatsen. Att alls ladda in ett teckensnitt som inte redan finns i besökarens pryl är också problematiskt. Du kanske hört talas om FOUT? Flash of unstyled text. Att det dröjer innan teckensnittet tillämpas på text som redan visas och att det blinkar till.

Ett mer funktionellt sätt är att kompromissa lite med det visuella och nöja sig med ett teckensnitt besökaren redan har som ligger ganska nära det du avser. Man har som strategi att aldrig skicka ett teckensnitt till besökarna.
Modern Font Stacks – The fastest fonts available. No downloading, no layout shifts, no flashes — just instant renders

Tycker du webbtypografi är intressant? A Book Apart har en kollektion av böcker att kolla in.
Typography Essentials

Testar du tillgängligheten manuellt ibland?

Vi i Webperf-communityt brukar påminna om behovet av att inte enbart köra de automatiska testverktygen, utan också ha en process för att kontinuerligt testa det som bara går att hitta manuellt.

Att testa manuellt kan verka avskräckande för den som inte gjort det förut. Men det skadar inte att ge det ett försök. Du kan börja med det formulär som W3C släppt för WCAG-EM (klicka på ”Start New Report”) , exempelvis. Sen finns det ett guidat läge i Accessibility Cloud för att göra manuella tester.

Och du som är nyfiken på vad som går att testa med olika tillgänglighetshjälpmedel kan kolla på nedan länk för en förteckning.
Accessibility Support - Will your code work with assistive technologies?

Lista med AI-robotar som tittar runt på webben

Vi är vana vid att robotar (av mjukvara) kravlar runt på nätet av olika anledningar. I filen robots.txt beskriver vi hur de borde uppföra sig och om de alls är välkomna.

Nu är det fler än sökmotorerna som letar runt. Särskilt har diverse AI-tjänster hamnat i rampljuset på senare tid och exempelvis OpenAI gick i efterhand ut och berättade hur vi som driver webbplatser kan styra hur ChatGPT ska bete sig.

Men ChatGPT är bara en i mängden av robotar. Nedan webbplats ger en lista över vilka robotar som upptäckts. Vi kanske inte ska räkna med att alla respekterar de instruktioner vi sätter i våra robots.txt, men det är värt att ge det ett försök.
Dark Visitors - A List of Known AI Agents on the Internet

Så vem var bäst i februari 2024?

Luleå Tekniska Universitet har släppt ny webbplats och gratuleras till sin tredjeplats bland Utbildning och forskning, samt plats 20 av 699 om man räknar på hela offentlig sektor!

Region Stockholms nysläppta webbplats gick från den ständiga positionen i botten till en femteplats i februari. Femma kanske inte låter så imponerande men regionkategorin är tuff med bland annat Norrbotten och Halland som verkligen fokuserar på de tester Webperf använder. Så grattis Region Stockholm!

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?


Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!