Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Bästa och sämsta kommunen på webben

Publicerade nyligen en lista över alla kommuners betyg enligt Google PageSpeed. Nu tänkte jag gräva fram mer jämförelsedata och sätta siffrorna i proportion till något påtagligt, nämligen en mobil uppkoppling på max 3 Mbit/s enligt Bredbandskollen.

Värt att komma ihåg att man ibland på landsbygden inte är i närheten av dessa hastigheter, vilket också kan inträffa inne i städer där det också kan vara dålig mottagning.

Räkneexempel: 1,5 Mbit/s nedladdning och 120 millisekunder latens per överföring. Det betyder att man kan ladda hem cirka 0,15 Mb per sekund och att det tar en tiondels sekund i väntetid per fil som ska skickas till besökaren.

Det genomsnittliga betyget bland kommunerna var 67,2 av 100. Nedan kan du se medel för respektive mätvärde. Överlag känns det som att den övre hälften gör ett rätt bra jobb men den nedre fjärdedelen har en hel del att ta tag i. Ytterst få gör riktigt bra ifrån sig på samtliga mätvärden.

Bäst är Orsa kommun på 96 av 100 poäng, Lidköping och Trollhättan har 92 poäng. I botten hittar vi Nordmaling, Västervik, Hörby, Traneby och Ovanåker som har 20–32 poäng.

Här har du alla kommuner i en lista.

Mängd Javascript som laddas in

853 Kb i medel var att skicka Javascript-filer vilket tar 5,7 sekunder att föra över i okomprimerat skick.

Medan Vaxholm endast laddar in 3 Kb tycker Orust, Falkenberg, Kävlinge, Hörby och Malung-Sälen att man kan skicka cirka 3 Mb, det vill säga nästan tusen gånger mer än Vaxholm.

Här har du alla kommuner i en lista.

Storlek på HTML-dokumentet

76 Kb i medel är storleken på själva HTML-filen med sidans innehåll. Om man bortser från att textfiler ofta skickas i komprimerat format så skulle det ta cirka 0,5 sekunder.

Orsa skickar 2,5 Kb med HTML-kod vilket är väldigt lite. Västervik, Kiruna och Forshaga skickar mellan 400–720 Kb vilket kanske är i längsta laget.

Här har du alla kommuner i en lista.

Antalet värdar

6,7 st i medel vilket betyder att man använder sig av fler domäner än sin egna. Det beror troligen på att man laddar in stödfiler, som jQuery, från innehållsnätverk, att bilder ligger på en annan domän. Detta kan i lagom utsträckning göra att man kan skicka fler filer samtidigt till besökaren, något som inte hjälper alls om besökaren har en långsam anslutning.

Tretton kommuner har endast en värd, nämligen sig själva, vilket tyder antingen på en väldigt okomplicerad webbplats eller att man inte brytt sig om att sprida ut sina statiska filer på innehållsnätverk för samtidig sändning. Den andra ytterligheten är Borås som har 24 värdar vilket knappast är optimerat om man inte skickar enorma mängder med filer till skrivbordsdatorer.

Här har du alla kommuner i en lista.

Antalet filer

55 st i medel vilket blir 6,6 sekunder i att vänta på att filer ska skickas till besökaren då varje fil tar 0,12 sekunder i latens.

Orsa har bara 6 stycken filer, Trollhättan har 13. Ytterligheten är Dals-Ed som har 247 vilket i räkneexemplet blir 247*0,12 sekunder för att räkna ut väntetid. 30 sekunder i väntetid på dessa filer…

Här har du alla kommuner i en lista.

Storlek på anslutning

5,8 Kb i medel vilket är cookies och själva anslutningen/handskakningen för att webbservern ska skicka en sida till en besökare. Detta tar i praktiken nästan ingen tid alls.

Orsa har 0,4 Kb i anslutningsstorlek och topp-tio är alla under 2 Kb. Däremot har Linköping, Motala, Dals-Ed, Falkenberg och Vellinge alla drygt 15 Kb i anslutningsstorlek vilket är lite märkligt.

Här har du alla kommuner i en lista.

Längd på sidtitel

30 tecken i snitt vilket är med god marginal under rekommendationen om maximalt 70 tecken.

