Gå direkt till sidans huvudinnehåll

HTTP/2 kommer ge snabbare webbplats

HTTP/2 är baserat på Googles initiativ SPDY vilket redan i namnet antyder vad som är viktigt - hastighet. HTTP är en förkortning som står för Hypertext Transfer Protocol.

Utan att gå in på massor av nätverk så är protokollet det som gör att en webbserver och webbläsare kan prata med varandra över internet. Utan HTTP hade vi inte haft webben.
Andra protokoll du kan ha hört talas om är FTP (File Transfer Protocol) vilket var ett av sätten att hämta eller skicka dokument till en server på internet. Det FTP saknar jämfört med webben, och hypertexten, är att det är mer av en utdelad hårddisk med dokument - länkarna mellan dessa dokument saknas, därav "The Web" som i ett spindelnät.

I fallet med HTTP/2 och den nu konkurrerande SPDY valde Google att följa sitt motto "Do no evil". Google förklarade högtidligt förra månaden att man kommer att lägga ner SPDY, för att istället omfamna den mer neutrala HTTP/2. Om man ser mindre ondsint på Google så har de i många fall motiverat sina nedläggningsbeslut med att deras initiativ gjort nytta och läggs ner för att de inte längre behövs. Nu senast när Google Code förklarades som stoppat så var Google nöjda med att det nu fanns ett fungerande ekosystem av andra leverantörer och hjälpte rent utav till med att flytta sina kunder till Github.

Den version av HTTP vi har idag är 1.1 vilket standardiserades 1999 och det är ju oerhört mycket som hänt med webben sedan dess. Det är inte riktigt läge att du redan nu våldför dig på din webbplats för att följa det nya protokollet. Snarare är det en fråga som kan vara värt att bevaka - inte minst om även du bryr dig om webbprestanda eller sökmotoroptimering.

Mer om HTTP/2