Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #12

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #12 - skickat 7:e maj, 2021.

”Content precedes design. Design in the absence of content is not design, it’s decoration.”

- Jeffrey Zeldman

Intro

Du som har en webbplats som listas på Webperf kommer denna månad att märka att det nya testet inom informationssäkerhet påverkar det nya kategoribetyget “Integritet & säkerhet”. Vi siktar på att även förekomst av security.txt ska påverka detta betyg under året.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott

/Webperf crew

Artikel: Vem värnar användarnas integritet & säkerhet, egentligen?

Sedan Valborg har Webperf ett nytt betyg, vad vi kallar för kategoribetyg, som sammanfattar två betyg inom integritet och säkerhet. Det är en webbplats genomsnittliga betyg av Webbkoll-testet och det nyare testet PageXray. En bra mix av värnandet av användarens personliga integritet, främmande länders tredjeparter och informationssäkerhet i största allmänhet.

Detta betyg finns i botten av månadsrapporterna från och med nu, men då är det istället det genomsnittliga betyget de senaste 15 veckorna det handlar om. Betyget på respektive webbplats sida på Webperf är bara det senaste testet av respektive sort.

Mer om det nya testet:

Integritet & säkerhet – nytt betyg på Webperf

Så vem var bäst i maj 2021?

De som stack ut i maj månads körningar är nykomlingarna Nimble Initiatives som hoppade direkt upp i täten bland IT-bolag och webbyråer, men också webbyrån Whitespace som tillsammans med Helsingborgs stad tagit fram Municipio. En öppen webbplattform för offentlig sektor.

WebAIMs tillgänglighetstest av en miljon webbsidor

WebAIM gör ett årligt test av en miljon webbplatser. Det är alltså en automatisk granskning precis så som vi gör på Webperf. Det innebär att det finns brister i exakt vad som går att upptäcka, men är ändå av intresse i och med att bristerna är så uppenbara att de går att hitta automatiskt.

På nedan länk kan du ta del av hur det gick i år. Men tänk bara på det att hälften av formulären de undersökt inte har korrekta etiketter. Webbindustrin har en lång väg kvar att gå för att skapa tillgängligt innehåll.

WebAIM: The WebAIM Million - An annual accessibility analysis of the top 1,000,000 home pages

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!