Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #37

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #37 – skickat 15:e juni. SL hotas med vite för dålig tillgänglighet och nya kategorier på Webperf.

“We spend a lot time designing the bridge, but not enough time thinking about the people who are crossing it.”

- Prabhjot Singh

Intro

Hej där, veckan innan midsommar!

Något som seglat upp som en oväntat välbesökt sida på Webperf är den sammanställning av statistik som uppdateras varje månad. Där får du reda på vilka webbanalysverktyg som används i Sverige kontra resten av Norden. Matomo Analytics är tre gånger vanligare i Sverige, och Piwik PRO existerar inte i övriga Norden.

Skillnader i dataskydd ger viss stolthet, där det framgår att Sverige är klart bättre än övriga Norden. Men, inom tillgänglighet enligt axe-core och Pa11y får vi i Sverige skämmas.

Statistik om webbplatser Webperf.se följer

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott

/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Stockholms länstrafik (SL) hotas med vite för dålig tillgänglighet
  2. Påverkas du av EU:s nya tillgänglighetsdirektiv? Det finns kanske en ny kategori för dig!
  3. Vilka webbplatser var bäst i juni?

Stockholms länstrafik (SL) hotas med vite för dålig tillgänglighet

Ännu ett föreläggande om vite från DIGG i enlighet med DOS-lagen har dykt upp. Denna gången mot SL, alltså lokaltrafiken i Stockholms storstadsområde. Enkelt uttryckt betyder lagen att det ska kosta pengar att inte skapa tillgängliga webbplatser och appar.

Respektive brist har något av en prislapp om den inte åtgärdas i tid, vilket framgår av de kalkyler som Webperf publicerade i samband med DIGG:s vitesföreläggande mot Ockelbo kommun och Pajalabostäder tidigare i vår. Just SL har granskats i två år och det återstår en handfull tillgänglighetsbrister, vilket UseIt kommenterar i nedan nyhet:

SL riskerar vite på 700 000 kronor för bristande tillgänglighet (UseIt)

Så hur ser det ut hos annan bolagiserad samhällsservice? Ja det är på gång en uppföljare till konstaterandet att 61% av kommunernas webbsidor är otillgängliga. Där tiotusentals undersidor hos offentligt ägda bolags webbplatser har undersökts. En spoiler redan nu är att det inte ser ut som att SL är direkt ensamma om att ha tillgänglighetsbrister.

Påverkas du av EU:s nya tillgänglighetsdirektiv? Det finns kanske en ny kategori för dig!

Att EU har ett nytt tillgänglighetsdirektiv som ställer krav på tillgänglighet hos privata aktörer inom samhällsviktig verksamhet nämndes i förra nyhetsbrevet. Men först nu syns dessa kategorier på Webperf och de kategorierna är här för att stanna.

Poängen kanske är uppenbar. Men precis som att skattefinansierade verksamheter inte ska få lov att exkludera personer i behov av inkludering, omfattas snart fler delar av samhällsviktig infrastruktur. Som banktjänster, ehandel, internet- och telekomabonnemang, med flera.

Så de ingår i de månatliga sammanställningarna som görs via Webperf från och med juni. Med en förhoppning om att väcka tävlingsinstinkt. De nya kategorierna kan inte inkludera samtliga aktörer i respektive sektor, till skillnad från när de svenska kommunerna jämförs sinsemellan. Men om någon saknas för att göra urvalet bättre är det inte konstigare än att höra av dig via vår Slack-kanal.

Så vem var bäst i juni 2023?

Ett gäng nya kategorier har lagts till nu i juni. Det är den typen av organisationer som lyder under EU:s nya tillgänglighetsdirektiv från och med 2025. Du hittar dem i slutet av nedan lista.

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!