Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #41

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #41 – skickat 15:e oktober. Om tillgänglighetsbehov och standard för hållbarhet.

Intro

Hej där!

En av somliga efterfrågad funktion är släppt på Webperf. Nämligen att du kan testa din egen webbplats raskt och gratis. Men bara för dig med en .se-domän. Testa valfri sida på din webbplats här.

Intressanta grejer framöver? Om du är intresserad av GDPR så kommer Data Privacy Framework upp på agendan 9:e november klockan 10 när Max Schrems presenterar på Matomocamp.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Affisch om olika användares förutsättningar - från Försäkringskassan
  2. Tillgänglighets­redogörelser hos kommunerna – enkla att hitta, korrekta och uppdaterade?
  3. W3C har släppt webbriktlinjer för hållbarhet
  4. Lära dig mer om prestandabudget för att undvika regressioner?
  5. Vilka webbplatser var bäst i oktober?

Affisch om olika användares förutsättningar - från Försäkringskassan

Har du sett det fina materialet som Försäkringskassan tagit fram? Det är en informationsgrafik att skriva ut och sätta upp på väggen på kontoret. Ett utmärkt diskussionsunderlag för alla som bryr som om användarnas livssituation. Det kan innebära permanenta, tillfälliga eller situationsbaserade behov av inkluderande design.

Bra jobbat av Åsa Holmberg, Sara Alaeus och Lottie Pettersson på Försäkringskassan som tagit fram detta utmärkta material! Du som vill ladda ner affischerna för utskrift kan hitta dem på nedan länk.
Tillgänglighets­behov kan vara permanenta, tillfälliga och situations­beroende

Om du gillar tillgänglighet men kanske har en del kvar att lära så finns nu en gratiskurs hos edX. Det är bara om du vill ha ett diplom efteråt som det kostar pengar.
Digital Accessibility Foundations

Tillgänglighets­redogörelse hos kommunerna – är de enkla att hitta, korrekta och uppdaterade?

Webperf Core har ett ganska okänt test. Det kollar ifall en webbplats följer DOS-lagen och har en korrekt tillgänglighetsredogörelse. Sammanfattningsvis kan nämnas om svenska kommuner att:

  • Alla 290 kommuner lyder under DOS-lagen sedan 2019, men bara 14 kommuner anger själva att de är helt förenliga med lagkraven.
  • Över hälften (163 st) hävdar att det skulle vara oskäligt betungande att göra tillgänglighetsanpassningar. Dock är det endast i undantagsfall som det skälet är giltigt om man lyssnar till Digg som är tillsynsmyndighet.
  • Cirka en handfull har inte en tillgänglighetsredogörelse som går att finna vare sig via navigering eller deras webbplatssök. Uppenbart i strid med lagstiftningen.

Läs mer i jämförelsen:
Tillgänglighets­redogörelser hos kommunerna – enkla att hitta, korrekta och uppdaterade?

W3C har släppt webbriktlinjer för hållbarhet

Webbstandardorganisationen W3C har släppt Web Sustainability Guidelines. Dessa riktlinjer avhandlar olika områden för att hjälpa till att göra webbplatser och etjänster mer hållbara. Detta genom en god mix av användarcentrerad design, hur webbtekniken presterar, med mera.

W3C säger också att de som följer deras riktlinjer får i många fall på köpet att innehållet blir mer tillgängligt och användbart.
Web Sustainability Guidelines 1.0

Lära dig mer om prestandabudget för att undvika regressioner?

En av mästarna på ämnet, Tammy Everts, författare av boken Time Is Money: The Business Value of Web Performance, presenterar på P99 Conf 18-19 oktober. Det är en gratiskonferens som körs via nätet.

“Just finished recording my talk for p99conf. I'm so happy to be sharing best practices and real-world tips about using performance budgets to fight regressions – and keep your users happy!”
Tammy Everts (@tammy@webperf.social)

Så vem var bäst i oktober 2023?

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du efter något att läsa?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!