Solen värmer på kinderna, fåglarna kvittrar av lycka, knoppar börjar slå ut på träden och Studera.nu har återigen kraschat.
Vissa grejer är regelbundna som få, och att vara driftansvarig för sajter som vid korta tidsperioder har hysteriskt mycket mer användare måste vara onödigt spännande.
Andra som jag antar har lite av samma problem är Skatteverket nu i deklarationstider, internetbankerna i månadssluten, Aftonbladet under tsunamin 2004 med flera.
Att drifta ens en normal webbplats behöver inte heller det vara särskilt förutsägbart.
Den enda erfarenhet jag har själv där jag var "driftansvarig" var festivalinfo som vid en enskild dag mitt under högsäsong plötsligt fick dubbelt så många besökare.
Egentligen behövde det inte vara något problem om det inte vore för att så gott som samtliga av de extra besökarna den dagen kom in direkt via sökmotorerna till den sämst trafikoptimerade sidan på webbplatsen - nämligen sökfunktionen.
Istället för några få databasanrop per genomsnittlig sidvisning blev det 100% ökning av trafiken till en undersida som hade 4 gånger så många databasanrop som alla var avsevärt mer komplexa. Detta i kombination med att ha webbplatsen på ett webbhotell, Loopia i detta fallet, begränsning till max 15 samtidiga anrop mot MySQL-databasen gjorde inte livet lättare.
När man råkar ut för detta handlar det oftast om plötsliga inlänkar från större sajter, så kallad Slashdotning efter en sajt som ofta sänker mindre sajter när de länkar, alternativt en tillfällig händelse som vid sökning på sökmotorerna resulterar i att ens webbplats är ypperligt sökmotoroptimerad. I festivalinfos fall var det det senare, närmare bestämt en skandal-nyhet hos merparten av nyhetsmedia som skapade ett sug efter mer information och där råkade festivalinfo ligga i topp.
Det som räddade dagen var att jag hade en extern tjänst som varnade via mejl om webbplatsen inte betedde sig väl och att jag hade statistikverktyget Google Analytics. Mitt interna system för att följa upp webbplatsens användande fungerade lika dåligt som sajten under hög belastning då de delade resurserna på webbhotellet.
Tack vare att Google Analytics kunde avfärda tanken kring en överbelastningsattack och istället visa exakt vilken del av sajten som behövde optimeras.
Har du råkat ut för prestandaproblem och har tips på lösningar?