Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #22

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #22 – skickat 17:e mars 2022.

”Design adds value faster than it adds costs.”
— Joel Spolsky, webbprogrammerare, skribent och skapare av Trello

Intro

Hej!

Vi lever i en osäker tid för närvarande med tanke på Rysslands invasion av Ukraina. Många av oss som jobbar med webb gjorde vissa förberedelser redan under covid-pandemin vi kan ha nytta av igen. Exempelvis den kostnadsfria kriswebben som Sitevision, Limepark, Webperf och några till tog fram för två år sedan. En genomtänkt kriswebb gör dig till ett mindre enkelt byte vid en överbelastningsattack.

Ifall du vill prata krisberedskap med andra som bygger webbplatser kan det vara värt att ta kontakt med andra i vår Slack-kanal. Där finns expertis från stora som små myndigheter, och folk från näringslivet som kan komma med input.

Mars nyhetsbrev handlar om webbanalysverktyg, en ny listning om hur duktiga webbyråerna är uppdelade efter vilka CMS de fokuserar på och de vanliga månadsrapporterna.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott

/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

 1. Den eviga frågan om webbanalys-verktyg
 2. Bästa webbyrån på Sitevision och Optimizely / Episerver?
 3. Vilka webbplatser var bäst i mars?
 4. Konferenser under vår och försommar

Den eviga frågan om webbanalys-verktyg

Just nu är det många som bekymrar sig över att Universal-versionen av Google Analytics kommer att stängas ner första juli 2023, enligt Google. Visst kan man då välja att migrera till Google Analytics version 4. Men klura igenom om du inte lika gärna kan välja något av de Google Analytics-alternativen som finns. Vi har en del material om Matomo och Vizzit på Webperf. Samt en kanal om webbanalys i vår Slack.

Med tanke på att land efter lands dataskyddsmyndigheter kommer fram till att Google Analytics inte funkar med GDPR är det nog smart att ta en rejäl funderare innan man fortsätter med Goggle Analytics version 4.

Bästa webbyrån på Sitevision och Optimizely / Episerver?

En nyhet de senaste veckorna är att vi nu på Webperf listar en annan sorts topplistor och de är avsedda att få de svenska webbyråerna att kvickna till nog mycket för att börja tävla sinsemellan. Det är vad vi hoppas på i alla fall.

Inledningsvis kan man se hur välbyggda Sitevision-partners och Optimizely-partners egna webbplatser är. Kanske kan det bidra till att lågpresterarna rycker upp sig, samtidigt som vi alla blir duktigare på att bygga bra webbplatser på rutin?

Vilken Sitevision-partner är då bäst?

Ja du som har hängt med på Webperf ett tag har nog märkt att Limepark är både aktiva i communityt runt Webperf men brukar också bygga webbplatser åt kunder som placerar sig högt i respektive kategori. Limeparks egen webbplats är inget undantag och ligger först av alla Sitevision-partners, följt av Delorean och Soleil.

Innan man väljer en leverantör på den sämre halvan av skalan gör man nog klokt i att ställa både sig själv och dem frågan varför de befinner sig på just den positionen. Om de konkurrerar om lägsta pris framför hög kvalitet kanske det är ett godtagbart svar.

Topp 5 av Sitevision-partners:

 1. Limepark 4.31 av 5
 2. Delorean 4.16 av 5
 3. Soleil 4.08 av 5
 4. Bouvet 4.03 av 5
 5. Nobox 3.94 av 5

Se aktuell topplista: Bäst av Sitevisionpartners?

Vem är bäst på Optimizely / Episerver?

Optimizely, alltså CMS:et vi i Sverige brukade kalla för Episerver och dessförinnan Elektropost, har förstås en stark bas med webbyråer och IT-bolag som behärskar tekniken. Även här får Delorean nöja sig med en andraplats men topplistans betyg liknar varandra mellan Sitevision och Optimizely.

Topp 5 på Optimizely / Episerver är i mars:

 1. Metamatrix 4.43 av 5
 2. Delorean 4.16 av 5
 3. Winston 4.08 av 5
 4. Bouvet 4.03 av 5
 5. Awave 3.95 av 5

Se aktuell topplista: Bäst av Optimizely-partner?

Så vem var bäst i mars 2022?

Konferenser under vår och försommar

Visste du att Webperf har en sida med tips om konferenser?

Här följer de som arrangeras fram till sista maj:

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du vårläsning?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!