Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Varför ska en webbsida ladda på under en sekund?

En argumentation för fokus på webbprestanda och användbarhet.

Bättre samarbete med sökmotorer

En vinkel på varför det är viktigt för dig är sökmotoroptimering (så kallad onpage-optimering). Google ger dig en viss tid för deras indexering. Då är det ju bra om de hinner med många sidor, eller hur?

För att löpande hålla koll på sökjättens resonemang kring webbprestanda är det Ilya Grigorik du ska följa.

Bättre användbarhet på webbplatsen vilket leder till högre konvertering

En annan är för användarens skull. De tappar känslan av flyt och upplever att de väntar ungefär när det gått 1 sekund. Då riskerar man att tappa sin användare innan de uppnått det du eller hen ville med besöket.

Rekommendationen är att servera en sida på cirka 0,1 sekund. Då upplevs det som att interaktionen är omedelbar. Upplevelsen mellan 1–10 sekunder är att man väntar, även fast studier visar att de flesta klarar av att hålla koncentrationen på vad de håller på med så börjar tekniken att irritera användaren.

Slösar inte med webbserverns resurser

En ovanlig vinkel på varför en webbplats ska ladda snabbt är för att webbservern som skickar sidan inte kan hantera obegränsat med samtidiga överföringar. Det faktiska antalet varierar förstås med hur kostsam lösning man har men det finns potential att sänka sina serverkostnader, klara sig längre på befintliga servrar eller kanske att vara mer redo för en trafiktopp vid en kris eller lyckad kampanj.

Gratis verktyg för att mäta en sidas laddningstid

Till toppen