Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Webperf #18

Illustration av ett brev, samt texten

Nyhetsbrevet Webperf #18 – skickat 15:e november, 2021.

”Good design is obvious. Great design is transparent.”
- Joe Sparano

Intro

Hej!

Här kommer ett nyhetsbrev med tips på julkalender inom webbprestanda, novembers topplista, en fundering på hur det går för riksdagspartierna och tips på webbinarier.

Men en reflektionsövning är att läsa NN/g:s artikel om Campbells lag. Du har garanterat stött på citatet om att det som mäts också kommer att hanteras eller genomföras. Ovan skrivelse vänder på resonemanget på ett nyttigt sätt och varnar för fixering vid diverse mätetal.

Om du tror att en vän eller kollega skulle uppskatta detta nyhetsbrev, ja skicka dem då den här länken så kan de påbörja sin egen prenumeration.

Allt gott
/Webperf crew


Hoppa till avsnitt:

  1. Julkalender för oss som gillar webbprestanda
  2. Vilka webbplatser var bäst i november?
  3. Hur går det för riksdagspartiernas webbplatser, egentligen?
  4. Konferenser, webbinarier och andra resurser

Julkalender för oss som gillar webbprestanda

Håll utkik på Planet Performance webbplats under december. De har sedan 2009 varje år haft en nördig grej igång där varje dag öppnar en sorts ”lucka” i form av ett blogginlägg.

Blogginläggen brukar vara skrivna av allsköns auktoriteter på området och ta upp olika ämnen.

Fram till första december kan du alltid kolla in respektive års arkiv:
Planet Performance

Så vem var bäst i november 2021?

Inom offentlig sektor var det Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälles­frågor (MUCF) tog hem toppositionen följt av Umeå universitet och Örebro universitet. Stort grattis!!

Hur går det för riksdagspartiernas webbplatser, egentligen?

Graf över riksdagspartiernas utveckling sedan augusti 2021

En märklig grej är att riksdagspartierna legat så dåligt till i kategorin med politiska partier. Nu har Webperf en i vårt community som sedan en tid tillbaka håller ett vakande öga på den här kategorin. Per Ranch, närmare bestämt.

Per ligger bakom den webbplats som dominerar den politiska kategorin, Sorundanet Nynäshamns kommunparti. Och visst kan man tycka att riksdagspartierna med sina partistöd och övriga möjligheter borde kunna ge småpartierna en match?

Ovanstående graf över riksdagspartiernas utveckling visar klart och tydligt att ingen av dem är särskilt bra och inte heller förbättrats på något tydligt sätt här under hösten. Det är mindre än ett år kvar till nästa riksdagsval. Kommer de lägga manken till

Konferenser, webbinarier och andra resurser

14:e december – Tillgänglighet med Deque

Du vet det där Axe-testet vi på Webperf kör via Googles API? Samma test kan du köra själv direkt i din Chromium-baserade webbläsare för att utvärdera tillgänglighetsbrister som är enkelt funna.

Deque som är skaparna av Axe-testet och det webbläsarpluginet erbjuder nu ett kostnadsfritt webbinarie den 14:e december för dig som vill lära dig mer. Det börjar klockan 19 svensk tid.

Webinar: How to get the most out of the axe DevTools browser extension

Inspelat: MatomoCamp 2021 - webbanalys som är open source och Privacy by Default

Communityt bakom open source-produkten för webbanalys, Matomo, arrangerade nyligen en konferens. Nu ligger videoklippen ute på webbplatsen. Många presentationer är hyggligt interna för de som verkligen jobbar mycket med Matomo-plattformen, men hallå, många koncept är generella och det är gratis att snabbspola sig igenom materialet nu i efterhand.

Se schemat för MatomoCamp 2021 och välj presentation att spela upp

Intryck från MatomoCamp 2021 – godbitar för de allra flesta, publicerade av Whitespace

Avslutningsvis…

Vi har en Slack-kanal öppen för vem som helst. Där diskuterar vi kvalitetskriterier som Webperf använder, ger support till varandras strävan att bygga bra webbplatser, bland annat:

Letar du vinterläsning?

Gratisböcker:

Om du gillade detta nyhetsbrev får du gärna fundera på om du känner någon som borde prenumerera. Skicka dem denna länk för att anmäla sig till nyhetsbrevet i så fall!

Till toppen