Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #33

Webperf #33

Nyhetsbrevet Webperf #33 – skickat 23:e februari 2023. Om en gratiskurs hos WebpageTest, att EU-parlamentet inte gillar kommissionens avtalsplan med USA om personuppgifter och att DIGG berättar om tillgänglighet vid upphandling.

”Webbprestanda är av yttersta vikt för att säkerställa en positiv upplevelse för besökare på en webbsida och för att öka konverteringsfrekvensen.”

- ChatGPT, argumenterar med auktoritär röst

Intro

Hej!

Nu börjar det bli ljust ute efter arbetstid och skåningarna börjar förklara för resten av landet att våren redan är på plats i södra Sverige.

Om du tillhör gruppen som ännu inte riktigt har självförtroendet inom webbanalys kanske en gratis masterclass i Google Looker Studio är värd din tid. Det kan ge dig tips på hur en instrumentpanel skulle ge dig den verksamhetsspecifika överblick du behöver.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott

/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Kurs i webbprestanda? WebpageTest erbjuder en helt gratis!
  2. Inkluderande designprinciper och tillgänglighet
  3. EU-parlamentariker inte imponerade över kommissionens plan att godkänna personuppgifter i amerikanska molntjänster
  4. Finland sablar ner Google Analytics
  5. Vilka webbplatser var bäst i februari?

Kurs i webbprestanda? WebpageTest erbjuder en helt gratis!

En gratis kurs kallad Lightning-Fast Web Performance börjar få uppskattande kommentarer på nätet. Kursen hålls av Scott Jehl på WebpageTest och du lär dig att analysera en webbplats hastighet, fixa brister och övervaka regressioner över tid.

Lightning-Fast Web Performance Online Course

På temat webbprestanda kanske inspelningen av ett webbisar med Alex Russell, Henri Helvetica, Sia Karamalegos, Yoav Weiss och Estela Franco kan locka?

State of Web Performance February 2023 (Youtube)

Inkluderande designprinciper och tillgänglighet

Har du sett Inclusive Design Principles? De har släppts med en öppen licens om du vill återanvända dem. Och du som varit med ett tag tänker säkert på Gov.uk’s designprinciper, om inte annat så finns de här.

Tycker du att det är svårt att förklara och försvara insatser inom webbtillgänglighet? Ett alternativt sätt att se på saken är att poängtera den en gammal sanning att tillgänglighetsförbättringar också leder till bättre onpage-optimering inom SEO. Att sökmotorers spindlar varken har möjligheten att se eller höra är visserligen allt mindre sant med tanke på teknikutvecklingen.

Accessibility is the Future of Search

En annan bra resurs inom webbtillgänglighet som dykt upp på senare tid är This is WCAG som hjälper dig att bygga och testa konsekvent mot WCAG-riktlinjerna.

Och Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) har släppt inspelningen från Digg forum i mitten av februari och avhandlade digital tillgänglighet vid upphandling.

Digital tillgänglighet och upphandling

EU-parlamentariker inte imponerade över kommissionens plan att godkänna personuppgifter i amerikanska molntjänster

EU har hållit på i ett årtionde med att bereda väg för att våra personuppgifter ska kunna lagras i amerikanska bolags molntjänster. Tänk att det var 2013 som Max Schrems lämnade in sin första klagan, riktad mot hur Facebook handskas med EU-invånares personuppgifter. Två år senare var Schrems 1-domen ett faktum. Ytterligare några år senare, i juli 2020, var uppföljaren Schrems 2-domen också ett faktum i EU-domstolen. Men EU-kommissionen har inte gett upp än.

Våren 2022 förklarade USA:s president Biden och EU-kommissionens ordförande von det Leyen att de nog snart skulle komma överens. Under hösten kom då en presidentorder från Biden om att USA skulle börja bete sig. Svaret var omedelbart att den påstådda ”domstolen” var fejk och att USA:s president inte har den lagstiftande rollen, vilket krävs i det här fallet.

På lucia-dagen i december kom EU-kommissionens första utkast på hur de skulle kunna klassificera skyddet av våra personuppgifter i USA som adekvat.

Det senaste i denna såpopera är att EU-parlamentets utskott för ”Civil Liberties, Justice and Home Affairs” inte vill att kommissionen genomför detta tredje försök att se USA som kompatibla gällande dataskydd.

Vad är det de invänder mot? Jo, de anser att dataskyddsramverket:

”…fails to create actual equivalence in the level of protection” offered under the EU General Data Protection Regulation and urged the European Commission to only adopt a decision when ”meaningful reforms were introduced, in particular for national security and intelligence purposes” on the part of the U.S.”

MEPs urge European Commission to reject EU-US adequacy

Finland sablar ner användning av Google Analytics

Är du en av alla som funderar på Google Analytics 4? Då kanske det i kombination med tidigare nämnda friktionen inom EU kring ett eventuellt adekvansbeslut till USA är intressant att Google Analytics dömts ut av ännu ett EU-land, nämligen Finland.

Läs pressmeddelandet från Finlands dataombudsmannen:

Biträdande dataombudsmannen gav en anmärkning om att uppgifterna om materialsökningar på bibliotek förmedlades till det amerikanska företaget Google

Så vem var bäst i februari 2023?

Orust släppte en ny webbplats i slutet av januari och ligger i februari på plats 52 av 290. I januari låg de på plats 92, så de har verkligen ryckt upp sig.

Sundsvall Energi släppte nytt i januari och har i februari en 38:e plats i sin kategori bland 450 andra, med 4,14 av 5 i totalbetyg.

Alla kategorier av webbplatser:

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!

Till toppen