Nyhetsbrevet Webperf #58 – skickat 26:e mars. Nytt Javascript-test, dags att backa ur USA-baserade molntjänster och så topplistorna för mars.
”Pay attention to what users do, not what they say.”
– Jakob Nielsen
Intro
Hej där!
Webperf-communityt fortsätter att leverera nyheter. I mars är det ett Javascript-test och det har ruskat om en del i topplistorna. Mer om testet nedan.
Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.
Allt gott
/Webperf crew
Hoppa till avsnitt:
- Nytt Javascript-test i verktygslådan
- Nylanseringar från SMHI, Migrationsverket och Skövde kommun - alla klättrade massor
- Backa ur USA-kontrollerade molntjänster
- Vilka webbplatser var bäst i mars?
Nytt Javascript-test i verktygslådan
Det börjar bli många nya tester 2025. Ett nytt varje månad och nu i mars kom communityts Javascript-test. En känd brist verkar finnas med i det som påverkade mars-betygen och det är när Javascript minifierats. Som alltid ska man inte ta betygen på för stort allvar.
Så vad är grejen med Javascript-testet? Jo, att få en sorts sammanställning över hur bra Javascript-kod är på en webbsida. För icke-utvecklare känns det säkert väldigt tekniskt och det är ok. Titta bara på betyget och fråga dina utvecklare vad allt det andra betyder. Communityts ambition är att kvantifiera vad som är välskriven kod i Javascript.
Javascript-testet kollar en massa ”regler” om hur den anser att Javascript ska skrivas. Exempelvis om den följer korrekt syntax, den tillåter inte oanvända variabler och går inte med på att man använder odeklarerade variabler. Inte heller ok att skriva ut meddelanden i console.log()
Hur påverkar det här nya testet betygen? I skrivande stund betyder betyg 3 av 5 i Javascript-testet att totalbetyget sänks (är ett genomsnittsbetyg av respektive testbetyg, förutom e-posttestet). Dessutom påverkas kategoribetyget för Webbstandard, som är ett genomsnitt av alla delbetyg inom webbstandard.
Den 24:e mars var genomsnittsbetyget 2,94 i Javascript för knappt 3800 stycken testade webbplatser.
→ Changelog – justeringar som är viktiga att känna till
Nylanseringar från SMHI, Migrationsverket och Skövde kommun - alla klättrade massor
Smhi.se är nysläppt i början av mars och klättrade trettio platser i sin kategori. Numera kör de Sitevision som sitt CMS, precis som Eskilstuna, Götene och många andra som rankar högt. Sitevision brukade inte briljera i listor på Webperfs föregångare Webbfunktion.com, snarare var lite av en hackkyckling. Vill man jämföra äldre kommunwebbar i Sitevision på prestanda finns den här snart 14 år gamla uppställningen:
→ Är kommuner på SiteVision CMS bra optimerade? (Webperf, 2011)
Men SMHI är inte ensamma som statlig myndighet att lansera nytt, även Migrationsverket släppte en ny webbplas i mars och klättrade hela hundra platser i samma kategori.
En annan som klättrat massor i mars är Skövde kommun. De släppte nytt den 17:e mars och det gav ett skutt med hundra positioner i kommunlistan. Skövde kör med Optimizely som CMS.
Backa ur USA-kontrollerade molntjänster
Ingen borde vara särskilt förvånad över att en andra omgång med Trump som president skulle vara disruptiv för oss i EU. Den nya administrationen har gått ut hårt mot hur vi reglerar deras IT-jättar här på vår egen marknad, samtidigt som de monterar ner det skydd som EU-kommissionen hade som grund för adekvansbeslutet 2023.
Fördelen med att Webperf-artikeln drog ut på tiden i 2-3 veckor är att den har massor med referenser till hur både specialister och dataskyddsmyndigheter reagerar. Varning för långläsning:
→ Ha din Plan B att flytta från amerikanska molntjänster - hälsar dataskyddsmyndigheter i Europa (Webperf, mars 2025)
Så vem var bäst i mars 2025?
- Politiska partier – Moderaterna är klart bäst av riksdagspartierna, följt av Miljöpartiet, och Kristdemokraterna tog tredjeplatsen från Sverigedemokraterna.
- Svenska kommuner – Eskilstuna först, Götene, och Hedemora tappade tredjeplatsen till Älvsbyn.
- Svenska regioner – Region Norrbotten framför Region Skåne och Halland på tredje.
- Övrig offentlig sektor – SCB precis framför Folkhälsomyndigheten, tredje till MUCF.
