Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Förlustfri bildoptimering för WordPress

Förlustfri bildoptimering för WordPress

Nu har Yahoos tjänst Smush.it förändrats vilket brutit mångas arbetsflöde för att enkelt göra förlustfri optimering av bilder på webben. Med "förlustfri" avses att man inte med blotta ögat ska kunna se att bilden försämrats genom sin minskade storlek.

För oss som kör Wordpress kan det dock vara värt att utvärdera tillägget Ewww Image Optimizer. Jag har installerat det och det ser lovande ut än så länge, men feg som jag är så tog jag en säkerhetskopia på hela webbplatsen innan :)

Så här funkar bildoptimeringen med Ewww Image Optimizer

När du först installerar tillägget kan det vara en god idé att låta den gå loss på alla befintliga bilder. Den kan med andra ord optimera din webbplats samtliga bilder i bulk. Detta bör du köra när din webbplats inte har fullt upp med besökare då det tar en del kraft från servern.

Det negativa du kommer märka av är att bilduppladdningen blir trögare än vanligt. Detta beror på att bilderna optimeras direkt när de laddas upp, så du får vänta en stund extra vilket jag skulle påstå är värt det. PNG tar längre tid att optimera än JPG, men låt inte det påverka ditt val av format.

Så hur är kvaliteten? Jo, jag har jämfört särskilt PNG-bilder som jag optimerat manuellt med ImageOptim och resultatet är vad jag kan se identiskt. Filstorleken är även den i princip identisk på de bilder jag testat. Med andra ord är jag nöjd.

Att man kan få Wordpress att optimera åt en gör åtminstone jag som en extra säkerhetsåtgärd, kör likt förbaskat med ImageOptim (för Mac) och följer alla 4 optimeringspunkter för bilder jag skrivit om tidigare.