Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #50

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #50 – skickat 23:e juli. Kakdöden inställd? 75% av bankerna usla på tillgänglighet, och vilka var bäst i juli...

”…when we write well-structured HTML, without altering the default behaviors, it is innately accessible. It’s that easy—job done ”
– Laura Kalbag

Intro

Hej där i industrisemestern!

Det är rätt lugnt på nyhetsfronten och glest mellan besöken på Webperf. Men NOYB har kollat på kakor och Webperf har tittat på svenska banker. Mer om det nedan.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. 75% av svenska banker har tillgänglighetsbrist på varje undersida
  2. NOYB: Samtycke till kakor enligt myndigheternas beslut
  3. Hur det står till med Javascript?
  4. Tredjepartskakor kvar - kakdöden inställd?
  5. Vilka webbplatser var bäst i juli?

75% av svenska banker har tillgänglighetsbrist på varje undersida

Nu är det 11 månader kvar så aktiveras tillgänglighetsdirektivet för bl.a. bankerna. Då ska de börja följa krav på tillgänglighet. Det är verkligen på tiden.

Med anledning av det gjordes en mindre studie av hur det ser ut idag på svenska bankers webbplatser. Det kan sammanfattas så här:

  1. Av de 26 testade bankerna har drygt 75% åtminstone en tillgänglighetsbrist på precis varje testad sida på webbplatsen.
  2. Skandia och Ikano Bank är överlägset sämst. De har 15-19 olika tillgänglighetsbrister på sina webbsidor och varenda sida är trasig.
  3. Hos Länsförsäkringar hittades inga brister med automatiska metoder. Bravo!

Du som vill ladda ner testprotokollet och läsa respektive banks resultat kan klicka in dig på nedan länk:
Bankernas tillgänglighet ett år innan tillgänglighets­direktivet

NOYB: Samtycke till kakor enligt myndigheternas beslut

Du kanske undrar hur myndigheterna i EU beter sig när det gäller dataskydd och personuppgifter. Om man nu väljer att följa den världsbild som Max Schrems och hans intresseorganisation NOYB har så släppte de nyligen en rapport om hur myndigheter faktiskt beslutat kring samtyckesfrågan:
noyb's Consent Banner Report: How authorities actually decide

Förra sommaren började tillsynsmyndigheten PTS uppdatera sina rekommendationer samt även ha en tydlig åsikt om en webbanalyskaka kan anses vara nödvändig eller valfri.
ePrivacy: PTS beslutar att Matomo-kakor inte klassas som nödvändiga

Hur det står till med Javascript?

Det görs ju ett gäng årliga undersökningar och enkäter runt webbteknik. De släpar ibland efter och till skillnad mot att man av någon anledning köper nästa års bilmodell så brukar dessa undersökningar ha föregående års siffra. Det gäller även The State of JS som släpptes nyligen.

Javascript återfinns numera nästintill överallt och förändringstakten kan säkert kännas överväldigande. Därför är The State of JS en bra rapport för att hålla koll på läget.
The State of JS 2023

Missade du hur det går för HTML 2023?
State of HTML 2023

Tredjepartskakor kvar - kakdöden inställd?

Google-folket bakom Privacy Sandbox har i sin dialog med annons- och marknadsföretag kommit fram till att det är svårt att exekvera på kakdöden:

“…we are proposing an updated approach that elevates user choice. Instead of deprecating third-party cookies, we would introduce a new experience in Chrome that lets people make an informed choice that applies across their web browsing, and they’d be able to adjust that choice at any time.”
A new path for Privacy Sandbox on the web (Google)

Så vem var bäst i juli 2024?

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!