Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Talar på Webbstrategidagarna Offentlig sektor i september

Talar på Webbstrategidagarna Offentlig sektor i september

För dig som känner dig pepp på att höra mer om mätbar kvalitet på webben, prestandabudget, hygienfaktorer och udda webbanalys i största allmänhet så kommer jag hålla ett “expertanförande” i september.

Arrangemanget är Webbstrategidagarna offentlig sektor 2015 och du kan anmäla dig redan nu - ja, det är fler än jag som pratar :)

Bland de andra grymma talarna så är det keynote-talaren Sarah Lay jag ser mest fram emot att lyssna på, allt om innehållsstrategi faller jag pladask för.

Hur jobbar man med webbanalys i offentlig sektor, och vad är de vanligaste missarna?

Jag kommer försöka vara så konkret som möjligt i mitt anförande, och droppa mängder med tips att ta med sig hem. Förhoppningsvis spelas detta in så folk kan ta del av det hela i efterhand.

Så här beskrivs min programpunkt av arrangören:

Webbanalys – bestäm en lägstanivå och jobba med ständiga förbättringar

  • Modell för mätning och analys av offentlig webb – så sätter du användarens behov i första rummet.
  • Från målformulering, rapporter och analys till genomförande.
  • Offentlig webbs 10 vanligaste prestandaproblem – hur hittar du problemen och vilken kan lösningen vara?

Marcus Österberg, Expert och utvecklingsledare, Västra Götalandsregionen

Som offentlig organisation kan det vara svårt att mäta vad som egentligen är bra och vilka mål som man ska arbeta emot – hur ska du förhålla dig till detta? Marcus presenterar ett förslag som innebär att man fokuserar på verksamhetsmål och därefter kompletterar med mätning av hygienfaktorer.
Marcus har jobbat med webb och intranät i en eller annan form sedan slutet på 90-talet, både inom privat och offentlig sektor. Idag arbetar han som produktägare för sök och webbanalys på Västra Götalandsregionen. Han är en visionär med entreprenöriell bakgrund och med bred erfarenhet av att implementera ny teknik som skapar nytta. 1999 startade han sin första blogg där han skriver om digitaliseringens möjligheter. Han är författare till den nyutkomna boken ”Webbstrategi för alla” (2014).

Punkten "Offentlig webbs 10 vanligaste prestandaproblem" grävs just nu

Under våren och sommaren kommer jag genomföra en massor och relativt automatiserad webbanalys av 651 webbplatser som tillhör offentlig sektor, detta på jakt efter data om vad de flesta kan förbättra. Resultatet släpper jag under mitt anförande tillsammans med förslag på lösningar. Därmed kommer alla kommuner, landsting och alla andra myndigheter jag lyckats samla på mig ingå i min kontroll.

Tanken är att kolla in åtminstone 10-20 sidor per webbplats för att se om felen är systematiska. Ett av problemen med min kommunkoll är ju att den bara tittar på startsidorna - som oftast är sämst - vilket inte är representativt varken för webbplatserna i stort eller var lejonparten av trafiken går.

Här finns mer information om den blivande boken Användarcentrerad webbanalys, där kommer jag återanvända delar av grävet men också gå in på fler detaljer än man har chansen till under en föreläsning. Just nu uppe i 120 sidor :)

Till toppen