Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #21

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #21 – skickat 24:e februari, 2022.

”Tillgänglighetsdirektivet blir svensk lag och påverkar många branscher, framför allt inom privat sektor och till viss del offentlig sektor. Det är dags att förbereda din organisation nu.”

- samverkansprogrammet Digin.nu

Intro

I februaris nyhetsbrev finns två tips på videoklipp, men du som vill kan också kolla in den spellista med Webperf-liknande material som finns på Youtube:

Webperf tips & webbutveckling (Youtube)

Ta gärna en funderare om inte en statisk webbplats är något för dig i dessa oroliga tider av överbelastningsattacker på nätet. En statisk webbplats har större chans att inte vika ner sig för trycket. Eric Selin i Webperf-communityt har skrivit en bloggpost om ämnet och erbjuder stöttning i Webperfs Slack-kanal.

Är du nyfiken på som hände med Javascript och CSS under 2021? Då är dessa två länkar för dig; The State of JS 2021 och The State of CSS 2021

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott

/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Statiskt genererad webbplats vs dynamisk - vad föredrar du?
  2. Videoklipp om UX-copy och WCAG-nyheter
  3. Vilka webbplatser var bäst i februari?
  4. Webbinarium 16:e mars om det nya tillgänglighetsdirektivet

Statiskt genererad webbplats vs dynamisk - vad föredrar du?

Är din webbplats statiskt genererad? Det kanske den borde vara och det är vad Eric Selins gästblogginlägg argumenterar för! Det finns fördelar inom både prestanda och webbtillgänglighet. Prestanda kan i detta fall översättas både till att samma tekniska infrastruktur orkar med fler besökare och kan bättre stå emot DDoS-attacker, men också en snabbare upplevelse för besökarna.

Statiska sidor för prestanda och tillgänglighet (Webperf)

Videoklipp

UX-copy – Jonas Söderström vill döda ”lorem ipsum”

Jonas ”Jävla skitsystem” Söderströms föreläsning från WSA-dagen 2022 är nu publicerad öppet på Youtube.

Det Jonas argumenterar kring är:

  • Fördelarna med att ha en UX-skribent.
  • Vad en UX-copy kan bidra med.
  • Skillnaden från en traditionell webbredaktör, språkvårdare eller copywriter.
  • Fördelarna att ha en UX-copy i designteamet från start.

Död åt Lorem Ipsum! Från WSA-dagen 2022 (Youtube, 28 minuter)

Nyheter om WCAG

I slutet av januari hade Metamatrix ett webbinarium om nyheter i WCAG - tillgänglighetsstandarden som ligger i botten av DOS-lagen.

Presenterade gjorde Pär Lannerö som introducerade till:

  • De nya kriterierna i utkastet till WCAG 2.2
  • WCAG 3
  • Hur förändringar i standarderna kan komma att påverka lagkrav om digital tillgänglighet.

Vad är på gång kring WCAG? (Youtube, 35 minuter)

Så vem var bäst i februari 2022?

Sedan januaritesterna har Yellow Lab Tools-testet återkommit. För de flesta är detta inte något som dramatiskt förändrar en webbplats betyg. En annan nyhet är att vi har en beta-version av vårt nya spårningstest. Det ersätter PageXray som vi använde under 2021 men som inte fungerar att fortsätta med då Webperf utvärderar tusentals webbplatser varje månad.

Kolla in respektive kategoris topplista för februari:

Webbinarium 16:e mars om det nya tillgänglighetsdirektivet

Webbinarium om det nya tillgänglighetsdirektivet som snart blir lag i Sverige. 16 mars klockan 09-11, på distans. Bakom inbjudan står Digin.nu som är ett initiativ av Post- och telestyrelsen (PTS), Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Myndigheten för delaktighet (MFD) och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

Under webbinariet presenterar bland annat:

  • Andreas Richter (PTS), en av experterna i utredningen om hur tillgänglighetsdirektivet ska genomföras i Sverige. Han ger en övergripande bild av vad direktivet innebär.
  • Jolanda Girzl (näringspolitisk expert på Svensk Handel) som berättar om hur tillgänglighetsdirektivet påverkar e-handel och digital kommunikation.
  • Emelie Gustavsson (Swedbank) som ger konkreta råd och tips på hur man kan arbeta med digital tillgänglighet för att inkludera fler.

Anmälan: Tillgänglighetsdirektivet blir lag – är du redo? (ungpd.com)

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du vinterläsning?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!