Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #23

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #23 – skickat 21:e april 2022.

”As great as your interface is, it would be better if there were less of it.”
- Alan Cooper, gränssnittsdesigner

Intro

Klura lite på ovanstående citat. När utmanar vi våra antaganden som bygger upp hela vår yrkesidentitet? Nu i tider av, för somliga, nya förhoppningar om att ett tredje avtal mellan USA och EU kring personuppgifter skulle lösa ut GDPR-frågor många av oss helst önskat bara försvann. För visst har du också undrat varför i hela friden varje webbplats behöver be om lov att ha ”ofarliga” cookies? Särskilt med tanke på webbläsarnas inbyggda funktion do-not-track?

Golden Krishna sa det bra redan i sin boktitel – The Best Interface Is No Interface. Varför fråga när vi inte borde bry oss om svaret?

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

 1. Det är valår: Moderaterna har tagit täten på webben och Vänsterpartiet är sämst
 2. Byråkratisk inspiration från Region Norrbotten
 3. Tjänstevillkor som ingen läser – ny webbstandard?
 4. Vilka webbplatser var bäst i april?

Det är valår: Moderaterna har tagit täten på webben och Centerpartiet är sämst

Vi har nu en speciell grupp av sidor på Webperf så det ska bli enklare att jämföra de partier som detta valår redan finns i Sveriges riksdag. De som enligt en klassisk höger-vänster-skala placeras till höger är i april bättre på att bygga webbplatser. Samtidigt har valrörelsen knappt börjat ännu.

Bäst av riksdagspartierna 21:a april 2022:

 1. Moderata samlingspartiet – 4.17 av 5
 2. Miljöpartiet de gröna – 3.99 av 5
 3. Kristdemokraterna – 3.81 av 5
 4. Liberalerna – 3.80 av 5
 5. Sverige­demokraterna – 3.51 av 5
 6. Sveriges social­demokratiska arbetareparti – 3.19 av 5
 7. Vänsterpartiet – 3.18 av 5
 8. Centerpartiet – 3.12 av 5

Bäst av riksdagspartierna just nu?

Graf över hur riksdagspartierna utvecklats de senaste månaderna

Ovanstående graf visar hur riksdagspartierna utvecklats de senaste månaderna. Detta följer Webperf-communityts egen Per Ranch extra noga. Per är också en av de som bygger webbplatser som parkerar högt på Webperfs listor. Se exempelvis Sorundanet Nynäshamns kommunparti som ägt förstaplatsen väldigt länge i den politiska kategorin.

Byråkratisk inspiration från Region Norrbotten

Vill du få till ett beslut om att bygga en klart bättre webbplats? Det vill även Region Norrbotten som i december hade ett högst byråkratiskt ”förslag till beslut” till sin regionstyrelse. Du som jobbar i offentlig sektor känner troligen igen dig i att hämta ett beslut för att få lov att göra något ni på din nivå i organisationen har svårt att enas kring.

Tjänstepersonerna i Region Norrbotten konstaterar att organisationen riskerar att få betala vite ifall de inte börjar leva upp till DOS-lagen, men också hur de ligger till i jämförelse med de tjugo andra regionerna i Sverige:

“På motsvarande sätt hamnar norrbotten.se sämst till av alla regioner när tillgänglighetsgranskaren Funka Nu analyserar vår webbplats. När företaget Webperf betygsätter regionernas webbplatser utifrån webbstandard, tillgänglighet, prestanda, integritet och säkerhet hamnar norrbotten.se på plats 18 av 21.”
– Revidering av webbplatsen norrbotten.se (PDF, 2021, www.norrbotten.se/publika/lg/verk/Kansli/Lst/2021/Ärenden%20och%20bilagor%20211214/Revidering%20av%20webbplatsen%20norrbotten.se%20-%20styrelseärende.pdf)

Det finns säkert ett och annat värt att kopiera för många av oss ur ärendet till regionstyrelsen i Region Norrbotten.

Revidering av webbplatsen norrbotten.se (PDF, 2021)

tosdr.txt – Tjänstevillkor som ingen läser – ny webbstandard?

Ingen läser din ToS. ToS? Terms of Service, alltså, det där vi inte läser.

Kan det bli ”servicevillkor” eller ”tjänstevillkor” på svenska? Nu finns en ny variant av möjlig webbstandard där man i en webbplats rotkatalog kan placera en fil som heter tosdr.txt för att förklara just det. Vad som är tjänstens villkor för att bedriva tjänsten som sådan. Eller ”Terms of Service”, ToS, som det heter på engelska.

Detta används exempelvis av populära plugin till webbläsare som Google Chrome eller Chromium-baserade webbläsare likt Microsoft Edge och tillägg som DuckDuckGo Privacy Essentials för att klassificera webbplatser.

tosdr.txt - A new way to crawl your service — Terms of Service; Didn’t Read

Så vem var bäst i april 2022?

Vart fjärde år är det enkelt att fastna i att vi har ett valår. Att vi väljer till kommunen, landstinget och riksdagen. Men vi bevakar många andra kategorier av webbplatser på Webperf.

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Visste du att Webperf har en sida med tips om konferenser?

Letar du läsning för hängmattan under våren?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!