- Offentlig sektors webbtjänster – Cert.se på förstaplats, Skånevux och Soctanter på nätet.
- Medier – Tidningen Svensk Polis, Sveriges Television och Skånes Taltidning.
- Hälso-, sjuk- och tandvård – Folktandvården Östergötland, S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm och Angereds närsjukhus.
- Kulturverksamheter – Hälsinglands museum håller förstaplatsen, Eskilstuna stadsmuseum på andra och Eskilstuna konstmuseum delar på tredje med Polismuseet.
- Patientorganisationer – Melanomföreningen har förstaplatsen, Sveriges dövas riksförbund (SDR) och Patientförening för transpersoner.
- Tankesmedjor och intresseorganisationer – Lokala Partiers Nätverk, Union to Union och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
- Insamlingsorganisationer – Stiftelsen Gävle Cancerfond, Allmänna Sjukhusets i Malmö stiftelse för bekämpande av cancer och Melissafonden insamlingsstiftelse.
- Fackförbund & professionsföreningar – Bussarbetarnas Riksorganisation, Unionen och Kommunal.
- Utbildning och forskning – Linköpings universitet, Örebro universitet och Antagning.se
- IT-bolag och webbyråer – Factor10 på toppen, Axess Lab tvåa och WCAG Networks på tredje.
- Övrigt digitalt – Friktion, delad andraplats för myConf och Nuelab.
- Bolag ägda av offentlig sektor – Delad förstaplats till Kalmarhem och Laholmsbuktens VA, tredje till Bollnäs Ovanåkers Renhållning.
- OMX 30 Stockholm – Sandvik fortsätter sedan i december, Astra Zeneca på andra och SEB Group delar tredjeplatsen med Sinch.
- Svensk turism – Visit Robertsfors, Visit Eskilstuna och Ragundadalen.
- Svenska och europeiska moln
- Samhällsservice – Blå Stjärnans Djursjukhus, Agria djurförsäkring och Klostergårdens Apotek
- Ehandel – Adlibris, Inet och Netonnet.
- Banktjänster – ICA Banken, SEB och JAK Medlemsbank.
- Biljettförsäljning och trafikinformation om persontransporter – Stockholms båttaxi, Färdtjänstresor i Region Stockholm och Krösatågen.
- Internet- och telekom-abonnemang – Servanet och Vimla på delad förstaplats, Telenor på tredje.
- Playtjänster för tv- och radiokanaler – SVT Play, UR Play och TV4 Play.
- Bibliotekskataloger och plattformar som distribuerar e-böcker – Samernas bibliotek GirjeGilkor, Luleå Universitetsbibliotek, och Lantbruksuniversitetets bibliotek på tredjeplats.
- Webbversioner av kommunikationslösningar
- Hjälpsidor för andra produkter och tjänster
- A-kassor – GS a-kassa, Kommunals A-kassa och Handels a-kassa på tredje.
- Idrottsorganisationer – Svenska Isseglarförbundet leder över Svenska Fotbollförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté på tredjeplats.
- All offentlig sektor i mars – Eskilstuna kommun åter först, följt av Cert.se, och på delad fjärdeplats kom Örebro universitet och Götene kommun.
Avslutningsvis…
Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:
- Om du inte redan är med på Webperfs Slack kan du fixa dig en inbjudan
- Du som redan är med på Webperfs Slack kan gå hit för att logga in
Letar du efter något att läsa?
Gratisböcker:
- Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse – finns för läsning på Webperf och gratis att ladda ner bland annat hos Apple och Smashwords.
- Webbstrategi för alla – läs direkt på nätet eller ladda ner från Apple Books och Smashwords
- Designing for Performance – läses gratis på webben. Utmärkt bok skriven av Lara Callender Hogan.
- High Performance Browser Networking – för dig som verkligen vill grotta ner dig i tekniska detaljer för att uppnå hög prestanda. Skriven av Ilya Grigorik.
- Animation in Design Systems av Val Head
- The Magic of CSS av Adam Schwartz
- Resilient Web Design av Jeremy Keith
- Javascript for Web Designers av Mat Marquis
- You Don’t Know JS av Kyle Simpson
- Learn to Code HTML & CSS av Shay Howe
- Designing for the Web av Mark Boulton
- Eloquent JavaScript av Marijn Haverbeke
- On Web Typography av Jason Santa Maria
- Design for real life av Sara Wachter-Boettcher och Eric Meyer
- Flexible Typesetting av Tim Brown
- Going offline av Jeremy Keith
- Practical SVG av Chris Coyier
Och missa inte Authors Apart!
Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!