Gå direkt till sidans huvudinnehåll

CSS-testet är nu uppgraderat

CSS-testet är nu uppgraderat

Ut med det gamla och in med det nya. Nu kommer en efterlängtad uppfräschning i hur Webperf testar ifall en webbplats CSS-kod följer webbstandard.

EDIT januari 2021:
Nedan beskrivet CSS-test visade sig ha en hel del svagheter med att upptäcka uppenbara felaktigheter. Dock var det i mindre utsträckning orättvist mot de som använde modern webbstandard. Den kanske största nackdelen var att den bara kollade på inline-CSS, vilket vissa anser i sig är dålig praxis. Alltså, de som undvek inline var mindre exponerade för att få sina brister påtalade. Detta är nu fixat.
Mer om korrekt CSS och det senaste CSS-testet »


Det finns nog ett gäng som använder Webperf som referens som blir glada av att nu byts det gamla CSS-testet ut mot det något modernare (men ännu inte helt officiella) CSS-testet från W3C. Vissa nypublicerade webbplatsers angivna antal fel på CSS kommer att bli noll, andra kommer att sjunka från flera hundra till en handfull.

Påverkar betygen

Mest extremt kanske det var för Trelleborgs nysläppta webbplats som med det äldre CSS-testet angavs ha 721 st regelrätta fel på sin CSS, men med den nya varianten bara har 23 st. Det har varit en del utvecklare som hört av sig om hur utdaterad det gamla testet var och att det förstås var irriterande när kunder ställde frågor baserat på webbens resultat på Webperf. Så även fast det nyare testet inte är helt perfekt pekar det åtminstone inte med ett anklagande finger på saker som trots allt ingår i webbstandard (även fast det lagts med på senare år).

Förutom att detta kommer att påverka delbetyget för just CSS-testet påverkar det också kategoribetyget för webbstandard, samt räknas med i totalbetyget.

Så hur stor skillnad kan det handla om? Med det nya testet är det för första dagen genomsnittliga betyget 4,65 av 5. Det betyder att väldigt stor andel av webbplatserna har fullt betyg, vilket innebär att det inte finns några brister i CSS-koden som kan upptäckas av W3C:s testverktyg. I skrivande stund kan man få betyg 4 ifall webbplatsens startsida har 1-5 st fel på CSS enligt testverktyget.

2,8 av 5 var genomsnittet under 2019 för den föregående versionen av testet.

Se i efterhand vilka felen var

Fram till nu har det inte sparats några loggar över vilka fel som hittats. Nu kommer det att finnas och vara till nytta för de som kan logga in (endast experimentell premium än så länge). Denna typ av loggning finns för många av de andra testerna.

Mer om betygen och CSS-testet

Håll gärna ögonen på dina webbplatser och rapportera gärna buggar till vår Slack-kanal om du hittar knepigheter.

Om CSS-testet och betygen i största allmänhet:

Till toppen