Bollnäs sidtitel är kort och gott “Start” vilket så klart inte är alls bra. Sedan finns det några stycken som tycker allt annat än sidans namn är viktigt bland de första 70 tecknen, Skurup exempelvis “Nils Holgerssons hembygd, framtidskommunen mitt i en dynamisk gränsregion | Skurups kommun”. Ett flertal kan ta bort onödigt innehåll i sina sidtitlar.

Här har du alla kommuner i en lista.

Storlek på CSS/stilmall

302 Kb i snitt vilket tar 2 sekunder att ladda ner.

Åre har bara 1,5 Kb till stilmall. Umeå, Malmö, Malung-Sälen och Borås skickar alla över 1 Mb med stilmallar. Att jämföra i sammanhanget är att min 150-sidiga bok är en tredjedel så stor som dessa stilmallar…

Här har du alla kommuner i en lista.

Tyngd på bilder

810 Kb i snitt vilket tar 5,4 sekunder att skicka till en besökare.

Gnosjö, Orsa och Sotenäs skickar 50 Kb med bilder. På 50 Kb får man knappt med en bild förutom logotypen. Nordmaling däremot skickar 9 980 Kb, alltså nästan 10 Mb, med bilder vilket tar en minut att ladda in. Bjuvs skickar 9 500 Kb, Trosa 8 730 Kb och Håbo 6 300 Kb.

Här har du alla kommuner i en lista.

Storlek på Javascript

853 Kb i snitt, något som tar 5,7 sekunder att skicka till en besökare. Det är också vanligt att dessa Javascript ska köras innan annat kan visas upp på skärmen vilket ytterligare förlänger väntan.

Vaxholm skickar bara 2,7 Kb, mer normalt är tvåan Mönsterås på 22 Kb och Ulricehamn med 24 Kb. Orust skickar dessvärre hela 3 600 Kb med Javascript, Falkenberg 3 520 Kb, Kävlinge 2 853 Kb och Hörby 2 636 Kb med Javascript.

Här har du alla kommuner i en lista.

Antalet filer för CSS/stilmallar

7,5 i snitt och det blir ungefär 1 sekund i väntetid innan dessa filer börjar skickas.

Borlänge och elva andra kommuner skickar en enda stilmall, vilket borde räcka för alla webbplatser om man planerar för prestanda. En enda stilmall ger förutom dess tyngd att ladda hem endast 0,12 sekunder i väntetid på den enda filen.
Grästorp, Linköping och Lessebo som skickar mellan 25–31 filer med stilmallar får då en väntetid på mellan 3–3,7 sekunder i onödig fördröjning.

Här har du alla kommuner i en lista.

Antalet Javascript-filer

12,6 filer i snitt vilket blir 1,5 sekunder bara att sitta och vänta på att filerna ska börja skickas från webbservern.

Jokkmokk skickar en enda Javascript-fil. Falkenberg, Kävlinge och Orust skickar 35–97 stilmallar vilket multiplicerat med 0,12 sekunder i väntetid blir 4,2–11,6 sekunder i onödig väntetid.

Här har du alla kommuner i en lista.

Antalet statiska filer

45,5 i snitt. Det är ofta bilder detta handlar om, Javascript och stilmallar. Dessa filer väntar man i snitt 5,5 sekunder på att de ska börja skickas.

Hudiksvall har 4 statiska filer, Orsa 5 och Mullsjö 9. Dals-Ed, Orust, Hörby, Motala, Kävlinge och Falkenberg skickar alla mer än 100 statiska filer, Dals-Ed hela 195. För att minimera väntetiden är det bra att försöka inte ha så många unika filer, exempelvis ikonbibliotek behöver vara CSS sprites istället för hundra småbilder.

Här har du alla kommuner i en lista.

Övriga data

24 Kb i snitt (av de 130 som skickar data) vilket säkert i detta fall handlar om att vissa har extra teckensnitt de skickar till besökaren. Detta tar 0,16 sekunder att överföra.

Endast 130 av 290 kommuner skickar övriga data. Mellerud och de följande 25 kommunerna skickar alla mindre än 0,5 Kb vilket gör att fördröjningen innan materialet skickas är ett större problem än det ynkliga innehållet. Arjeplog, Pajala och Habo skickar cirka 200 Kb.

Här har du alla kommuner i en lista.

Den genomsnittliga kommunwebbplatsen tar alltså 27,58 sekunder att ladda in allt som allt.

Till toppen