Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Monsido Statistics utmanar på den nordiska webbanalys-marknaden

Att det rör på sig både efter Schrems-domarna, diverse hot om böter för Google Analytics och trötthet runt uttolkning av GDPR är kanske inte förvånande. Men att Monsido Statistics skulle ha en betydande marknadsandel är lite överraskande.

Lite förvånande dök det upp en bubblare på den nordiska marknaden för webbanalys så här en månad efter att Google Universal Analytics lades ner, förbjöds av IMY och sedan genom först EU-kommissionens beslut och efterföljande självcertifiering av Google återigen blev ok. Vem är bubblaren? Jo, Siteimprove-konkurrenten Monsido.

De har sedan tidigare, ett på svensk marknad åtminstone, en inte helt okänd molntjänst för att göra UX- och tillgänglighetstester. Nu har de också ett verktyg som de kallar Monsido Statistics som börjar synas på Webperfs tester under sommaren 2023. Om namnet på produkten innebär att de gör webbstatistik eller webbanalys återstår att se.

Förhandsuppgifter för augusti tyder på att Monsido Statistics har sitt verktyg på en av trehundra svenska webbplatser. Hos övriga länder i Norden ser de preliminära siffrorna dramatiskt mycket större ut. Rent utav att Monsido skulle vara tjugo gånger större än i Sverige, samt en procentenhet större än Matomo. Dock är Matomo mer än dubbelt så vanligt i Sverige än i övriga Norden.

Vilka verktyg för webbanalys är vanliga?

För att följa utvecklingen av verktyg för webbanalys både i Sverige och övriga Norden har du nedan lista – den uppdateras varje månad:
Statistik om webbplatser Webperf.se följer

Ps.
Ifall du vill recensera en molntjänst eller IT-produkt kan du alltid höra av dig till Marcus Österberg på vår Slack så går det säkert att ordna licens eller åtkomst mot en recension som publiceras öppet på Webperf.se
Ds.